Πηνελόπη Σερδάρη-Ιδρύτρια Καλλιτεχνική & Γενική Διεθύντρια
Ξεκινώντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τον νέο Πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου κο Αλέξανδρο Κολιάδη για την συνέπεια και την απαιτούμενη σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε το θέμα της οικονομικής υποστήριξης του φεστιβάλ, από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, το οποίο εκκρεμούσε λόγω των διπλών εκλογών και της αλλαγής διοίκησης στο Δήμο Ρόδου.
Οσον αφορά τον νέο Δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη, στον οποίο εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του, είμαστε σίγουροι ότι και με την νέα του ιδιότητα θα στηρίξει δυναμικά τον πολιτισμό και το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου , εφόσον ήδη το στήριζε από την ίδρυσή του το 2007 ως ξενοδόχος, με χορηγίες φιλοξενίας των ξενοδοχιακών του επιχειρήσεών
Αλέξανδρος Κολιάδης -Πρόεδρος ΔΟΠΑΡ
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου είναι ένας πολιτιστικός θεσμός που γίνεται πολλά χρόνια στη Ρόδο και είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να τον στηρίζουμε με τον καλύτερο τρόπο. Τα προηγούμενα χρόνια είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω εκδηλώσεις του φεστιβάλ και έχω διαπιστώσει ότι είναι μια εξαιρετική διοργάνωση που προάγει τον πολιτισμό της Ρόδου
————————————————————————————————————————
Στη συνέχεια η Καλλιτεχνική Δ/ντρια παρουσίασε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου 2019
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου ένας θεσμός πολιτισμού υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου ιδρύθηκε το 2007 με στόχο την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού, καθώς και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, με επίκεντρο το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου σύμφωνα και με το ιδρυτικό καταστατικό του.
Το φεστιβάλ γιορτάζει φέτος την επέτειο για τα δώδεκα χρόνια από την ίδρυσή του και θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 31 Οκτωβρίου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου-των Ιπποτών, στην Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου η οποία έχει χαρακτηρισθεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco.
Σημαντικές ορχήστρες, μουσικά σχήματα και διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν παρουσιασθεί στο φεστιβάλ, το οποίο επικεντρώνεται στην κλασική μουσική και την όπερα, σε ένα συνδυασμό με πρωτοποριακά cross over μουσικά σχήματα και show που εντυπωσιάζουν .
Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε: Την Καμεράτα Armonia Atenea ( Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τον παγκοσμίου φήμης σολίστ πιάνου Cyprien Katsaris τον έλληνα κορυφαίο πιανίστα Δημήτρη Σγούρο, gala όπερας με καταξιωμένους σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αφιέρωμα στο τάγκο με τη διάσημη ορχήστρα “Viento de Tango” από την Ιταλία σε σώου με παγκοσμίως βραβευμένους χορευτές , αφιέρωμα στην τζαζ, στους έλληνες δημιουργούς, με τον συνθέτη
και πιανίστα Δημήτρη Μαραμή και τον διακεκριμένο τραγουδιστή Θοδωρή Βουτσικάκη , το Αναγεννησιακό Φωνητικό Μουσικό Σύνολο “CantArte” από την Γερμανία, οι διεθνούς φήμης λυρικοί τραγουδιστές Στέφανος Κορωναίος και Adelmo Guidarelli από Ν. Υόρκη, κ.α Ο διάσημος ιταλός σκηνοθέτης Paolo Micciche, τίμησε επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου με τρεις παραγωγές υπό την καθοδήγησή του και τη συμμετοχή διακεκριμένων λυρικών τραγουδιστών από την Ιταλία και Γαλλία.
Το φεστιβάλ έχει χαρακτηρισθεί ως “μικρογραφία” του Φεστιβάλ Αθηνών, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, κερδίζοντας με εξαιρετικά σχόλια την υποστήριξη των ΜΜΕ και προσελκύοντας κάθε χρόνο το φιλόμουσο κοινό από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το κοινό του φεστιβάλ αποτελείται κατά 60% περίπου από ξένους επισκέπτες από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, που έρχονται ανελλιπώς κάθε χρόνο για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.
Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης το φεστιβάλ κατάφερε να αυξήσει το κοινό του σε μια αναλογία τριπλάσια των προηγούμενων ετών. Η ενίσχυση του Πολιτιστικού Τουρισμού μαζί με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ένας από τους αρχικούς στόχους του φεστιβάλ που έχει επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου με εξαίρεση την φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται αρχές Σεπτέμβριου υπό την Καλλιτεχνική & Γεν. Διεύθυνση της Πηνελόπης Σερδάρη, ιδρύτριας του φεστιβάλ, στο ιστορικό μεσαιωνικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΟΤ και της Ουνέσκο και οργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό Πολιτιστικό Οργανισμό για την διάδοση των Τεχνών και του Ελληνικού Πολιτισμού «Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου» σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Δήμου Ρόδου.
Στην περυσινή διοργάνωση η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αγκάλιασε το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου ως συνδιοργανωτής και θέλουμε να πιστεύουμε ότι από του χρόνου θα υπάρξει μια σταθερή συνεργασία ώστε να πετύχουμε την ολοκλήρωση των στόχων μας και την εφαρμογή αποφάσεων που αφορούν την εξάπλωσή του φεστιβάλ και σε άλλα προβεβλημένα μέρη της Ρόδου με πολιτιστική κληρονομιά, όπως και σε άλλα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Πρόγραμμα
Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ανοίγει και φέτος τις πύλες του για να υποδεχθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου με τέσσερις μοναδικές συναυλίες στις 28, 29, 30, και 31 Οκτωβρίου
Επίσημη έναρξη, την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, με τον διεθνούς φήμης Τσέχο πιανίστα Jiří Pazour (Γιρί Πάζοουρ). Στη Ρόδο θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τη μουσική από τις πιο διάσημες κινηματογραφικές
ταινίες όλων των εποχών και θα αυτοσχεδιάσει σε μουσικά θέματα που θα επιλέξει το κοινό ! Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο της Τσεχίας στην Αθήνα.
Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου το δημοφιλές γυναικείο ηλεκτρικό τρίο εγχόρδων “Trinity” , με την εντυπωσιακή δροσερή παρουσία των μελών του, θα παρουσιάσει ένα δυναμικό πρόγραμμα με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της rock, pop, latin μουσικής σκηνής
Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου η νεαρή ταλαντούχα τραγουδίστρια Νικόλ Σαραβάκου έρχεται με την μπάντα της στη Ρόδο, όλων των παιδικών και εφηβικών καλοκαιρινών της αναμνήσεων, για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα από αγαπημένα εληνικά τραγούδια και διάσημα μιούζικαλς που ανταποκρίνεται απόλυτα στις μουσικές προτιμήσεις του κοινού.
Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου το φεστιβάλ θα αποχαιρετίσει το κοινό του με μια μοναδική συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας με τη συμμετοχή δυο διακεκριμένων πρωταγωνιστών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της διεθνούς φήμης σοπράνο Βασιλικής Καραγιάννη και του διακεκριμένου τενόρου Βασίλη Καβάγια. Τους καλλιτέχνες συνοδεύει στο πιάνο ο Φρίξος Μόρτζος.
Καλλιτεχνική & Γεν. Διεύθυνση
Πηνελόπη Σερδάρη
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου , Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού -Αθλητισμού Δήμου Ρόδου Δ.Ο.Π.Α.Ρ
Υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του ΕΟΤ
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Ουνέσκο και του Πολιτιστικού Κέντρου της Τσεχίας στην Αθήνα
Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδα Ροδιακή, Ράδιο Λυχνάρι, Εφημερίδα
Δημοκρατική, rhodes.com.gr
Χορηγοί φιλοξενίας : Rodos Palace, Atrium Platinum, Mitsis Grand Hotel
Χορηγοί : Yachting Club, Μεσαιωνικό Ρόδο
Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
28-31 Οκτωβρίου
Ώρα έναρξης: 20.00
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες www.rhodes-festival.gr
Facebook: Rhodes International Festival
Instagram: Rhodes International Festival