Ειδικότερα, στον υπουργό τέθηκαν ζητήματα λιμενικών υποδομών, έργων που αφορούν στο master plan που κατάρτισε το διαδημοτικό λιμενικό ταμείο του νομού καθώς και ζητήματα που αφορούν στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, δήμαρχοι και εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων συζήτησαν με τον κ. Πλακιωτάκη ο οποίος συνοδευόταν από τον υφυπουργό υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη και τη γ.γ του υπουργείου Χριστιάνα Καλογήρου, την ανάγκη να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα που αφορούν τις υποδομές, τις μελέτες και τα έργα αρμοδιότητας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας επισημαίνοντας από κοινού την αγαστή όπως τονίστηκε συνεργασία που υπάρχει και την αμεσότητα των υπηρεσιών του υπουργείου στην ανεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων.
“Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής και αφορά την ολοκληρωμένη θαλάσσια νησιωτική πολιτική”, ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο πλαίσιο μέσω του οποίου: “…για πρώτη φορά η χώρα θα αποκτήσει ολοκληρωμένο σχεδιασμό και στρατηγική για τα θέματα νησιωτικότητας και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία υποστήριξης αυτού του Πλαισίου.
Θα περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για υποδομές και συγκεκριμένα για λιμενικές υποδομές, θα περιλαμβάνει επίσης χρηματοδοτήσεις για ενίσχυση νησιωτικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα και τέλος θα περιλαμβάνει ειδικό ταμείο για τη θαλάσσια οικονομία όπου θα στηρίξουμε την έννοια της Γαλάζιας Ανάπτυξης αλλά και των Γαλάζιων Επαγγελμάτων”.
Σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο, ήδη το υπουργείο έχει χρηματοδοτήσει την πρώτη προβλήτα στο λιμάνι του Ρεθύμνου και όπως τόνισε ο υπουργός: “Χρηματοδοτήθηκε επίσης ο λιμενικός σταθμός στην Αγία Γαλήνη και εξετάζουμε περαιτέρω χρηματοδοτήσεις για το συγκεκριμένο σταθμό που αφορούν δίκτυα άρδευσης και την επέκτασή τους, όπως επίσης και του νερού, ενώ πολύ σημαντική επίσης ήταν η παρέμβαση μας, για την έγκριση της χερσαίας ζώνης στο δήμο Μυλοποτάμου και συγκεκριμένα στο Πάνορμο στις Σίσσες και στο Μπαλί”.
Ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί το Ρέθυμνο είναι αυτό το έργου για τη θωράκιση του προσήνεμου μόλου. Ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα όπως το συγκεκριμένο, τα οποία πρέπει να εξεταστούν στη βάση των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων σε συνεργασία και με το υπουργείο Υποδομών. “Πρόκειται για ένα ζήτημα που σαφώς θα οχυρώσει την ασφάλεια του λιμανιού στο Ρέθυμνο σε κάθε όμως περίπτωση το σημαντικό είναι ότι εφόσον υπάρχει ωριμότητα μελέτης, να είναι όλοι βέβαιοι ότι χρηματοδοτικά προγράμματα θα βρεθούν”.
Τέλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας όπως δήλωσε, αυτό είναι πάρα πολύ μικρό.
“Εμείς σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σκοπεύουμε να αυγατίσουμε ουσιαστικά το ποσό αυτό και εφόσον υπάρχει ωριμότητα μελετών εμείς ως υπουργείο είμαστε έτοιμοι από την επόμενη χρονιά αμέσως, να χρηματοδοτήσουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις λιμενικής υποδομής της χώρας” υπογράμμισε ο υπουργός.
Πηγή: Reporter.gr