Ιδιαίτερα σημαντική ώθηση αναμένεται να δώσει στην αγορά ακινήτων η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% για τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1/1/2006, όπως ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα ο αριθμός των απούλητων ακινήτων αγγίζει τις 100.000 κι αν οι εργολάβοι δεν καρπωθούν τον ΦΠΑ, τα διαμερίσματα που δεν έχουν ακόμη παραδοθεί σε χρήση, δηλαδή δεν έχουν ενοικιαστεί ή πωληθεί, εκτιμάται ότι θα απορροφηθούν σταδιακά από την αγορά.
Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα που κοστίζει 100.000 ευρώ, ο αγοραστής του θα πληρώσει φόρο αντί 24.000 ευρώ, 3.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο φόρο μεταβίβασης 3%. Ο συνδυασμός της τριετούς αναστολής του ΦΠΑ 24% για κατοικίες που θα κατασκευαστούν, όπως και για όσες κατασκευάστηκαν από το 2006 κι έπειτα, χωρίς να είναι δυνατόν να πουληθούν, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις αγοραπωλησίες, όπως κι εν γένει τις επενδύσεις, στην αγορά ακινήτων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, καθεμία θέση εργασίας στις κατασκευές δημιουργεί άλλες δύο θέσεις στο σύνολο της οικονομίας, με 1 ευρώ επένδυσης στις κατασκευές να αντιστοιχεί σε 0,4 ευρώ στα δημόσια ταμεία. Κατ’ επέκταση, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των οικοδομικών αδειών, οι οποίες το 2008, προτού η αγορά ακινήτων βρεθεί αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, είχαν διαμορφωθεί σε 65.474, μέγεθος που δεν ξεπέρασε τις 15.413 το δωδεκάμηνο Ιούλιος 2017- Ιούνιος 2018. Αντίστοιχα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, εκδόθηκαν 7.162 οικοδομικές άδειες.
“Η αναστολή του ΦΠΑ θα μας επιτρέψει να κατασκευάσουμε νέες οικοδομές και να προχωρήσουμε σε νέες προσλήψεις, κάτι που θα οδηγήσει στην μείωση της ανεργίας. Εκτός από τους κλάδους της οικοδομής και της κατασκευής, πολυάριθμοι τομείς της οικονομίας, που είναι συνδεδεμένοι με την οικοδομική δραστηριότητα θα αναζωογονηθούν.” εξηγεί ο Δημήτρης Καψιμάλης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος.
Oι επενδύσεις σε κατοικίες κατέρρευσαν και δεν ξεπέρασαν το 1,6 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2015, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 0,9% του ΑΕΠ. Το γεγονός αυτό συνοδεύθηκε με πτώση των τιμών σε ποσοστό 41%, σε ονομαστικούς όρους, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη, αγγίζοντας το 60%, σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών δικτύων.