Η κατάργηση του δημοτικού Φόρου ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Η ουσία είναι να τελειώνουμε με το DNA εφευρημάτων τύπου ΔΗΦΟΔΩ. Το φαινόμενο δεν ήταν οικονομικό αλλά πολιτικό. Με την κατάργηση του δημοτικού φόρου κόπηκε ο ομφάλιος λώρος με ένα άρρωστο παρελθόν. Τώρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διεκδικήσουμε τα ελάχιστα και τα δίκαια έστω και με την πλάτη στον τοίχο», τόνισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε πως είχαν δοθεί πολλές ευκαιρίες στους ΟΤΑ από τους επιχειρηματίες για να υπάρξει μια απόλυτα αρμονική και συμφέρουσα διευθέτηση του ζητήματος που σχετίζονταν με το ΔΗΦΟΔΩ.
«Ουδείς εργάστηκε για να δημιουργήσει πρόβλημα στους ΟΤΑ. Όμως δεν είδα ποτέ πιο ξέφρενη και αλαζονική πορεία προς την καταστροφή στη στιγμή που η απόφαση του ΣτΕ ήταν γνωστή εδώ και ενάμιση χρόνο», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε ξανά και στην επαναφορά του 75% από τις εκποιήσεις των ακινήτων του δημοσίου που θα μπορούσε να δημιουργήσει έσοδα μεγαλύτερα αυτών, που απέδιδε στους ΟΤΑ ο ΔΗΦΟΔΩ .
«Θα εκχωρούσα το μερίδιο της Περιφέρειας από την υπόθεση αυτή για να καλυφθεί το κενό από την απώλεια του Δημοτικού Φόρου», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και συμπλήρωσε πως όταν καταργήθηκε το έσοδο αυτό δεν υπήρξε αντίστοιχη αντίδραση από τους τοπικούς φορείς.
«Μετά από είκοσι χρόνια παύει να ισχύει ο δημοτικός φόρος. Αρκετά ΑΦΜ επιχειρηματιών όμως μένουν κλειδωμένα. Θέσαμε το ζήτημα και μας δήλωσαν πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες. Στην σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και το ΕΒΕΔ έγινε αναφορά στα τρωτά σημεία του νόμου. Επισημάνθηκε πως εξαιτίας της απώλειας του δημοτικού φόρου οι ΟΤΑ δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ζητήματα της καθημερινότητας. Μας είπαν πως χάνουν το 25% των χρημάτων που προορίζονται για τη μισθοδοσία. Δεν αναφέρονται όμως στις τουριστικές δράσεις που χάνουν και στο γεγονός ότι απασχολούν 130 μηχανικούς και πλήθος άλλων υπαλλήλων. Θέλουν να δεχθούμε την επιβολή νέου φόρου που θα καλύψει τις απώλειες από το ΔΗΦΟΔΩ . Αυτό δεν μπορεί να συμβεί», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου και πρόσθεσε πως στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο ουδείς ζήτησε συγγνώμη από τους επιχειρηματίες για τα εκατομμύρια ευρώ που κατέβαλλαν αδίκως επί τόσα χρόνια.
Για όσα συζητήθηκαν στην σύσκεψη για το ΔΗΦΟΔΩ στο Δήμο μίλησαν οι αντιπρόεδροι του ΕΒΕΔ κκ. Γιάννης Κακλιός και Άγγελος Καλαθιανάκης.
Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου αναφέρθηκε στην επιβίωση του επιμελητηριακού θεσμού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΔ καθιερώνεται ετήσιο τέλος για το ΓΕΜΗ και τέλος για τη διατήρηση του αριθμού μητρώου της εκάστοτε επιχείρησης.
«Αναλυτικός τιμοκατάλογος για τις υπηρεσίες που θα παρέχουμε θα ανακοινωθεί από το αρμόδιο υπουργείο το νέο έτος. Το θέμα της επιβίωσης του θεσμού αντιμετωπίστηκε την τελευταία στιγμή από την κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου και πρόσθεσε πως δεν θα υπάρξουν συγχωνεύσεις επιμελητηρίων.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα της σύναψης προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την προβολή της Δωδεκανήσου.
«Θα συζητάμε κάθε φορά στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΔ για τις εκθέσεις στις οποίες θα λαμβάνουμε μέρος», δήλωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου απαντώντας σε ερωτήματα που έθεσε το μέλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου.
Περισσότερη ενημέρωση για τα μέλη του παραρτήματος του ΕΒΕΔ στην Κω ζήτησε ο κ. Δημήτρης Σαράντης.
«Θέλουμε περισσότερη ενημέρωση γιατί ο δήμος της Κω χαράζει στο θέμα της προβολής τη δική του πορεία», δήλωσε ο κ. Σαράντης.
Μετά από συζήτηση μιας ώρας το θέμα εγκρίθηκε.
Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για τον προϋπολογισμό του ΕΒΕΔ το ύψος του οποίου για το έτος 2015 ανέρχεται σε 3.563.900 ευρώ.
«Είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε να ψηφίσουμε προϋπολογισμό που μπορεί να είναι στον αέρα εξαιτίας των εξελίξεων για το θεσμό», δήλωσε ο οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΔ κ. Γιώργος Αντώνογλου.
Εγκρίθηκε η συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας». Επίσης, εγκρίθηκε η υλοποίηση του Υποέργου 9 «Ανάδειξη της γαστρονομίας και της αιγαιακής κουζίνας (AegeanCuisine) στα Δωδεκάνησα».
Σε ανακοίνωση του ΕΒΕΔ αναφέρονται για το δημοτικό φόρο τα ακόλουθα:
«Η αμετάκλητη απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία καταργήθηκε το μόρφωμα του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., ήρθε ως δικαίωση της διαχρονικής προσπάθειας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, να απαλλάξει τον επιχειρηματικό κόσμο των νησιών μας από τον πιο παράλογο και παράνομο φόρο που “σκαρφίστηκε” το βαθύ Κράτος που επί δεκαετίες λειτούργησε τη χώρα μας με μοναδικό στόχο την αυτοσυντήρηση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη δεσμεύτηκε ταυτόχρονα ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ ξανά και σε κανέναν, να ασελγήσει πάνω στην υγιή επιχειρηματικότητα. Με πίστη στην ανάγκη μιας αρμονικής συνύπαρξης με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου δεσμεύτηκε να εργαστεί στο πλαίσιο διεκδίκησης πρόσθετων πόρων από τα υφιστάμενα έσοδα της Κεντρικής Διοίκησης.
Μια νέα σελίδα άνοιξε στην οικονομική ιστορία του τόπου μας και ευθύνη των παραγωγικών τάξεων είναι να μην επιτρέψουν ξανά στα «φαντάσματα» του παρελθόντος να δώσουν άλλοθι στα φαινόμενα που μας οδήγησαν στις καταστάσεις που σήμερα βιώνουμε.
Η εποχή απαιτεί στροφή στην καθαρότητα, στην υπευθυνότητα, στη διαφάνεια και τον σεβασμό των συνταγματικών επιταγών. Η δε πορεία του συγκεκριμένου θέματος αποδεικνύει πως με σκληρό αγώνα όλοι οι στόχοι επιτυγχάνονται. Τον σκληρό αγώνα που τα νησιά μας σήμερα έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ».