Επανέρχεται στο θέμα της κατάργησης του καθεστώτος ΦΠΑ των νησιών και της επιβολής τέλους διανυκτέρευσης ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών. με αφορμή την απεργία και τις κινητοποιήσεις των επαγγελματιών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.
Θέμα: Ανάγκη εύρεσης ισοδύναμων μέτρων για τη διατήρηση του ΦΠΑ των νησιών και την κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης
Η χθεσινή απεργία στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο και οι κινητοποιήσεις των επαγγελματιών κάνουν αντιληπτή την επιτακτική ανάγκη για επανεξέταση της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ των νησιών, το οποίο η Ρόδος και η Κάρπαθος έχουν ήδη απωλέσει και από το νέο έτος πρόκειται να χάσουν και τα υπόλοιπα νησιά.
Οι λόγοι είναι προφανείς σε όλους τους νησιώτες και θα έπρεπε το Υπουργείο Οικονομικών να ασχοληθεί σοβαρά με τη βεβαιότητα ότι η εξίσωση του ΦΠΑ, σε συνδυασμό και με το τέλος διανυκτέρευσης, θα πλήξει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των νησιών και πρωτίστως τον τουρισμό, βασικό πυλώνα της οικονομίας τους. Οι επαγγελματίες των νησιών έχουν δριμύ οικονομικό ανταγωνισμό από τη γείτονα Τουρκία τόσο στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό όσο και, σε πολλές περιπτώσεις, με την κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών των κατοίκων.
Επειδή η φορολογική πολιτική είναι αρμοδιότητα κάθε κράτους- μέλους, η Κυβέρνηση είναι αρμόδια και πρέπει να σταματήσει την εξώθηση στον γκρεμό των δοκιμαζόμενων σε πολλά επίπεδα νησιών των Δωδεκανήσων και του ΒΑ Αιγαίου προτείνοντας ισοδύναμα μέτρα προς του δανειστές της χώρας.
Για τους λόγους αυτούς, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Είναι διατεθειμένος να αναζητήσει και να προτείνει στους δανειστές της χώρας ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά καθώς και μην εφαρμοστεί το τέλος διανυκτέρευσης, ή όχι;
Ο ερωτών βουλευτής