Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οικονομικού έτους 2022 – Καθώς και η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ΟΠΔ (Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης)».
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και εισηγητής κ. Γεώργιος Χατζημάρκος (με την ιδιότητά του και ως προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής ΠΝΑι) υπογράμμισε τα εξής:
«Ο προϋπολογισμός έχει καθιερωθεί να αποτελεί μια κορυφαία πολιτική στιγμή γιατί εκεί αποτυπώνεται μια ολόκληρη πολιτική της εκάστοτε αρχής. Η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, δυστυχώς ΔΕΝ είναι αυτό-διοίκηση. Δεν έχει αυτοτέλεια διοικητική και οικονομική –λόγω πολλών προβλημάτων και δυσλειτουργιών. Έρχεται ο προϋπολογισμός σε όλους τους ΟΤΑ να γίνει από εξόχως πολιτική, σε εξόχως διαδικαστική. Αυτό είναι υποτιμητικό κι έχει να κάνει με την μόνιμη επωδό όλων ότι το ‘μακρύ χέρι’ του κράτους πρέπει να σταματήσει να είναι πάνω από την αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, στην αυτοδιοίκηση δεν έχεις την δυνατότητα να σχεδιάσεις πάνω σε μια λευκή κόλλα και να αποτυπώσεις το δικό σου σχέδιο. Είναι τόσο…. στενό το κοστούμι που γνωρίζεις εκ των προτέρων πως η διαδικασία είναι πλέον τυπική. Τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου, από τότε που η χώρα μπήκε στα μνημόνια, έχει γίνει ακόμη πιο σκληρή η όλη διαδικασία κατάρτισης και υλοποίησης των προϋπολογισμών. Κατά την προσωπική μου άποψη, είναι απολύτως άδικο για την αυτοδιοίκηση. Ίσως η αυτοδιοίκηση να ευθύνεται για το… 0,2% για την οικονομική ‘θηλιά’ στην χώρα. Υπήρξαν ελλειμματικοί ΟΤΑ αλλά σε μικρό ποσοστό. Κυρίως στο σύνολό τους, οι Περιφέρειες της χώρας είναι πολύ νοικοκυρεμένες στα οικονομικά τους.
Το ίδιο συμβαίνει και στην δική μας περιφέρεια. Είναι μια περιφέρεια χωρίς ελλείμματα, χωρίς δανεισμό, έχει τάξη, έχει νοικοκυριό, απαντά σε όλα τα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης ενώ ελέγχεται συνεχώς από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Το θέλουμε κι εμείς αφού είναι απολύτως θεμιτό. Εμείς διαμαρτυρόμαστε όχι για τον έλεγχο αλλά επειδή αυτός ο έλεγχος, είναι συχνά ‘υποκριτικός’. Δηλαδή, περνάμε από διάφορα επίπεδα ελέγχου των αποφάσεων. Το θέλουμε αλλά υπάρχει κάποιο επίπεδο ελέγχου που να μην δημιουργεί κανένα νομικό αποτέλεσμα; Στην χώρα μας δυστυχώς, υπάρχει. Και είναι η μοναδική χώρα.
Π.χ. λαμβάνεται μια απόφαση η οποία ενώ ελέγχεται σε πολλά επίπεδα, έρχεται μετά από χρόνια η κεντρική διοίκηση κι επιβάλλει κυρώσεις. Αυτό είναι μια ‘απαράδεκτη, ελληνική πατέντα –μια χυδαία πρόβλεψη της νομοθεσίας μας’ που έγινε εδώ και χρόνια και συντηρείται. Έχουμε πολύ μακρύ δρόμο μπροστά μας για ν’ αποκτήσουμε αυτοδιοίκηση όπως πρέπει. Να έχει δηλαδή διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
Το ζήσαμε με την πανδημία πολύ έντονα. Η απόσταση που μας χωρίζει από άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες είναι… άβυσσος. Στην Ευρώπη, η περιφέρεια μπορεί να νομοθετεί σε πολλά ζητήματα, να επιβάλλει φόρους και να αποφασίζει έχοντας και οικονομικούς πόρους. Γι αυτό και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπήρχαν διαφορετικά μέτρα σε θέματα πανδημίας του κορωνοϊού –λόγω των αρμοδιοτήτων που έχουν οι περιφέρειες και τα περιφερειακά συμβούλια. Σ’ εμάς, ακόμη και το να οδηγήσουμε μέρος των πόρων μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας (όπως κάναμε το 2020) έπρεπε να πάρουμε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Και την ίδια ώρα, κρίνεσαι από την κοινωνία για τα’ αντανακλαστικά σου» τόνισε, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που έκανε η ΠΝΑι για θέματα αντιμετώπισης της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο.
«Δυστυχώς, στην αυτοδιοίκηση στην χώρα μας, η ψήφιση των προϋπολογισμών παραμένει μια γραφειοκρατική διαδικασία. Έχουμε ακόμη πολλούς… αγώνες μπροστά μας ώστε η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει το περιεχόμενο και την αυτοτέλεια που έχει ανάγκη. Από το 2012 έχω μια σταθερή πρόταση: τι είναι αυτό που ωριμάζει πολιτικά τους αιρετούς αλλά και τους ψηφοφόρους; Η ευθύνη. Γι αυτό ήθελα να μεταφερθούν αρμοδιότητες και πόροι στην αυτοδιοίκηση. Και όταν πάει ο πολίτης να ψηφίσει, να ξέρει ότι η αυτοδιοίκηση θα έχει αρμοδιότητες να κάνει παρεμβάσεις, να λαμβάνει αποφάσεις και να νομοθετεί –όπως και ο βουλευτής που συμμετέχει στην νομοθετική διαδικασία.
Για μένα, η σημερινή είναι μια μέρα…. λύπης -η κατάρτιση του προϋπολογισμού- γιατί μας θυμίζει πόσο πίσω είναι η αυτοδιοίκηση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως δεν υπήρξε καμία πολιτική παρέμβαση στην κατάρτισή του.
Ειδικά για το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε πως δεν έχει αδικηθεί κανένα νησί της Περιφέρειας και όσα έργα ωρίμασαν και προχώρησαν τις διαδικασίες, ικανοποιήθηκαν. «Ποιος δήμαρχος ήρθε, μας έφερε έργο ώριμο, αδειοδοτημένο και δεν το κάναμε; Κανένας!», τόνισε.
-Με την θέση που εξέφρασε ο κ. Χατζημάρκος, συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της παράταξης ‘Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου’, κ. Γ.Μακρυωνίτης σχετικά με την έλλειψη αρμοδιοτήτων και πόρων στην αυτοδιοίκηση αλλά ξεκαθάρισε πως ΔΕΝ θα συμμετέχει στην ψηφοφορία –όπως και ολόκληρη η παράταξη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την διαδικασία που ακολουθείται σε κεντρικό επίπεδο.
-Ο κ. Χ.Κόκκινος ψήφισε ΛΕΥΚΟ, ο κ. Ν.Αττιτής δήλωσε ότι ΑΠΕΧΕΙ, η κα Γαμπιεράκη και η κα Πάπιτση ψήφισαν ΥΠΕΡ, οι κ.κ. Σωτρίλλης και Φλεβάρης ψήφισαν ΥΠΕΡ και η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε ΚΑΤΑ.
*Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 123.813.608,19 ευρώ (σε γενικό σύνολο) – 84.238.941,67 (Δωδεκάνησα) και 39.574.666,52 (Κυκλάδες).
**Επιπλέον, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που διατίθενται στις περιφέρειες από το Υπουργείου Εσωτερικών σε σύνολο 70.000.000,00€, αποκλειστικά και μόνο προς κάλυψη επενδυτικών δαπανών τους και δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου για την ΠΝΑι διατίθεται το ποσόν των 4.550.000,00€.