Ειδήσεις

Απάντηση του Δημάρχου Ρόδου στην Ν.Ε. Σύριζα Ν. Δωδεκανήσου

Η εμπειρική πραγματικότητα και η ρεαλιστική προσέγγιση του προσφυγικού συναρτάται και αντιμετωπίζεται από τον Δήμο Ρόδου όλο αυτό το χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους, που έχουν σχέση με τις υπάρχουσες υποδομές, τους ανύπαρκτους οικονομικούς πόρους και μέσα και πόσο επηρεάζονται οι άλλοι τομείς ανάπτυξης και οικονομίας της Ρόδου (τουρισμός), που τόσο πολύ ανάγκη έχει η Ελληνική Οικονομία.

Την ώρα λοιπόν που την μεταναστευτική πολιτική έχουν αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία και 36 άλλοι διεθνείς και ελληνικοί οργανισμοί του ΟΗΕ, που διαχειρίζονται τα χρήματα για την αντιμετώπιση της πλημμυρίδας του μεταναστατευτικού ρεύματος στα νησιά μας, ο Δήμος Ρόδου τα τελευταία δυο χρόνια, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ποτέ κρατική βοήθεια, μόνο με δικούς του πόρους και σε συνεργασία με τοπικές εθελοντικές ομάδες, ντόπιους επιχειρηματίες και την τοπική κοινωνία, έχει μεριμνήσει για την σίτιση και την περίθαλψη περισσότερων από 18.000 προσφύγων και μεταναστών, που πέρασαν μέσω Ρόδου στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η δομή που έχει δημιουργήσει και λειτουργεί ο Δήμος Ρόδου όχι μόνο έχει κατορθώσει με ασφάλεια να παρέχει καθημερινά τις απαραίτητες ανθρωπιστικές υπηρεσίες στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, αλλά έχει διαφυλάξει την εικόνα του νησιού μας ως τουριστικού προορισμού.

Πάγια θέση της ΚΕΔΕ, του Δήμου μας, καθώς και όλων των νησιωτικών Δήμων που αντιμετωπίζουν καθημερινά το μεταναστευτικό ζήτημα είναι η επίσπευση των διαδικασιών ασύλου και ταυτοποίησης και η άμεση μετεπιβίβαση τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Η Ρόδος δεν προσφέρεται για την δημιουργία οποιασδήποτε δομής φιλοξενίας προσφύγων, έστω και προσωρινής, για πολλούς γνωστούς λόγους και πολύ περισσότερο γιατί τώρα υπάρχει ρητή απαγόρευση προώθησης τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Συνεπώς, ο Δήμος Ρόδου εκφράζει την αντίθεση του σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι εύκολες, πρόχειρες και ανέξοδες λύσεις και προτάσεις για δημιουργία νέων hot spots είναι οι πλέον επικίνδυνες.

Επιπλέον, επειδή οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος και επειδή πρέπει να λέγονται τα πράγματα με το όνομα τους ίσως έχετε διαβάσει στον τύπο, όπως διάβασα και εγώ, ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για το 2017 δίνει προτεραιότητα στους πρόσφυγες. Το σχέδιο αυτό ανταπόκρισης για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα έχει κοστολογηθεί συνολικά από την Ύπατη Αρμοστεία 525.904.019$ από τα οποία για την Ελλάδα 263.047.099$ δίνονται στην Ύπατη Αρμοστεία και τα υπόλοιπα στους προαναφερόμενους 36 διεθνείς και ελληνικές οργανώσεις του ΟΗΕ, ανάλογα με τα προγράμματα, που αναλαμβάνει η κάθε οργάνωση.

Το νησί της Ρόδου πάντως δεν μπορεί και δεν θέλει να δεχθεί άλλη δομή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου