Την πεποίθηση ότι τον Αύγουστο μπορεί να «βγούμε από τα μνημόνια», εάν όλα πάνε καλά, αλλά όχι από την επιτήρηση, εκφράζει σε συνέντευξή του σήμερα στην «δημοκρατική» ο Ευρωβουλευτής του Πασόκ κ. Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης είναι η πρώτη φορά που μιλάει σε δωδεκανησιακό μέσο ενημέρωσης μετά την εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, στην οποία ήταν υποψήφιος απέναντι στην κα Φώφη Γεννηματά.
«Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε στην ίδια παράταξη πλέον» δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Ανδρουλάκης σε ό,τι αφορά την κοινή παρουσία των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού στην Βουλή, ενώ στον δρόμο προς το συνέδριο ξεκαθαρίζει πως «δεν πρέπει να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος, πρέπει να βλέπουμε την ουσία».
Μιλώντας τέλος για την επίσκεψη Ερντογάν, ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει πολιτική αλλά η Ελλάδα οφείλει να είναι συνεπής στο μήνυμα που δίνει προς Τουρκία: ότι οι διμερείς σχέσεις πρέπει να διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό, προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Ανδρουλάκη, να ξεκινήσουμε από την 3η αξιολόγηση για την οποία η κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση, ενώ πολλά κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την πεποίθηση ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2018, «βγαίνουμε από τα μνημόνια». Πώς τα σχολιάζετε αυτά;
Η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης βοηθά αλλά δεν πρέπει να προτρέχουμε, Και στο παρελθόν έχουμε συνηθίσει σε ατυχήματα της τελευταίας στιγμής. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι τον Αύγουστο μπορεί να «βγούμε από τα μνημόνια», εάν όλα πάνε καλά, αλλά δεν βγαίνουμε από την επιτήρηση. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μιας και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι κανόνες του υπερβολικού χρέους που προβλέπουν ένα περιοριστικό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Πέρα από αυτά, πρέπει να δούμε και την μεγάλη εικόνα, η οποία αφορά την συνολικότερη κατάσταση που παρουσιάζει η οικονομία. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτή έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με όταν ανέλαβε το 2015. Η αλήθεια, την οποία αντιλαμβάνονται όλοι, έστω και διαισθητικά, είναι ότι η οικονομία δεν πάει καλά. Αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση εξακολουθεί να κωλυσιεργεί συστηματικά και να αδυνατεί να εφαρμόσει ένα συνεκτικό -εθνικό και ανεξάρτητο από τα μνημόνια – πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση, με παράλληλο σεβασμό στις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προστασίας των αδυνάτων. Αντίθετα, στοχεύει στο να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία, εκμεταλλευόμενη κάθε ευκαιρία, και αγνοώντας τη βλάβη που προκαλεί στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία.
• Πώς βλέπετε την πορεία για την συγκρότηση πλέον του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς; Είστε ικανοποιημένος από την παρουσία των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων της κας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη;
Ο νέος φορέας θα συγκροτηθεί ουσιαστικά στο επερχόμενο Συνέδριο. Το Συνέδριο πρέπει να διεξαχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να μη χαθεί η δυναμική των πρόσφατων εκλογών, αλλά, ταυτόχρονα, και με απόλυτο σεβασμό στις ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες για την επιλογή των συνέδρων. Οι πολίτες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου είναι και συνιδρυτές της νέας παράταξης. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με το σεβασμό που τους αρμόζει και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα ως σύνεδροι, χωρίς τους περιορισμούς των αριστίδην συνέδρων ή των ποσοστώσεων που διαστρεβλώνουν τη λαϊκή βούληση. Σε ό,τι αφορά την παρουσία των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων είχα υποστηρίξει στο παρελθόν, και το ίδιο πιστεύω και σήμερα, ότι θα έπρεπε να λειτουργούν συντονισμένα για να μην δημιουργείται σύγχυση και να εμφανίζεται μια εικόνα Βαβέλ, όπως είχε συμβεί πολλάκις και στο παρελθόν. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε στην ίδια παράταξη πλέον. Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρώ έναν αυξημένο βαθμό συνεργασίας, ο οποίος – αν και υπολείπεται του επιθυμητού- αποτελεί σίγουρα θετική εξέλιξη. Είναι, όμως, πολύ νωρίς για να κριθεί η συγκεκριμένη επιλογή, θα υπάρξουν αρκετές ευκαιρίες για αυτό μελλοντικά.
• Τι πρέπει να γίνει, κατά την άποψή σας στο δρόμο προς το συνέδριο; Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο όνομα, στα σύμβολα, κ.λπ.;
Δεν πρέπει να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος, πρέπει να βλέπουμε την ουσία. Στην εποχή μας πολύ λίγη σημασία έχουν τα ονόματα και τα σύμβολα. Αυτό που έχει τεράστια σημασία, όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για την αλλαγή –ή την διατήρηση- τους. Αυτός πρέπει να είναι συμβατός με τους κανόνες της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της συλλογικής λειτουργίας που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη νέα παράταξη που φιλοδοξούμε να συγκροτήσουμε.
• Η κάλπη στην οποία προσήλθαν πάνω από 200.000 πολίτες πρόσφατα, έδειξε το καλύτερο «γκάλοπ» και απέδειξε πως υπάρχει ενδιαφέρον για τον δικό σας πολιτικό χώρο –ενώ πολλοί ήταν και οι νέοι άνθρωποι που ψήφισαν αλλά και άτομα από άλλους πολιτικούς χώρους. Τι σημαίνουν όλα αυτά για εσάς;
Πράγματι πρέπει να συγκρατήσουμε ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο τη μεγάλη κι ενθουσιώδη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα ευρύτατο κοινωνικό αίτημα για την εκπροσώπηση του προοδευτικού κόσμου της χώρας καθώς και ότι η παράταξη παραμένει ζωντανή στις κοινωνικές ομάδες που ιστορικά αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της. Αποτελεί επίσης ένδειξη ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σημασία ενός κόμματος που θα εκφράζει τις ιδέες της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό και τον σταθεροποιητικό ρόλο που θα κληθεί αυτό να παίξει ειδικά σε θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής.
• Πώς αποτιμάτε την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα; Κι παράλληλα, με αυτές τις συνεχείς προκλήσεις, αφήνει περιθώρια για διαπραγματεύσεις σχετικά με την ένταξή της στην Ε.Ε.;
Για να παραφράσω την γνωστή ρήση: «πρέπει να κρατάς τους φίλους σου κοντά και -τους λιγότερο φίλους- ακόμα πιο κοντά». Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο στην διατήρηση της συνεχούς διπλωματικής επαφής με την γείτονα χώρα. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Ωστόσο οι επισκέψεις – και μάλιστα υψηλού επιπέδου- για να είναι αποδοτικές, πρέπει να στηρίζονται στην κατάλληλη προετοιμασία και να έρχονται ως το επιστέγασμα μιας θετικής πορείας στις διμερείς σχέσεις.
Δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να έγινε εδώ – με αποτέλεσμα να τεθούν «ανοιχτά» αρκετά ζητήματα που αφορούν μονομερείς διεκδικήσεις της Άγκυρας έναντι της χώρας μας. Ο Τούρκος Πρόεδρος έδειξε τις προθέσεις του, μιλώντας για την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης που αποτελεί και το βασικό κείμενο αναφοράς για την σταθερότητα στη περιοχή μας. Κακά τα ψέματα, σε αυτή την περίπτωση η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο η κατάλληλη προετοιμασία δεν είχε γίνει αλλά, παράλληλα, είχαμε και συσσώρευση αρνητικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια στις μεταξύ μας σχέσεις.
Στο Αιγαίο η Άγκυρα εξακολουθεί να υιοθετεί την πολιτική των γκρίζων ζωνών ενώ στο Κυπριακό διατηρεί αδιάλλακτη στάση. Στο πολύ επικίνδυνο ζήτημα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και του FIRΑθηνών έχουμε ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση με κίνδυνο να προκληθεί σοβαρό ατύχημα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ και δυο χρόνια έχουμε την εργαλειοποίηση του προσφυγικού και την συνεχή επίκληση του ως «όπλο εκβιασμού» έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ – μια ξεκάθαρα εχθρική πράξη. Τέλος, έχουμε και την σταδιακή διολίσθηση της Τουρκίας προς ένα αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης.
Όλα αυτά δεν αποτελούν ενθαρρυντικές εξελίξεις. Η Ελλάδα οφείλει να είναι συνεπής στο μήνυμα που δίνει προς Τουρκία: ότι οι διμερείς σχέσεις πρέπει να διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό, προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος για να αντιμετωπίσουμε τις πολύ σημαντικές προκλήσεις στο πεδίο της περιφερειακής ασφάλειας, του προσφυγικού και της οικονομικής συνεργασίας που έχουμε μπροστά μας. Το ίδιο πρέπει να πράξει και η ΕΕ αξιοποιώντας όλα τα μέσα πίεσης που διαθέτει συμπεριλαμβανομένης και της ενταξιακής διαδικασίας. Για αυτό άλλωστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, έχουμε ζητήσει να παγώσει η ενταξιακή διαδικασία μιας και είναι εμφανές, ότι η Τουρκία δεν υιοθετεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτή την ιδιότητα.