Αρνητική είναι η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, που με ομόφωνη απόφασή του, απέρριψε την εγκατάσταση μηχανών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών στην ευρύτερη περιοχή της δημοτικής ενότητας Πεταλούδων.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση από την οποία δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι και ο εκνευρισμός σε μερικές στιγμές, ήταν παρόντες αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Δαματριάς, Παστίδας και Παραδεισίου κ.κ. Μιχάλης Πηδιάκης, Σάββας Πάττας και Μιχαήλ Κυριαζής, καθώς και οι εκπρόσωποι της εταιρείας που ενδιαφέρεται για να εγκαταστήσει τις μηχανές και κατέθεσε σχετικό αίτημα.
Kατά την συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος της εταιρείας προέβη σε σχετική ενημέρωση προς το Σώμα, ενώ οι επικεφαλής της μειοψηφίας, προέβαλαν τους προβληματισμούς και τα επιχειρήματά τους, ζητώντας περισσότερα στοιχεία. Αυτό που ειπώθηκε ήταν ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ενώ αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν 28 αιτήσεις για δημιουργία τέτοιων μονάδων πάνω στο νησί (οι 15 εκ των οποίων στην περιοχή της τοπικής κοινότητας Πεταλούδων).
Ο εκπρόσωπος Σ. Βόλας
Στην σύντομη ενημέρωσή του προς το Σώμα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Γ. Χάσταλης ΣΙΑ Ο.Ε.», είπε τα εξής:
«Θέλω να διευκρινίσω πως το αίτημά μας, αφορά ένα έργο και όχι περισσότερα. Τυχόν υλοποίηση άλλων έργων στην περιοχή θα αξιολογηθούν στο σύνολό τους. Σήμερα συζητάμε για ένα έργο κι αυτό γιατί κάποιοι πιστεύουν πως επιχειρούμε με μια διαδικασία να αδειοδοτήσουμε το σύνολο των έργων. Συνολικά, η ισχύς για τα έργα ΑΠΕ που αφορούν την βιομάζα δεν υπερβαίνουν συνολικά στο νησί της Ρόδου, την ισχύ των 4,5 Μεγαβάτ σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι το έργο αυτό με ισχύ για 12 τέτοιες μονάδες αντιστοιχεί στην επιτρεπόμενη ισχύ που έχει εκχωρηθεί στο νησί. Δεν ισχύει ότι θα γίνουν 25-28 μονάδες. Είναι έργο ΑΠΕ το οποίο είναι συνυφασμένο και με μια δράση ανακύκλωσης. Καταλαβαίνω την ανησυχία των συμπολιτών μας. Πιστεύω ότι δεν ευθύνονται αυτοί οι άνθρωποι γι αυτό διότι δυστυχώς, από όσα έχουν υποπέσει στην δική μου αντίληψη έχουν λεχθεί τραγικές και τρομακτικές ανακρίβειες που είναι λογικό να έχουν αναστατώσει αυτό τον κόσμο σχετικά με τις επιπτώσεις αυτού του έργου».
Ο κ. Βόλας, ξεκαθάρισε πως η υπό αδειοδότηση μονάδα ως προς την ισχύ της, δεν υπερβαίνει το 1,4% της ισχύος των φορητών μονάδων, που έρχονται κάθε καλοκαίρι στην Ρόδο για να καλύψουν τις επιπρόσθετες ανάγκες. Από την περιοχή ‘μετακομίζουν’ οριστικά 100 Μεγαβάτ (μαζούτ) από τον ΑΗΣ Σορωνής και πάνε στη Νότια Ρόδο καθώς η ειδική κατανάλωση του εργοστασίου στη Νότια Ρόδο είναι 33-35% χαμηλότερη από αυτή της Σορωνής. Κατά συνέπεια την περίοδο του έτους, που δεν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες -όπως το καλοκαίρι- θα καλύπτονται από το εργοστάσιο στη Νότια Ρόδο. «Η δική μας μονάδα λειτουργεί με ανανεώσιμο καύσιμο το οποίο δεν μπορεί να συγκριθεί με τις συμβατικές πεπαλαιωμένες μονάδες της ΔΕΗ. Έχουμε λάβει βεβαιώσεις που είναι σύμφωνες με χρήσεις γης από τις αρμόδιες υπηρεσίες που είναι σύμφωνες με το ΓΠΣ των τοπικών κοινοτήτων και τον χαρακτήρα της περιοχής, όπως ορίζεται περί ΑΠΕ πανελλαδικά. Συνεπώς υφίσταται τοπικό πλάνο και συμβατό με τις δραστηριότητες της περιοχής».
Οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων
Στις τοποθετήσεις τους οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Δαματριάς, Παστίδας και Παραδεισίου κ.κ. Μιχάλης Πηδιάκης, Σάββας Πάττας και Μιχαήλ Κυριαζής (απόντος του προέδρου της τοπικής κοινότητας Θεολόγου) μετέφεραν την έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων των περιοχών τους, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία τους για την προσπάθεια εγκατάστασης αυτής της μονάδας (που ενδεχομένως να είναι πολύ περισσότερες).
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δαματριάς, κ. Μιχάλης Πηδιάκης ανέγνωσε τις αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου Δαματριάς που ελήφθησαν ομοφώνως προσθέτοντας πως: «Δεν είμαστε αντίθετοι σε επιχειρηματικά σχέδια που σέβονται τον τόπο και τους ανθρώπους αλλά ούτε και αδιάφοροι απέναντι σε δράσεις, όπως τα φωτοβολταϊκά. Είναι άλλο να αναπτύσσεις δράσεις από ΑΠΕ και άλλο από καύσεις. Άλλο να επεξεργάζεσαι τα δικά σου απόβλητα και άλλο να μεταφέρεις από αλλού, π.χ. 10.000 τόνους έλαια και ζωικά λίπη από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι αποφάσεις μας στηρίχθηκαν σε στοιχειοθετημένες απόψεις για τη νομιμότητα και τις επιπτώσεις της εγκατάστασης αυτής για την περιοχή (χλωρίδα, πανίδα και δημόσια υγεία)» δίδοντας κάποια στοιχεία τα οποία εκτίμησε πως αποτελούν απειλή για τον τόπο και ζητώντας από το Σώμα να σεβαστεί τις αποφάσεις των τοπικών οργάνων και το δικαίωμά τους να αποφασίζουν για τον εαυτό τους.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παστίδας κ. Σάββας Πάττας, μιλώντας εκ μέρους των κατοίκων, είπε: «Δεν έχουμε πειστεί ότι όταν φτιάχναμε το ΓΠΣ της κοινότητάς μας, λέγοντας πως επιτρέπονται ΑΠΕ, είχαμε αυτό στο μυαλό μας. Δηλαδή, να βάζουμε μέσα σε κοντέινερ μηχανές που καίνε λάδια και μάλιστα όχι δικά μας. Γι αυτό ζητάμε να γίνει αλλαγή στο ΓΠΣ και να απαγορευθεί ρητώς αυτή η δράση στην περιοχή των Πεταλούδων γιατί ήδη έχουμε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, δύο αεροδρόμια και πολλούς ρύπους.»
Τέλος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παραδεισίου κ. Μιχαήλ Κυριαζής, είπε: «Εμείς έχουμε ενημερώσει εγγράφως και τον δήμαρχο. Αυτό που ζητάμε είναι να παρθεί ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση όχι μόνον γι αυτή την επένδυση αλλά και κατ’ επέκταση για οποιαδήποτε άλλη επένδυση επιχειρήσει να γίνει σε αυτή την περιοχή».
Ο εισηγητής και οι επικεφαλής της μειοψηφίας
Στην εισήγησή του ο εντεταλμένος σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Στέφανος Κυριαζής είπε τα εξής: «Παρά την βασική εκκρεμότητα που υπάρχει, της επιβεβαίωσης από την Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού ότι η εν λόγω χρήση στην συγκεκριμένη περιοχή επιτρέπεται, σημειώνεται πως η εν λόγω περιοχή είναι προστατευμένη και πλησίον της Κοιλάδας Πεταλούδων. Για το θέμα δεν υπάρχει εισήγηση από την υπηρεσία λόγω της παραπάνω εκκρεμότητας της χρήσης γης και λόγω των εγγράφων που έχουν μεσολαβήσει από την πλευρά των μελετών καθώς και των κατοίκων και των τοπικών κοινοτήτων για τα περιβαλλοντικά θέματα. Ο λόγος που ήρθε το θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής ότι εάν δεν το συζητούσαμε θα ήταν σαν σιωπηρή αποδοχή. Για το θέμα έχει υποβληθεί στον Δήμο Ρόδο ο πλήρης φάκελος της ΜΠΕ, με τρεις αποφάσεις τοπικών συμβουλίων και μίας λαϊκής συνέλευσης, όπου έχει καταγραφεί η πλήρης αντίθεση για την υλοποίηση του έργου. Υπάρχουν ακόμη προβλήματα περιβαλλοντικά, όπως οι αέριοι ρύποι και ο θόρυβος. Προτείνω στο Σώμα να ληφθεί μια ‘πολιτική’ αρνητική γνωμοδότηση για το έργο και ο Δήμος να επιφυλαχθεί ότι θα επανεξετάσει το θέμα εφόσον υπάρξει η σχετική ενημέρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου».
Ο κ. Στράτος Καρίκης έθεσε μια σειρά ερωτημάτων προς τον εκπρόσωπο της επιχείρησης κ. Βόλα ζητώντας περισσότερα στοιχεία και δεδομένα. «Προσωπικά, ονειρεύομαι μια Ρόδο που θα είναι απαλλαγμένη από τέτοιες επιβαρύνσεις σε μια περιοχή, όπως η Σορωνή. Η παράταξη μας θα καταψηφίσει», δήλωσε.
Ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου εξέφρασε τον προβληματισμό του, θέτοντας το ζήτημα σε άλλο επίπεδο, λέγοντας: «Δεν θα ασχοληθώ με τα τεχνικά. Θα το δω πιο πολιτικά το ζήτημα. Ένας από τους λόγους της εφαρμογής του ‘Καλλικράτη’ ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους ενοποιημένους Δήμους να κάνουν μεγάλα έργα. Αυτά προϋποθέτουν κάποια άλλα πράγματα. Ο Δήμος θα έπρεπε να είχε κάνει κάποιες ενέργειες. Να είχε κάνει ΓΠΣ, το Χωροταξικό, τις χρήσεις γης, να είχαν καθοριστεί οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η οικονομία κάθε παλιού Δήμου, παλιάς κοινότητας κ.λπ. Ο Δήμος Πεταλούδων είχε προχωρήσει στο ΓΠΣ, όπως είχε ξεκινήσει και ο Δήμος Ροδίων. Όταν μιλούσαμε όμως για ΑΠΕ δεν φανταζόμασταν ότι θα πρόκειται για την καύση λαδιών. Το θεωρώ πολύ σοβαρό. Η ελληνική Πολιτεία η οποία είναι πίσω –δίνει άδεια κατασκευής στον ΑΗΣ Σορωνής, αεροδρόμιο και μετά ξενοδοχείο χωρίς ΓΠΣ. Πώς μπορούν να συνυπάρξουν αυτά τα τρία; Μήπως πρώτα θα έπρεπε να γίνουν άλλες διαδικασίες; Ο σημερινός Δήμος θα πρέπει να εκπονήσει ΓΠΣ και να καθορίσει χρήσεις γης παράλληλα με τις οικονομίες της κάθε περιοχής. Π.χ. η περιοχή Δαματριάς δεν ήταν ποτέ βιομηχανική περιοχή. Είναι γεωργική κτηνοτροφική περιοχή. Δεν υπήρχε διάθεση να εγκατασταθούν εκεί βιομηχανικές μονάδες» τόνισε και κάλεσε τον δήμαρχο κ. Χατζηδιάκο να κοιτάξει με περισσότερη προσοχή τι θα γίνει με την περιοχή, στην παλιά χωματερή στ’ Ασγούρου, όπου υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιήσει το μεθάνιο. «Αν αυτή η μονάδα εγκατασταθεί στην Δαματριά τότε, τι θα κάνει ο Δήμος; Θα εκχωρήσουμε τα δικαιώματά μας σε τρίτους; Δεν θα ασχοληθώ με τα τεχνικά θέματα. Θεωρώ ότι είναι μια λανθασμένη απόφαση και ίσως να θεωρηθεί σωστή εάν υπάρξουν ΓΠΣ. Η παράταξή μας, ψηφίζει κατά».
Ο κ. Γιώργος Υψηλάντης με την σειρά του, μίλησε περισσότερο με τεχνικούς όρους: «Ως παράταξη είμαστε υπέρ της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η θέση μας αυτή δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τον χρόνο, τον χώρο και τον τρόπο εφαρμογής της, που σημαίνει πως κάθε προτεινόμενη εφαρμογή πρέπει να εξετάζεται και να αποφασίζεται υπό το πρίσμα μιας πολύ-κριτηριακής ανάλυσης, που θα λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα και περισσότερα στοιχεία τεχνικού χαρακτήρα. Είναι βέβαιο ότι έχει δοθεί το πράσινο φως από σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, βιοαέριο και βιορευστά. Ήρθε η ΔΕΗ και έχει καθορίσει για το νησί ότι η προσωρινά διαθέσιμη ισχύς από βιομάζα, βιοαέριο και βιορευστά είναι 4,2 Μεγαβάτ. Οι αιτήσεις είναι όμως 28 (η μία ακυρώθηκε) που αν υλοποιηθούν θα έχουν δυνατότητα παραγωγής ισχύος 7.600 Κιλοβάτ. Αυτές οι αιτήσεις είναι για τα εξής σημεία: δύο στ’ Αφάντου, μία στην Ψίνθο μία στα Κοσκινού, τρεις στο Γεννάδι, δύο στις Φάνες, δύο στην Κρητηνία, 15 στην δημοτική ενότητα Πεταλούδων και μία ακόμη. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, εμφανίζουν μια σχέση επενδυτικών σχημάτων. Συνεπώς υπερ-δεσμεύεται το διαθέσιμο από την ΔΕΗ περιθώριο ισχύος. Ο Δήμος δεν έχει ανάγκη να δημιουργήσει μια δική του παραγωγή ενέργειας –ίσως άλλου χαρακτήρα;» τόνισε, καταψηφίζοντας με την σειρά του την πρόταση.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Σάκης Στάγκας ανέφερε πως «ό,τι και να ψηφίσουμε το ΔΣ έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Αθήνα….»
Κλείνοντας την συζήτηση ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ξεκαθάρισε πως δεν ήθελε να αφήσει την εκ του νόμου παράταση να παρέλθει των 60 ημερών, ώστε να μην εκληφθεί από κανέναν ότι με αυτό τον τρόπο η δημοτική αρχή δίνει την συγκατάθεσή της στην επένδυση. «Είχαμε την εντύπωση ότι είναι μία μονάδα και όχι 28, όπως μάθαμε σήμερα! Ειδικά για τις 15, που θέλουν να εγκατασταθούν στην περιοχή των Πεταλούδων, είναι πολύ. Αν είναι να έρχονται από την ανατολή τα τηγανόλαδα να καίγονται στην Ρόδο….ε, όχι! Δεν είμαι αντίθετος στην επενδυτική επιχειρηματική δραστηριότητα των πολιτών του Δήμου. Έρχομαι στην ευαίσθητη περιοχή των Πεταλούδων. Έχουν χιλιοπειπωθεί όλα γι αυτή την περιοχή. Έχουμε ήδη πρόβλημα με τις Πεταλούδες. Ετοιμάζουμε μια μελέτη για δενδροφύτευση, για περίφραξη και άλλες δράσεις. Η Ρόδος θα την άντεχε μια μονάδα αλλά εκεί που πρέπει να γίνει», είπε ο δήμαρχος. Η απόφαση πάρθηκε τελικώς, ομοφώνως, ενώ υπήρξε μία πρόταση να τροποποιηθεί το ΓΠΣ. Η πρόταση που κατατέθηκε θα εξεταστεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
https://www.dimokratiki.gr/25-01-2017/aperrifthi-protasi-gia-tin-paragogi-energias-apo-kafsi-viorefston/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.