Ενώπιον της Εισαγγελέως Υπηρεσίας οδηγήθηκε χθες από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ένας 65χρονος Αφαντενός, που συνελήφθη την 23η Οκτωβρίου 2018 μετά από έρευνα υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας.
Στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου συγκεκριμένα, περιήλθαν πληροφορίες που έφεραν τον ανωτέρω αλλά και τον 43χρονο γιο του να εμπορεύονται αρχαία αντικείμενα τα οποία βρήκαν σε προγενέστερη ανασκαφή που πραγματοποίησαν με μηχανήματα ιδιοκτησίας τους.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι είχαν πουλήσει ένα αντικείμενο αρχαιολογικής αξίας έναντι του χρηματικού ποσού των 25.000 ευρώ σε άγνωστο άτομο προερχόμενο από την Αθήνα και ότι κατέχουν παρόμοιο αντικείμενο το οποίο φυλάσσουν στην οικία τους εντός επαγγελματικής σκούπας.
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, προχώρησαν σε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών των υπόπτων για χρονικό διάστημα δέκα ημερών με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Από την ακρόαση των συνομιλιών και την ανάλυση των δεδομένων δεν προέκυψε κάτι το αξιόλογο.
Την 23η Οκτωβρίου 2018 οι αστυνομικοί, συνοδευόμενοι από δικαστικό λειτουργό, πραγματοποίησαν νομότυπη κατ οίκον έρευνα, στην οικία του πρώτου και βρήκαν έναν αμφορίσκο ύφους είκοσι 25 εκατοστών.
Στην συνέχεια μετέβησαν σε αποθήκη ιδιοκτησίας του και εκεί βρήκαν και κατάσχεσαν 3 λαιμούς αμφορέων, 5 τμήματα ποδιών αμφορέων, δύο λαβές και μικρά τμήματα αμφορέων καθώς και δύο αρχιτεκτονικά μέλη.
Αρχαιολόγος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου που έλεγξε τα κατασχεθέντα αντικείμενα απεφάνθη ότι ο μεν αμφορίσκος αποτελεί σπουδαίο εύρημα, ιδιαίτερα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας καθόσον είναι πιθανότατα των μυκηναϊκών χρόνων, πιθανότατα δεύτερης χιλιετίας π.Χ., ενώ τα τμήματα αμφορέων είναι ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων (τρίτος αιώνας π.Χ. έως τρίτος αιώνας μ,Χ.) και εμπίπτουν στο Νόμο «Περί αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς».
Τα δύο αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία αποτελούν λίθινα ανάγλυφα με σταυρό, είναι πιθανότατα του 19ου αιώνα και χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης για να εξακριβωθεί εάν εμπίπτουν στον Νόμο «Περί αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ο 65χρονος εξεταζόμενος υποστήριξε ότι βρήκε τα αρχαία στην Πυλώνα πριν εικοσιπέντε χρόνια περίπου. Τότε όπως είπε, είχε βρεί κατά την διάρκεια εκσκαφής περίπου 90 αντικείμενα τα οποία τα παρέδωσε στην αρχαιολογία και εκείνο που κράτησε το βρήκε αργότερα και το κράτησε για ενθύμιο.
Τα υπόλοιπα πήλινα κομμάτια τα βρήκε, όπως είπε, σε οργωμένα χωράφια και τα υπόλοιπα δύο στα Μάσαρη μετά την κατεδάφιση μιας παλαιάς οικίας και τα κράτησε για να μην πεταχθούν στα σκουπίδια.
Δεν γνώριζε όπως είπε, ότι η κατοχή τους είναι παράνομη και είχε σκοπό να τα παραδώσει.