Οι βιομηχανικές εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και η Μotor Oil βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις βάσει κύκλου εργασιών, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη εμφάνισε η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2014, μια χρονιά που ανεκόπη το αρνητικό σερί των έξι συνεχόμενων ετών με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι τα προαναφερόμενα προκύπτουν από την έκδοση «Οι ισχυροί της ελληνικής Οικονομίας», στην οποία παρουσιάζονται τα οικονομικά στοιχεία από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς του 2014 των 1.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων βάσει κύκλου εργασιών και των 200 πιο κερδοφόρων βάσει κερδών προ φόρων, την επεξεργασία των οποίων ανέλαβε η Direction Business Reports.
Ο εμπορικός κλάδος και το 2014 κατάφερε, έστω και με μικρή διαφορά από τη βιομηχανία, να αναδείξει τις περισσότερες επιχειρήσεις που διακρίθηκαν με βάση τον κύκλο εργασιών τους και συμπεριελήφθησαν στις 1.000 μεγαλύτερες της χώρας. Πάντως, η βιομηχανία κατέκτησε τις δύο πρώτες θέσεις στις 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και η Μotor Oil, συμφερόντων του ομίλου με βάση τον κύκλο εργασιών για το οικονομικό έτος 2014 Β. Βαρδινογιάννη, διακρίθηκαν για άλλο ένα έτος, αφού αποτελούν μία από τις σταθερές της ελληνικής οικονομίας στη νεότερη Ιστορία της χώρας.
Στην τρίτη θέση της λίστας που ανέδειξε η έρευνα της Direction Business Reports συναντάμε τη ΔΕΗ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ΔΕΚΟ της χώρας, ενώ ο ΟΠΑΠ, επίσης, βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τους μεγαλύτερους τζίρους, όπως συμβαίνει και με την κερδοφορία. Αμέσως μετά ακολουθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας, αφού οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το 2014 εμφάνισαν υψηλά έσοδα.
Ακολούθησε η ΑΒ Βασιλόπουλος, που παραμένει η κορυφαία αλυσίδα σουπερμάρκετ, με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα απέναντι στην ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία.
Κερδοφόρος ο κλάδος των υπηρεσιών
Οσον αφορά τις 200 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του 2014, ο κλάδος των υπηρεσιών προσέφερε τις περισσότερες, ενώ τονίζεται ότι το 2014 ήταν μια χρονιά που ανεκόπη το αρνητικό σερί των έξι συνεχόμενων ετών με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος, στη δεύτερη θέση ήταν ο ΟΠΑΠ, ενώ ακολουθούν Olympia Development, ο ΟΤΕ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Εθνική Ασφαλιστική, ενώ μέσα στην πρώτη δεκάδα των επιχειρήσεων είναι και τα καταστήματα Jumbo. Ο ΑΔΜΗΕ συνέχισε και το 2014 να είναι κερδοφόρος, ευρισκόμενος στην πρώτη γραμμή του κλάδου ενέργειας.
Επίσης, η Direction Business Reports πραγματοποίησε έρευνα στα κέρδη προ φόρων των ελληνικών επιχειρήσεων τη χρονική περίοδο από το 2010 ως το 2014 και ανέδειξε τις 50 ιδιωτικές επιχειρήσεις (εξαιρουμένων τραπεζών – χρηματοοικονομικού κλάδου, συμμετοχών, ακίνητης περιουσίας και ασφαλειών), καθώς και τις 10 δημόσιες με τα μεγαλύτερα αθροιστικά κέρδη προ φόρων το εξεταζόμενο διάστημα. Τα συνολικά αθροιστικά κέρδη προ φόρων (από το 2010 ως το 2014) που είχαν οι top 50 ιδιωτικές επιχειρήσεις που ανέδειξε η έρευνα, ανέρχονται στα 10,52 δισ. ευρώ.
Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η ΟΠΑΠ ΑΕ, που είχε αθροιστικά κέρδη προ φόρων (2010 ως 2014) ύψους 2,73 δισ. ευρώ, στη 2η θέση η COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ, θυγατρική του ΟΤΕ με 1,61 δισ. ευρώ, στην 3η θέση ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΕ με 606,20 εκατ. ευρώ, στην 4η θέση η εταιρεία JUMBO ΑΕΕ με 502,20 εκατ. ευρώ και στην 5η θέση η FOLLI FOLLIE GROUP ΑΕΒΤΕ με 457,40 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά αθροιστικά κέρδη προ φόρων (από το 2010 ως το 2014) που είχαν οι top 10 δημόσιες επιχειρήσεις που ανέδειξε η έρευνα, ανέρχονται στα 2,55 δισ. ευρώ. Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η ΔΕΠΑ ΑΕ, που είχε αθροιστικά κέρδη προ φόρων (2010 ως 2014) ύψους 557,54 εκατ. ευρώ.
Το ΒΗΜΑ