Αποφεύγοντας να μπουν σε ονοματολογία, οι κυβερνητικοί επιτελείς εκτιμούν ότι υπέρ του υποψηφίου που θα προταθεί από την κυβερνητική πλευρά τάσσονται, μέχρι στιγμής, 178 βουλευτές
«Θα το γυρίσω το παιχνίδι». Με αυτή την κατηγορηματική φράση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εκφράζει στους συνομιλητές του τις τελευταίες ημέρες τη βεβαιότητα που τον διακατέχει ότι η κυβέρνηση θα ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργούν οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και θα ξεπεράσει επιτυχώς τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι «θα βρεθούν οι 180». Σύμφωνα με πληροφορίες, στις καταμετρήσεις που γίνονται υπολογίζουν ότι με βεβαιότητα υπέρ του υποψηφίου που θα προταθεί από την κυβερνητική πλευρά τάσσονται, μέχρι στιγμής, 178 βουλευτές, αλλά το αμέσως προσεχές διάστημα με τις κινήσεις που θα γίνουν ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί αισθητά και ο πήχης των 180 «θα υπερπηδηθεί με σχετική άνεση, έστω κι αν χρειαστεί αυτό να γίνει στην τρίτη και τελική ψηφοφορία». Αποφεύγοντας να μπουν σε ονοματολογία, οι κυβερνητικοί επιτελείς εκτιμούν ότι στους 155 βουλευτές, που απαρτίζουν την υπάρχουσα κυβερνητική πλειοψηφία, θα προστεθούν τουλάχιστον 16-18 από τις τάξεις των ανεξαρτήτων βουλευτών, που είναι συνολικά 23, όπως και 6-8 από τη 13μελή ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τουλάχιστον 3-5 από τους 10 της ΔΗΜ.ΑΡ. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι «και στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει το μήνυμα ότι θα αποτύχει το σχέδιό τους να μπλοκάρουν την εκλογή και να προκαλέσουν εκλογές», προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό βλέπουμε το ένα μετά το άλλο τα στελέχη της Κουμουνδούρου, πότε ο Παπαδημούλης και πότε ο Σταθάκης, να ζητούν συνεννόηση για τον Πρόεδρο και τις εκλογές, όταν πριν από λίγο καιρό έλεγαν όλοι μαζί ότι “και ο Θεός να προταθεί, εμείς θα τον καταψηφίσουμε”».
Το… παράπονο του Καμμένου
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται το τελευταίο διάστημα εισηγήσεις συνεργατών του να επιδιώξει επαφές με τους προέδρους των ΑΝ.ΕΛ. Πάνο Καμμένο και της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη, κάτι που δεν έχει αποκλειστεί από τον ίδιο, ο οποίος, όμως όπως λέει σε συνομιλητές του, «πρέπει πρώτα να τελειώνουμε με την τρόικα». «Γαλάζια» στελέχη που επιχείρησαν να βολιδοσκοπήσουν τον κ. Καμμένο μεταφέρουν ένα καταρχήν έντονα αρνητικό κλίμα από την πλευρά του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., ο οποίος εμφανίζεται σφόδρα δυσαρεστημένος επειδή, όπως είπε σε συνομιλητές του, «δεν τους συγχωρώ, γιατί πήγαν να καταστρέψουν εμένα και την οικογένειά μου, στέλνοντας το ΣΔΟΕ στην πεθερά μου και ψάχνοντας να βρουν σκάνδαλο σε ένα παροπλισμένο σκάφος του πατέρα μου». Ωστόσο, κατά τους -αυτόκλητους (;)- μεσολαβητές, ο κ. Καμμένος εμφανίζεται να αναγνωρίζει τη δυσκολία στην οποία θα περιέλθει, εφόσον, όπως του επισημάνθηκε, «επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία χωρίς τη δική σου σύμπραξη, αλλά με τη συμμετοχή δικών σου βουλευτών που δεν θα θελήσουν να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες μπορεί να κάνουν κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκείνοι θα είναι εκτός Βουλής». Αλλωστε, απότοκο αυτού του κλίματος θεωρείται το γεγονός ότι δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια που κατεβλήθη μέσα στην εβδομάδα να δεσμευτούν όλοι οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., με την υπογραφή τους, να μην ψηφίσουν κανέναν Πρόεδρο. Επίσης, η εναλλακτική επιχείρηση δέσμευσης των βουλευτών που ακολούθησε με την έκδοση αντίστοιχης ομόφωνης απόφασης της Κ.Ο. αμφισβητήθηκε λίγες ώρες αργότερα από τον βουλευτή Πειραιά Παναγιώτη Μελά. Ο τελευταίος, αν και ήταν παρών όταν συντάχθηκε η ανακοίνωση, διαχώρισε εν συνεχεία τη θέση του τασσόμενος υπέρ της εκλογής Προέδρου, ενώ δηλώνει ότι τη στάση του συμμερίζονται 5-6 ακόμη συνάδελφοί του από τις τάξεις των ΑΝ.ΕΛ.
Οι προβληματισμοί της ΔΗΜ.ΑΡ.
Ανεξάρτητα, πάντως, από το αποτέλεσμα που θα έχουν οι απόπειρες προσέγγισης του κ. Καμμένου και των βουλευτών του, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι για να ευοδωθεί η προσπάθεια εκλογής Προέδρου «απαιτείται να γίνουν λεπτοί χειρισμοί θεσμικής προσέγγισης προς την ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ.». Επισημαίνουν δε ότι «ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος έβαλε πλάτη για να συγκροτηθεί το 2012 η συγκυβέρνηση, με τη θέση για απεμπλοκή από το μνημόνιο, δεν μπορεί να αγνοείται τώρα που αυτή η προοπτική είναι προ των πυλών», προσθέτοντας ότι «είναι ώρα να σταματήσει η έλλειψη επικοινωνίας μαζί του, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013, οπότε το κόμμα του αποχώρησε από την τρικομματική».
Τα ίδια στελέχη, τα οποία συνομιλούν με βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. που δεν βλέπουν μέλλον στη στροφή της ηγεσίας τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι τα θεσμικά ζητήματα και ειδικά η συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία ο κ. Κουβέλης έχει δείξει ενδιαφέρον, «μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή για επικοινωνία» ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Αγίου Κωνσταντίνου, που στον έναν χρόνο της συγκυβέρνησης ήταν σχεδόν καθημερινή.
Στην περίπτωση της ΔΗΜ.ΑΡ., αν και η επίσημη θέση που έχει ληφθεί τελευταία είναι κατά της εκλογής Προέδρου και υπέρ της προσφυγής στις κάλπες, επικρατεί έντονος προβληματισμός που προέρχεται και από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέτει ως προαπαιτούμενο για τις μελλοντικές συνεργασίες τη στάση ενός εκάστου βουλευτή στην προεδρική εκλογή. «Μας λένε, δηλαδή, σχεδόν εκβιαστικά “καταψηφίστε εσείς τον Πρόεδρο που θα προτείνουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και μετά εμείς θα σας πούμε αν και ποιοι θα μπείτε στα ψηφοδέλτιά μας”», έλεγε χαρακτηριστικά ένας από τους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. οι οποίοι προβληματίζονται για την ψήφο που θα δώσουν στην προεδρική εκλογή.
Οι δύο δεξαμενές των ανεξάρτητων
Ακόμη πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στις τάξεις των 23 ανεξάρτητων βουλευτών και στην απολύτως ετερόκλητη σύνθεση από την οποία απαρτίζονται οι δύο ομάδες που λειτουργούν στο Κοινοβούλιο και θα αποτελέσουν τις βασικές δεξαμενές για την προσέλκυση ψήφων είτε προς την κατεύθυνση της εκλογής Προέδρου είτε προς την πρόκληση εκλογών.
Στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι, υπό προϋποθέσεις, θα ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου ίσως και το σύνολο των 7 που δεν εντάσσονται σε καμία Κ.Ο. Σε αυτή την κατηγορία είναι ο τέως πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας και οι προσφάτως αποχωρήσαντες από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Σπύρος Λυκούδης και Κατερίνα Μάρκου, καθώς και οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, που διαχώρισαν τη θέση τους από τη Χρυσή Αυγή, αλλά ο δεύτερος παραμένει προφυλακισμένος. Πιο μετριοπαθείς είναι οι εκτιμήσεις που γίνονται για τους υπόλοιπους 16, οι οποίοι συγκροτούν την Κ.Ο. με την επωνυμία «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές». Οι τελευταίοι, παρότι είναι -για λόγους που έχουν να κάνουν με κοινοβουλευτικές διευκολύνσεις- κάτω από την ίδια στέγη, στην πραγματικότητα έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς, τους οποίους μάλιστα οι περισσότεροι αποφεύγουν να τους δημοσιοποιήσουν. Με εξαίρεση τον Πέτρο Τατσόπουλο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο και εξελέγη, για να μην κατηγορηθεί ως «αργυρώνητος», και τον Χρήστο Αηδόνη, ο οποίος είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ και ξεκαθαρίζει ότι θα ψηφίσει Πρόεδρο για να συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα, όλοι οι υπόλοιποι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο προεδρεύων της συγκεκριμένης ομάδας, βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς, να κινηθούν όλοι μαζί προς την κατεύθυνση ενιαίας πρότασης για συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού και συναινετική εκλογή Προέδρου συνάντησε αντιδράσεις από τους συναδέλφους του που έχουν προσανατολισμό προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μουτσινάς δέχτηκε κριτική από τον μέχρι πρότινος συνοδοιπόρο του -είχαν αποχωρήσει μαζί από τη ΔΗΜ.ΑΡ. όταν ήταν στην κυβέρνηση καταψηφίζοντας τα πρώτα μνημονιακά μέτρα- Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος τον περασμένο Μάιο ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Με τον κ. Βουδούρη συντάχθηκαν επίσης οι εκλεγείσες με τους ΑΝ.ΕΛ. Ραχήλ Μακρή και Χρυσούλα Γιαταγάνα, καθώς και οι Θεόδωρος Παραστατίδης (είχε εκλεγεί στο Κιλκίς με το ΠΑΣΟΚ) και Πέτρος Τατσόπουλος.
Με βάση τα προγνωστικά, πάντως, πλην των παραπάνω πέντε, πιο κοντά στην αξιωματική αντιπολίτευση και την ψήφο υπέρ των εκλογών ενδέχεται να βρεθεί η Θεοδώρα Τζάκρη και ίσως ο Μάρκος Μπόλαρης. Αντιστοίχως, οι οιωνοσκόποι του Κοινοβουλίου προβλέπουν ότι την παράταση της θητείας της Βουλής είναι πιθανότερο να επιλέξουν οι Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Νταβρής, Κώστας Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη και ίσως οι Πάρις Μουτσινάς και Βασίλης Καπερνάρος. Απρόβλεπτος θεωρείται ο Μίμης Ανδρουλάκης, τον οποίο και τα δύο στρατόπεδα υπολογίζουν ότι μπορεί να συνταχθεί μαζί τους.
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα περάσουν τον πήχη
Αντίθετη εικόνα με αυτή που δίνει το κυβερνητικό επιτελείο έχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία επιμένουν ότι «η συγκυβέρνηση δεν θα περάσει τον πήχη». Κατά τους υπολογισμούς των ανθρώπων της Κουμουνδούρου, «η συγκυβέρνηση μπορεί να ελπίζει σε 170-172 ψήφους», τις οποίες θα λάβει προσθέτοντας στους ήδη «δικούς» της 12-14 από τους ανεξάρτητους, δύο με τρεις από τους ΑΝ.ΕΛ. και μία -αναφέρουν τη Νίκη Φούντα- ή το πολύ δύο από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Μετρώντας από τη δική τους μεριά, άλλα στελέχη από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν με βεβαιότητα ότι θα ξεπεράσουν τους 123 οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝ.ΕΛ., το ΚΚΕ, τη ΔΗΜ.ΑΡ., τη Χρυσή Αυγή και τους ανεξάρτητους που θα επιλέξουν τις εκλογές. Και γι’ αυτό καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η οροφή της συγκυβέρνησης είναι 177 ψήφοι, ό,τι κι αν γίνει».
http://www.protothema.gr