Ρεπορτάζ

Eνωση Συλλογων Γονέων: Η Ρόδος έχει μεγάλη ανάγκη από νέα σχολικά κτήρια

Την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων στη Ρόδο και τη βελτίωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες γίνονται οι μεταφορές των μαθητών, ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων Ρόδου. Χθες το μεσημέρι, αντιπροσωπεία του Συλλόγου επισκέφθηκε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου παρέδωσε υπόμνημα με τα σχετικά αιτήματα.
Σύμφωνα με το υπόμνημα, η πανδημία ανέδειξε το πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης καθώς «δεν μπορεί να διασφαλιστεί η προστασία από τον κορωνοϊό». Επίσης, αναφέρεται ότι παρόλο που αναμενόταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεν έγινε καμία ενέργεια ώστε να βρεθούν επιπλέον χώροι και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.
«Το βασικότερο όλων είναι ότι δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις στα σχολεία. Οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν συνεχώς τον παράγοντα των αποστάσεων που όμως δεν εφαρμόζεται. Επιπλέον, στα σχολεία δεν γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και στην ουσία οδεύουμε στα τυφλά», δήλωσε η Παναγιώτα Παπαχρυσάφη, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης.
Ο κ. Γιώργος Τζωρτζακάκης, μέλος της Ένωσης, δήλωσε τα εξής: «Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων στη Ρόδο. Το πρόβλημα είναι ασφυκτικό. Σχολεία λειτουργούν σε κτήρια από την εποχή της Ιταλοκρατίας. Υπάρχουν σχολεία με τμήματα των 26 και 27 μαθητών. Αυτός είναι ο μέσος όρος των μαθητών ανά τάξη στην πόλη της Ρόδου. Πέρα από την πανδημία, η συγκέντρωση τόσων πολλών μαθητών σε κάθε τμήμα, είναι αρνητικό για την ουσιαστική μαθησιακή διαδικασία».
Οι μετακινήσεις
Όσον αφορά στις μετακινήσεις των μαθητών, οι γονείς ζητούν περισσότερα δρομολόγια ώστε να μη συνωστίζονται τα παιδιά ή να μη μένουν όρθια κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
Οι γονείς υποστηρίζουν ότι στη δημοτική ενότητα Αταβύρου δεν υπάρχει σχολικό λεωφορείο για τη μεταφορά των μαθητών από τα Σιάννα, την Κρητηνία και την Μονόλιθο, στον Έμπωνα.
«Γονείς από την κοινότητα Αταβύρου και από τη Νότια Ρόδο μας έχουν αναφέρει γενικότερα προβλήματα σχετικά με τις μετακινήσεις των μαθητών. Στη Νότια Ρόδο π.χ. δεν υπάρχουν συνοδοί στα λεωφορεία. τα παιδιά μένουν όρθια, κατεβάζουν τις μάσκες, τσακώνονται και χρειάστηκε μάλιστα να σταματήσει οδηγός για να επιβάλει την τάξη. Τα μεγαλύτερα παιδιά βοηθούν τα μικρότερα και τα βάζουν να καθίσουν. Στη Σορωνή και στα γύρω χωριά μαθητές επιστρέφουν με λεωφορεία της γραμμής αρκετή ώρα μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, μαζί με όλους τους άλλους επιβαίνοντες, τους τουρίστες κλπ», είπε η κα Χρυσάφη. Ο κ. Σταμάτης Παπασταματάκης εκπαιδευτικός στο λύκειο Σορωνής και μέλος της Ένωσης, επεσήμανε ότι παιδιά που μένουν στο Μανδρικό ή στην Κρητηνία, μεταβαίνουν από τη Σορωνή προς τη Σάλακο, αποβιβάζονται στα Καλαβάρδα και φθάνουν στα σπίτια τους μετά τις 3 το απόγευμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Σ.Π.    24.10.2020 10:38

    Τα παιδιά από Κρητηνία και Μαντρικό, δεν αποβιβάζονται στα Καλαβάρδα, αλλά αναγκάζονται ν’ ανέβουν Σάλακο και να ξανακατέβουν Καλαβάρδα, για να φτάσουν στον προορισμό τους μετά τις 3 το απόγευμα, καθυστερημένα.

Σχολιασμός άρθρου