“Γράμμα κενό περιεχομένου” αποδεικνύεται η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης και την εξάρθρωση των κυκλωμάτων δουλεμπόρων που δρουν στη γείτονα.
Όχι μόνο δεν τηρείται η συμφωνία που έχει υπογραφεί για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης, αλλά ούτε καν συλλαμβάνονται και εκδίδονται δουλέμποροι από την γείτονα, που εμμένει στο δόγμα “Τούρκος δεν εκδίδει Τούρκο” παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει, να μετέχει ως ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “δημοκρατική” τόσο η Europol όσο και η Interpol ενημέρωσαν αρμοδίως την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και το Πρωτοδικείο Ρόδου ότι δεν μπορούν να εκτελέσουν διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος των 5 μελών τουρκικού κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών, που εξάρθρωσε το Υπολιμεναρχείο της Σύμης, γιατί αρνείται η Τουρκία να τους εκδώσει!!.
Θυμίζουμε ότι αρχηγός του κυκλώματος φέρεται να είναι ο K. R. με το παρατσούκλι «DAYI» («θείος») ή «BRADER» («αδερφός»), που διαμένει στο Μαρμαρίς, υπαρχηγός ο E. M., που διαμένει στο Μπόντρουμ, παρατηρητής ο Ο. αγνώστων λοιπών στοιχείων, με το παρατσούκλι “BABA”, o oποίος ζει στο Μπόντρουμ και έχει Ολλανδικό διαβατήριο, ο Α. αγνώστων λοιπών στοιχείων, γνωστός ως “ΑPO” o oποίος μεταφέρει τους λαθρομετανάστες σε βάρκες και ο E. M., o οποίος υποβλήθηκε την 20ή Ιανουαρίου 2014 σε εγχείρηση στο Μαρμαρίς.
Χθες το πρωί, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ο B. E. του Ε. 32 ετών, κατηγορούμενος για παράνομη μεταφορά και διακίνηση στη χώρα δέκα Σύρων λαθρομεταναστών από κερδοσκοπία κατά συρροή και με κίνδυνο για τη ζωή τους και για παράνομη είσοδο στη χώρα και o C. Κ. του A. 56 ετών, κατηγορούμενος για διευκόλυνση στη μεταφορά λαθρομεταναστών, από κερδοσκοπία, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, κατά συρροή και για συκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.
Οι ανωτέρω συνελήφθησαν την 19η Ιανουαρίου 2014 από λιμενικούς του Υπολιμεναρχείου Σύμης και τους αποδίδονται μεταφορές μεταναστών την 19η Ιανουαρίου 2014, στο χρονικό διάστημα από 29 Νοεμβρίου 2013 έως 2 Δεκεμβρίου 2013, 9 Δεκεμβρίου 2013 έως 20 Δεκεμβρίου 2013, 29 Δεκεμβρίου 2013 έως 8 Ιανουαρίου 2014 και 17 Ιανουαρίου 2014 έως 19 Ιανουαρίου 2014.
Ενώπιον της ανακρίτριας άλλαξαν τις προανακριτικές τους ομολογίες μόνο ως προς το σκέλος της αποδοχής των μεταφορών λαθρομεταναστών που έγιναν πριν την 19η Ιανουαρίου 2014.
Κατά τα άλλα περιέγραψαν εκ νέου πώς λειτουργούσε το κύκλωμα, επανέλαβαν τα στοιχεία των μελών του και γενικώς συνεργάστηκαν για την εξάρθρωσή του.
Κατακραυγή για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι
Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η τραγωδία στο Φαρμακονήσι με το σκάφος που μετέφερε παράνομους μετανάστες, το οποίο αναποδογύρισε με αποτέλεσμα να παρασύρει στο θάνατο δύο ανθρώπους, ενώ άλλοι δέκα αγνοούνται.
Η κριτική που ασκείται στην Ελλάδα είναι πλέον σφοδρότατη με τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης να κάνει λόγο για «αποτυχημένη προσπάθεια μαζικής απέλασης».
Ο Νιλς Μούιζνιεκς εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός, παρά τις διαβεβαιώσεις του Λιμενικού πως είναι αναληθείς οι κατηγορίες που αποδίδονται σε στελέχη του, ενώ και η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το περιστατικό, καλώντας τις ελληνικές αρχές «να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους». Επικαλείται, μάλιστα, μαρτυρίες διασωθέντων που δόθηκαν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι οποίες όπως επισημαίνει, μοιάζουν με ανάλογες μαρτυρίες που είχε συλλέξει στο παρελθόν αναφορικά με τις επιχειρήσεις απώθησης. Οι μαρτυρίες αυτές, επισημαίνει, μαρτυρούν «τη σκανδαλώδη έλλειψη σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή την οποία δείχνουν συνοριοφύλακες».
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην οποία ζητούσε έρευνα για τις συνθήκες του ναυαγίου με τους δύο νεκρούς (μία γυναίκα και ένα παιδί πέντε ετών) και τους 10 αγνοούμενους (δύο γυναίκες και οκτώ παιδιά μεταξύ των οποίων και βρέφη).
Συγκλονίζουν οι καταγγελίες των μαρτύρων
Κατά την άφιξή τους το πρωί στον Πειραιά, οι επιζώντες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι περιέγραψαν με δάκρυα στα μάτια τις τραγικές στιγμές που έζησαν, καταγγέλλοντας ότι το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν, ρυμουλκείτο απο το Λιμενικό προς την Τουρκία και ότι για την ανατροπή του ευθύνονται οι λιμενικοί.
Ο ένας από τους δύο άνδρες που δηλώνουν ότι έχασαν τις οικογένειές τους καταγγέλλει ότι προσπαθούσαν να ανέβουν στη βάρκα του λιμενικού και τους χτυπούσαν να πέσουν πάλι στο νερό. Ο δεύτερος προσθέτει ότι οι λιμενικοί τους πέταξαν επίτηδες στην θάλασσα και τους έβριζαν.
Βαρβιτσιώτης: Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα
Οι επικρίσεις σε βάρος των ελληνικών αρχών με αφορμή την τραγωδία στο Αιγαίο προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη: «Ο Μούιζνιεκς και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα. Κανένας ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να ενημερωθεί», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
«Ατυχή» χαρακτηρίζει η Ιπποκράτους τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας
Αλλά και το Λιμενικό Σώμα διέψευσε κατηγορηματικά ότι το πλοιάριο με τους μετανάστες ρυμουλκείτο προς τις τουρκικές ακτές. Αντίθετα, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, το σκάφος με τους επιβαίνοντες αλλοδαπούς ρυμουλκείτο προς το Φαρμακονήσι και αυτό «επιβεβαιώνεται αβίαστα και τεκμηριωμένα από το γεγονός ότι το στίγμα βύθισης του σκάφους βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού του, δηλαδή με κατεύθυνση την ελληνική περιοχή και συγκεκριμένα προς νήσο Φαρμακονήσι».
Ναυαγός του «ΣΑΜΙΝΑ»
ο κυβερνήτης του σκάφους της Ακτοφυλακής
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η πληροφορία πως ο κυβερνήτης του σκάφους της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που ανέλαβε το έργο της απομάκρυνσης με ασφάλεια από τη θάλασσα των ναυαγών στο Φαρμακονήσι ήταν ναυαγός του «Σάμινα Εξπρές».
Τον Σεπτέμβριο του 2000, το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Σάμινα Εξπρές» είχε βυθιστεί πολύ κοντά στο νησί της Πάρου. Ανάμεσα στους διασωθέντες βρισκόταν και ο κυβερνήτης του σκάφους, ο οποίος κατάφερε να σώσει 16 μετανάστες. Τραγική ειρωνεία… στο ναυάγιο του «Σάμινα Εξπρές» είδε τη μητέρα του να χάνεται στα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου.