Συνεντεύξεις

Θοδωρής Ασβεστάς: «Τα νησιά χρειάζονται σχέδιο ισόρροπης ανάπτυξης»

Ο καταξιωμένος ξενοδόχος της Λέρου με παρουσία στον τουριστικό κλάδο εδώ και τρεις δεκαετίες και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέρου Θοδωρής Ασβεστάς, είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές για την νέα διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου (ΕΒΕΔ)
Ο κ. Ασβεστάς, ιδιοκτήτης του Krithoni’s Paradise Hotel, αποφάσισε για πρώτη φορά να θέσει υποψηφιότητα, στο ψηφοδέλτιο του νυν προέδρου κι εκ νέου υποψηφίου Γιάννη Πάππου.
Με όρεξη να προσφέρει μέσα από την μακρόχρονη εμπειρία του για ένα σύγχρονο τουριστικό προϊόν, δίνοντας «φωνή» και στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, όπου οι επιχειρηματίες διανύουν έναν τεράστιο αγώνα καθότι η επιβίωση των επιχειρήσεων είναι πολύ δύσκολη.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Κύριε Ασβεστά, σε 15 ημέρες από σήμερα είναι οι εκλογές στο ΕΒΕΔ, όπου για πρώτη φορά θέτετε υποψηφιότητα στο πλευρό του Γιάννη Πάππου. Τι σας ώθησε να είστε υποψήφιος και πού πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης και περαιτέρω βελτίωσης για να επιλυθούν κάποια προβλήματα;
Καταρχήν, θα πρέπει να σας πω ότι θεωρώ πολύ τιμητικό να εκπροσωπήσω (στην περίπτωση που εκλεγώ) μια ομάδα επαγγελματιών του τουρισμού των μικρών νησιών, οι οποίοι αγωνίζονται σκληρά δώδεκα μήνες τον χρόνο, κάτω από δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες, εξαιτίας κυρίως των γεωγραφικών δεδομένων, με στόχο να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους στο επίπεδο εκείνο που θα είναι ανταγωνιστικοί όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και στην παγκόσμια, μιας και ο ανταγωνισμός στο είδος μας, όπως γνωρίζετε, στις μέρες μας είναι παγκόσμιος.
Η πολύχρονη πορεία μου, αλλά και η προσωπική μου γνωριμία με τους περισσότερους επιχειρηματίες του είδους μας στην περιοχή, καθώς και η γνώση σε ό,τι αφορά στα ιδιαίτερα προβλήματα των μικρών νησιών, θα μου δώσουν την ευκαιρία να γίνω ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους επιχειρηματίες και στο Επιμελητήριο, μπορώντας, έτσι, να προωθήσω τις σκέψεις και τις προτάσεις μας έγκαιρα. Επίσης θα μου δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσω φρέσκες ιδέες για ένα σύγχρονο τουριστικό προϊόν το οποίο θα πρέπει να απαντά στις απαιτήσεις των πελατών του σήμερα, είτε πρόκειται για οργανωμένο τουρισμό είτε για μεμονωμένους επισκέπτες.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι η ως τώρα άριστη συνεργασία μου με τον κ. Γιάννη Πάππου, τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα, μου δίνει το δικαίωμα να πιστεύω ότι θα έχω ένα θερμό συμπαραστάτη στην προώθηση των λύσεων των προβλημάτων μας προς την κεντρική κυβέρνηση και τους φορείς που άπτονται του τουριστικού προϊόντος.
• Με πολυετή εμπειρία στον τουρισμό της Λέρου για τρεις δεκαετίες, είστε ξενοδόχος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέρου και τώρα στο ψηφοδέλτιο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, στο τουριστικό τμήμα. Ο τουρισμός άλλωστε είναι και η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, όπως τονίζετε και στο δικό σας «μότο». Προσωπικά ποιοι θα είναι οι στόχοι σας αν είστε στην νέα διοίκηση;
Πρωταρχικός μου στόχος θα είναι οι ευέλικτες και ελκυστικές μεταφορικές διασυνδέσεις προς τα Δωδεκάνησα, αλλά και η καλύτερη δυνατή μετακίνηση των επισκεπτών μας μεταξύ των νησιών της Δωδεκανήσου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Αυτό θα επιτευχθεί με δύο τρόπους: πρώτον με τον έγκαιρο προγραμματισμό των δρομολογίων και την δημόσια ανακοίνωσή τους, έτσι ώστε ο πελάτης να μπορεί να πραγματοποιήσει στον σωστό χρόνο τις κρατήσεις του. Δευτερευόντως με την αναβάθμιση στο βαθμό που είναι δυνατόν των μέσων μεταφοράς έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών.
Επόμενος στόχος θα είναι οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ για όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου κι όχι μόνο για την Λέρο και την Κω (λόγω μεταναστευτικού), κάτι το οποίο ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές νησιωτικές περιοχές με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Καθώς επίσης την λύση των προβλημάτων για την άμεση καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου στις επιχειρήσεις και στους πολίτες όπως προβλέπει ο νόμος και οι οικονομικές συνθήκες το επιβάλλουν. Τρίτον, η άμεση κάλυψη των κενών θέσεων του προσωπικού στις δημόσιες δομές (πχ λιμεναρχείο, πύλη εισόδου-εξόδου κτλ) έτσι ώστε οι επισκέπτες μας να έχουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες που θα κάνουν την άφιξη και την αναχώρηση τους πιο εύκολη.
Τέταρτον, το έλλειμμα του νερού, κυρίως στα μικρά νησιά, συνεχώς επιδεινώνεται λόγω της λειψυδρίας με αποτέλεσμα να επιβάλλεται ο άμεσος σχεδιασμός ενός πλάνου με μακροχρόνιο ορίζοντα. Πέμπτο, η διερεύνηση λύσεων προς όφελος όλων των εμπλεκομένων προκειμένου το επάγγελμα του υπαλλήλου των τουριστικών επιχειρήσεων να είναι ελκυστικό στους νέους ανθρώπους που θα θελήσουν να κάνουν καριέρα στον τομέα μας και όχι μόνο να καλύψουν προσωρινά τις οικονομικές τους ανάγκες. Τέλος η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξή του ως ένα στοιχείο προστιθέμενης αξίας για την περιοχή μας.
• Τα μικρότερα νησιά είναι δυσκολότερο να έχουν «φωνή» σε αυτές τις διαδικασίες των εκλογών; Από την άλλη οι επιχειρηματίες στα μικρά νησιά δίνουν μεγάλο αγώνα επιβίωσης…
Ζώντας σε αυτή την ζώνη νησιών και γνωρίζοντας εξ ιδίων τις δυσκολίες της επιχειρηματικότητας, γνωρίζω ότι χωρίς τη στήριξη των μεγαλύτερων νησιών, αλλά και του Επιμελητηρίου της Δωδεκανήσου, δεν θα είναι καθόλου εύκολο το μέλλον. Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκομαι ενώπιόν σας με αφορμή τις εκλογές του ΕΒΕΔ. Οι επιχειρήσεις των μικρών νησιών πρέπει απαραίτητα να εκπροσωπούνται σε αυτά τα όργανα, εάν θέλουμε να έχουμε μια ισόρροπη αντιπροσώπευση όλου του φάσματος του τουρισμού της Δωδεκανήσου σε αυτά. Όντως η επιβίωση των επιχειρήσεων στα μικρά νησιά είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολη, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, με εντελώς διαφορετικές ανάγκες από αυτές των επιχειρήσεων των μεγάλων νησιών, κάτι το οποίο πρέπει να προβάλλεται συχνά.
Για αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται ένα σχέδιο ισόρροπης ανάπτυξης των Δωδεκανήσων, τηρουμένων των αναλογιών, φυσικά, που θα δώσει την ευκαιρία στα μεγάλα νησιά που είναι και οι ναυαρχίδες του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, να χαράξουν πρωτοπόρα, σύγχρονα και εναλλακτικά σχέδια, τα οποία θα μπορούσαν παράλληλα να ωφελήσουν και τα μικρότερα νησιά. Με την ευκαιρία αυτή ζητώ ευθέως την υποστήριξη των εκπροσώπων των μικρών νησιών από τους επιχειρηματίες όλης της Δωδεκανήσου προκειμένου να υπάρξει αυτή η ισόρροπη εκπροσώπηση.
• Την τελευταία πενταετία η Λέρος καταγράφει εξαιρετικές τουριστικές επιδόσεις, αφού συν τοις άλλοις, φαίνεται να πρωταγωνιστεί στον θαλάσσιο τουρισμό κι επιτυγχάνει να κερδίζει σημαντικό μερίδιο στον ποιοτικό τουρισμό. Ως ξενοδόχος πώς αποτιμάται τη φετινή χρονιά, ποια είναι τα μηνύματα για το 2025 και που πρέπει να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις;
Όντως η Λέρος αργά και σταθερά κερδίζει το μερίδιο που της αξίζει και της αναλογεί στην τουριστική αγορά. Βασικός πυλώνας αυτής της ανόδου είναι το γιότινγκ, το οποίο πραγματοποιεί άλματα τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας στο νησί της Λέρου επισκέπτες υψηλών προδιαγραφών και εισοδημάτων. Παράλληλα με αυτή την δράση, αναπτύσσονται προσπάθειες θεματικού τουρισμού , όπως ο καταδυτικός, περιπατητικός, γαστρονομικός και ιδιαιτέρως ο πολιτιστικός τουρισμός, ο οποίος έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να προσεχθεί και να στηριχθεί κυρίως στα μικρά μας νησιά μιας και το ενδιαφέρον των επισκεπτών συνεχώς μεγαλώνει. Όλα αυτά που προανέφερα συνέβαλαν φέτος να έχουμε στη Λέρο ένα πολύ ισχυρό τετράμηνο για όλες τις επιχειρήσεις. Ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε αυτή την στιγμή για την επόμενη περίοδο φαίνεται ότι το επόμενο καλοκαίρι θα κινηθεί στα ίδια πλαίσια αυξημένα κατά τι. Όμως θα ήθελα να συμπληρώσω ότι τα Δωδεκάνησα έχουν να προσφέρουν μοναδικές προτάσεις πολιτιστικού τουρισμού που πιάνει όλο το φάσμα του τουριστικού προϊόντος και θα μπορούσε να είναι η απάντηση στις χαμηλές πληρότητες των ξενοδοχείων στην αρχή της τουριστικής περιόδου (βλέπε Πάσχα) καθώς και στο τέλος της σεζόν, αξιοποιώντας στο έπακρο το ήπιο των καιρικών συνθηκών στην περιοχή μας.

• Αντιλαμβάνομαι ότι μεταφορικό ισοδύναμο και μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές όπως αναφέρατε θα έπρεπε να είναι πραγματικότητα και όχι διεκδικήσεις…
Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να επαναλάβω και πάλι το μείζον αίτημά μας σχετικά με τον μειωμένο ΦΠΑ και το μεταφορικό ισοδύναμο, μιας και αυτά θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα. Θεωρώ ότι πρέπει να διεκδικήσουμε μια άμεση και τελεσίδικη λύση προς όφελος όλων. Πιστεύω ότι η απάντηση σε αυτά τα δυο ζητήματα είναι προαπαιτούμενο έτσι ώστε η περιοχή μας να συνεχίσει να είναι πρωτοπόρα όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο κ. Γιάννη Πάππου για την τιμητική πρόσκληση να βρεθώ δίπλα του στις προσπάθειές του την επόμενη περίοδο για ακόμη καλύτερο και σύγχρονο τουριστικό προϊόν, σε μια ευαίσθητη παγκοσμίως ιστορικά στιγμή και περιοχή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου