Σημαντικές κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο δρομολογεί η Αθήνα το προσεχές διάστημα με αποκορύφωμα την τετραμερή συνάντηση στο Κάιρο μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία θα γίνει κατά πάσα πιθανότατα στις 4 Ιανουαρίου.
Τη συνάντηση προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος μιλώντας στον Alpha, αναφέρθηκε και στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στις 2 Ιανουαρίου για την ενεργειακή αυτονόμηση της Ευρώπης.
«Είναι μια εναλλακτική οδός που οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Eνωσης», σημείωσε ο κ. Δένδιας ενώ πρόσθεσε πως πολύ σύντομα τη συμφωνία θα υπογράψει και η Ιταλία, καθώς εκεί είναι και η κατάληξη του αγωγού. Πρόσθεσε πως ήδη υπάρχει μια τεχνική προσέγγιση για να λυθούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προβάλλονται εκεί και μένει να ολοκληρωθεί.
Υπογράμμισε πως «ο East Med δεν είναι αντίδραση», «απλώς η Τουρκία, επειδή έχει μια εγγενή ανασφάλεια, οποιαδήποτε κίνηση την ερμηνεύει με τον τρόπο αυτό».
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε τους πρέσβεις του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι και της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ, ώστε να τους ενημερώσει για την κατάσταση στην περιοχή, μετά και τις επαφές που είχε σε Βεγγάζη, Κάιρο και Λάρνακα, κατά την ταχύτατη περιοδεία του στην Ανατολική Μεσόγειο προχθές, την Κυριακή. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαφτάρ στη Βεγγάζη, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο και με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λάρνακα.
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Βεγγάζη, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι πρέπει να έχει μια σαφή επικοινωνία με τον αρχηγό του εθνικού λιβυκού στρατού, που δια του αρχηγού του έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του κατά των δύο συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης».
Σημείωσε δε ότι «ήθελε από πρώτο χέρι να ακούσει τις απόψεις του και να έχουμε μια κοινή αντίληψη και ίσως αν χρειαστεί στο μέλλον και ένα συντονισμό ενεργειών ως προς την ακύρωση εν τη πράξει αυτών των απαράδεκτων και ανύπαρκτων μνημονίων».
Πάντως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον αλλά και η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να κινείται σε υψηλούς τόνους επιλέγοντας να περιγράψει την Ελλάδα ως αντίπαλο της χώρας του στην ανατολική Μεσόγειο ενώ απειλεί Αθήνα και Ευρώπη με ένα νέο προσφυγικό κύμα. Οι απειλές αυτές συνδέονται με το γενικότερο αφήγημα του Τούρκου προέδρου έναντι της Ελλάδας, στην οποία υπενθύμισε στη διάρκεια ομιλίας του και τη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» στην Αθήνα.
Η ρητορική έντασης διατηρείται όμως και από τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
Χθες, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι επισήμανε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη θέση της στη Συρία αλλά ούτε και από τη συμφωνία της με τη Λιβύη.