Χάρη σε έναν συνδυασμό αυξημένων μισθών και χαμηλού πληθωρισμού η αγοραστική δύναμη των Γερμανών πολιτών βρίσκεται λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.
Οπως ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία, το πραγματικό εισόδημα στη χώρα αυξήθηκε το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου κατά 1,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.
Η βασική αιτία αυτής της εντυπωσιακής αύξησης είναι ο χαμηλός πληθωρισμός κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014: οι τιμές αυξήθηκαν μόνο κατά 0,8% σε σύγκριση με το 2013. Παράλληλα, το ονομαστικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 2,6% την ίδια περίοδο, έτσι από τη διαφορά ανάμεσα στα δύο ποσοστά (ονομαστικού εισοδήματος και πληθωρισμού) προκύπτει το ποσοστό της πραγματικής αύξησης του εισοδήματος. Και χάρη στη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, ο πληθωρισμός στη Γερμανία στο τέλος του τρέχοντος έτους πέφτει ακόμα πιο χαμηλά, στο 0,6%.
Οι Γερμανοί έχουν φέτος περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους και αυτό αποτυπώθηκε και στα χριστουγεννιάτικα δώρα τους.
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών GfK, η αξία των δωροκουπονιών- δωροκαρτών που αγοράστηκαν φέτος στη Γερμανία για τις γιορτές διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2010, με τη μεγαλύτερη αύξηση να έχει σημειωθεί στις δωροκάρτες για ρούχα και αξεσουάρ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού Επιμελητηρίου Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK), η περαιτέρω πτώση της τιμής του πετρελαίου το 2015 μπορεί να οδηγήσει τη Γερμανία σε ρυθμό ανάπτυξης 0,3%. «Οι καταναλωτές και πολλές επιχειρήσεις μπορούν να χαμογελάσουν», δήλωσε ο επικεφαλής του DIHK, Μάρτιν Βανσλέμπεν, στην εφημερίδα «Rheinischen Post». «Τόσο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι ένα απρόσμενο οικονομικό δώρο, το οποίο θα απολαύσουμε και το 2015», πρόσθεσε ο Βανσλέμπεν. Οπως επισημαίνει και ο γερμανικός Τύπος, αυτό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις συνέπειες από την αποδυνάμωση του εναιαίου νομίσματος, θα σημαίνει μια «ανακούφιση» 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη γερμανική οικονομία.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2014 ένας εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης κέρδιζε κατά μέσον όρο 3.541 ευρώ τον μήνα μεικτά, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μπόνους.
Οι καλύτερα αμειβόμενοι ήταν οι εργαζόμενοι στον Τραπεζικό και τον Ασφαλιστικό κλάδο (μεικτό μηνιαίο εισόδημα 4.723 ευρώ), σε αυτούς της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας (4.675 ευρώ) αλλά και της Ενέργειας (4.601 ευρώ). Αντίθετα τον χαμηλότερο μέσο μεικτό μηνιαίο μισθό, ύψους 2.119 ευρώ, είχαν οι απασχολούμενοι στον τουριστικό κλάδο.
‘ Εθνος