Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, η UNICEF προσκάλεσε τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να εκφραστούν ελεύθερα και να μιλήσουν ανοικτά ενάντια στη βία, τον εκφοβισμό, τις διακρίσεις και την ανισότητα. Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017, η UNICEF Ελλάδος απένειμε τα «Βραβεία UNICEF 2017» σε προσωπικότητες και φορείς που συνέβαλαν σημαντικά με τη δράση τους στην προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Ελλάδα και τον κόσμο. Επίσης, βραβεύθηκαν σχολεία που ξεχώρισαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους». Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο να προωθήσει την ενημέρωση σχετικά με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, να προάγει τη φιλία, την κοινωνική ένταξη και να καταπολεμήσει την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα και τονίστηκε η υποχρέωση όλων μας για την προστασία των πιο ευάλωτων παιδιών που είναι δίπλα μας. Ακόμη, η Πρόεδρος της UNICEF Eλλάδος, Σοφία Τζιτζίκου, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στα παιδιά στη Μάνδρα, που θα αποτυπωθεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανακούφισής τους. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο ποδοσφαιριστής Παπέ Αμπού Σισέ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, για να απευθύνει μήνυμα αλληλεγγύης για τα παιδιά, ενώ με το βραβείο «Λάμπρος Κανελλόπουλος» βραβεύτηκε ο Πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου», Νικήτας Κανάκης, η Δημοσιογράφος Έλενα Κατρίτση και ο Δημοσιογράφος και αρχηγός της ομάδας ποδοαφαίρου της UNICEF, Αργύρης Κωστάκης.
Στο πλαίσιο αυτού του Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τιμήθηκαν και έλαβαν το τρίτο βραβείο οι μαθήτριες και οι μαθητές της περσινής ΣΤ’2 τάξης των εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».
Η ομάδα των μαθητριών και των μαθητών της περσινής Στ’2 τάξης του Δημοτικού των εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» αξιολογήθηκε από την κριτική επιτροπή που απαρτιζόταν από εξέχοντα πρόσωπα, όπως την Πρόεδρο της UNICEF Ελλάδος, Σοφία Τζιτζίκου, τον Δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, τον Συγγραφέα Μάνο Κοντολέων, την Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF Ελλάδος και Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων STAR Λόλα Νταϊφά, τον Φωτοειδησεογράφο Reuters Γιάννη Μπεχράκη, τη Διονυσία Ντούλια Εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και πολλούς άλλους.
Οι μαθήτριες και μαθητές της ΣΤ’2 τάξης της σχολικής χρονιάς 2016-2017 με την καθοδήγηση και τον συντονισμό της υπεύθυνης εκπαιδευτικού Ροδάνθης Χριστοδούλου, δημιούργησαν μια ιστορία σχετική με την προστασία και διεκδίκηση των δικαιωμάτων του παιδιού με τίτλο: “Η αγάπη νικά τη βία”. Μέσα από ομαδική εργασία εμπνεύστηκαν τους ήρωες, την πλοκή της ιστορίας και την εικονογράφησαν. Το θέμα της ιστορίας είναι ο σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός, ένα θέμα αρκετά επίκαιρο, καθώς στη σημερινή εποχή αυξάνονται με αλματώδη άνοδο περιστατικά εκφοβισμού, όχι μόνο στους χώρους του σχολείου αλλά και στο διαδίκτυο.
Εικονογραφημένο βιβλίο «Η αγάπη νικά τη βία»
Κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ο Μιλτιάδης, ένα παιδί που δεν έχει αναπτύξει φιλίες στον χώρο του σχολείου. Σχεδόν καθημερινά αποτελεί στόχο μιας συγκεκριμένης παρέας που προσπαθεί να τον μειώσει και να αναφερθεί υποτιμητικά στην εξωτερική του εμφάνιση. Το σχολείο είναι ο εφιάλτης του και επιστρέφοντας στο σπίτι βρίσκει καταφύγιο στο διαδίκτυο, αφού οι γονείς του δεν έχουν χρόνο λόγω των συνεχών υποχρεώσεών τους. Τελευταία, ο Μιλτιάδης έχει ανακαλύψει ένα παιχνίδι στο διαδίκτυο με την ονομασία «Μπλε φάλαινα» το οποίο ουσιαστικά υποβάλλει τον «παίχτη» σε δοκιμασίες. Ο Μιλτιάδης χωρίς να το καταλάβει παγιδεύεται στον άγνωστο κόσμο του διαδικτύου, αμελεί τις σχολικές του εργασίες και θέτει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή.
Ο νέος μαθητής του σχολείου αγνοεί τη γνωστή παρέα που προσπαθεί να τον προσεγγίσει και σιγά σιγά γίνεται ο φύλακας- άγγελος του Μιλτιάδη. Ο διάλογος, η στήριξη, η φιλία και η αγάπη θα βοηθήσουν τον Μιλτιάδη να ανακαλύψει τον εαυτό του και να ανοίξει τα δικά του φτερά. Με αυτή την ιστορία οι μαθητές θέλησαν να δείξουν σε όλα τα παιδιά που έχουν δεχθεί σχολικό ή διαδικτυακό εκφοβισμό ότι δεν είναι μόνα τους. Μιλώντας στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς τους, μπορούν να βοηθηθούν και να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία.
Το βραβείο παρέλαβε ο μαθητής Κωνσταντίνος Τζεδάκης, όπως και η εκπαιδευτικός που συντόνισε το πρόγραμμα, Ροδάνθη Χριστοδούλου. Ο μαθητής είχε την ευκαιρία να δεχτεί συγχαρητήρια από τα μέλη της επιτροπής. Τα εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» διαπρέπουν συχνά μέσα από τις δημιουργικές τους εργασίες, αφού έχουν αποσπάσει τα προηγούμενα έτη το πρώτο και τρίτο βραβείο, ενώ έχουν λάβει πολλούς επαίνους και διακρίσεις.
Κάθε χρόνο οι εργασίες των μαθητών από τα εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» προκαλούν τον θαυμασμό της κριτικής επιτροπής, που επιβραβεύει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζονται θέματα, όπως η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των παιδιών αλλά και την πρωτοτυπία των ιστοριών τους.
Τα εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» προέτρεψαν τους μαθητές να αποτυπώσουν τις ιδέες και τα συναισθήματά τους δημιουργώντας αφίσες, παραμύθια, βιβλία και εφημερίδες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμμετέχουν τα παιδιά σε διαγωνισμούς που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί τότε μπορούν να γίνουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες, έτοιμοι να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους.
3ο βραβείο: Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»- τάξη ΣΤ’2
Εκπαιδευτικός: Ροδάνθη Χριστοδούλου
Μαθήτριες και μαθητές: Chen Jia Long, Shu Άγγελος, Ελένη Άντερσεν, Γιάννης-Άγγελος Αντωναράκης, Βασίλης-Μιχαήλ Βογιατζόγλου, Γιώργος Γιαννιού-Κάτρης, Ειρήνη-Δανάη Δέδε, Γιώργος Δούναβης, Αντιγόνη Ηρακλείδη, Εύα-Κωνσταντίνα Καλογερή, Γιάννης Καρίκης, Μιχαέλα Κουλλούρα, Παναγιώτης Κυριακούλης, Κοσμάς Παπαγεωργίου, Δημήτρης Παπασταθόπουλος, Ευθυμία Παππά, Μιχαήλ-Άγγελος Σαββαΐδης, Στεφανία Σταματιάδη, Μαρία Στεφανάκη, Κωνσταντίνος Τζεδάκης, Μανώλης Φουτούλης.