Γράφει ο
Μοράρης Εμμανουήλ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Χτύπημα κάτω από την μέση το σημερινό δίλημμα! Ερώτημα που επαναλαμβάνεται όσα χρόνια κι αν περάσουν. Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονο και κουραμπιέ δεν γίνεται και αυτό δεν διαπραγματεύε ται με καμία δίαιτα και διατροφή.
Ένα από τα μεγάλα διλήμματα της ζωής, πλάι στο Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός, Καζαντζίδης ή Μπιθικώτσης, Βουγιουκλάκη ή Καρέζη, Μπητλς ή Ρόλινγκ Στόουνς, Πελέ ή Μαραντόνα, Βίσση ή Βανδή , είναι και το «κουραμπιέδες ή μελομακάρονα». Μάλιστα, ενώ κάποια από τα διλήμματα αυτά ξεθωριάζουν και παύουν να αφορούν τις νεότερες γενιές, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα κρατούν αμείωτη την οξύτητα του διλήμματος όσα χρόνια και αν περάσουν.
Σαν Χριστουγεννιάτικο έθιμο, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα(κατά τόπους βρίσκουμε αρκετές παραλλαγές των μελομακάρονων όπως τα φοινίκια) είναι πολλά χρόνια μαζί μας, περισσότερα από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στο Χριστουγεννιάτικο φύλλο μιας εφημερίδας του 1950 είχε δημοσιευθεί ένα άρθρο για το «ξένο έθιμο που απειλεί την Πάρνηθα», που «μεταφυτεύτηκε δυστυχώς και στην Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα» στις αρχές του 20ου αιώνα, από τα μέλη των ξένων παροικιών που ζούσαν στην πρωτεύουσα.Οι κουραμπιέδες μνημονεύονται πολύ συχνά σε Χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις στα τέλη του 19ου αιώνα, τα μελομακάρονα κάπως σπανιότερα.
Γράφοντας το 1885 για την Αθήνα, ο Καμπούρογλου αναφέρει: <<Η βασιλόπιττα, μετά των υπασπιστών της μελομακαρούνων και κουραμπιέδων…>>. Να προσεχτεί ότι χρησιμοποιείται ο τύπος μελομακάρουνο, που ήταν ο επικρατέστερος ίσως και μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, αλλά σήμερα έχει υποχωρήσει.
Για κάποιους το νόημα των γιορτών κρύβεται πίσω από την οικογενειακή θαλπωρή, για άλλους πίσω από τη διασκέδαση και για κάποιους άλλους πίσω από τα Χριστουγεννιάτικα φαγητά και γλυκά, δηλαδή τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Όμως όλοι αναρωτιέστε, ποιο από τα δύο γλυκά έχει τις λιγότερες θερμίδες, ώστε να το καταναλώσετε και να μην έχετε τόσες πολλές τύψεις.
Κι΄ όμως, όσον αφορά τη θερμιδική τους αξία, έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Αλλά, δεν είναι και τα δύο εξίσου το ίδιο υγιεινά. Το μελομακάρονο κερδίζει πόντους και με διαφορά, γιατί αυτό που ισχυροποιεί τη θρεπτική του αξία είναι το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι, συγκριτικά με το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε(βιταμίνη με αντιοξειδωτική δράση) και μονοακόρεστων λιπαρών, που συμβάλουν στην μείωση της LDL χοληστερόλης στο αίμα(η λεγόμενη κακή χοληστερόλη. Τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αυτές οι βιταμίνες, διατηρούν την υγεία των νευρικών κυττάρων και είναι απαραίτητα για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA. Το σώμα χρειάζεται επίσης, τις βιταμίνες B12, Β6 και το φυλλικό οξύ για να απαλλαγεί από μια ουσία που ονομάζεται ομοκυστεΐνη, η οποία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης, το μέλι που βάζουμε στα μελομακάρονα έχει μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο.
Αντιθέτως, το βούτυρο που υπάρχει στον κουραμπιέ, είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και η μεγάλη κατανάλωσή του έχει συσχετισθεί με διάφορα προβλήματα υγείας. Από την άλλη, ο κουραμπιές υπερτερεί σε πρωτεΐνη, ενώ τα αμύγδαλα που περιέχει είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης Ε και ασβεστίου.
Είναι λοιπόν, σαφές ότι σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, πάντα υπάρχει χώρος για μια γλυκιά «αμαρτία», αρκεί να γίνει σωστά και με μέτρο, χωρίς να ξεφύγουμε θερμιδικά. Άρα, μπορείτε να απολαύσετε με μέτρο τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για παραπανίσια κιλά. Γιατί Χριστούγεννα χωρίς μελοκάρονα και κουραμπιέδες δεν γίνεται!!!
Οι καλύτερες ευχές μου
για Καλά Χριστούγεννα
με υγεία, ευτυχία,
δημιουργία
και….αισιοδοξία
Μοράρης Κ. Εμμανουήλ