Ειδήσεις

Επιστολή θέσεων Δ. Κρεμαστινού για τα νησιά στον Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη σύσκεψη για διαβούλευση που συγκάλεσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων και προκαθορισμένων συναντήσεων. Αντί αυτού απέστειλε στον Υπουργό Ναυτιλίας, με την επιστολή που ακολουθεί, τις θέσεις του για τα νησιά επισημαίνοντας την επιδείνωση της ζωής των νησιωτών και των προϋποθέσεων για τουρισμό και ανάπτυξη κατά τα τελευταία 2 χρόνια και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις υποδομές υγείας της Ρόδου και της Κω.

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2017

 Προς: Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

Αγαπητέ Παναγιώτη,

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση που μου απεύθυνες στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας σας με την Υπουργό Τουρισμού για διαβούλευση με τους αιρετούς και θεσμικούς εκπροσώπους των νησιών που έχουν αντιμετωπίσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης και συγχαίρω την  πρωτοβουλία αυτή. Λόγω υποχρεώσεων μου στη Βουλή και προγραμματισμένων συναντήσεων αδυνατώ να παρευρίσκομαι.

Η συνεργασία του Υπουργείου σου με το με το Υπουργείο Τουρισμού, θα έλεγα και με το Υπουργείο Ανάπτυξης, είναι επιβεβλημένη. Εντούτοις, η πρωτοβουλία αυτή θα έπρεπε να είχε αναληφθεί πριν δύο χρόνια όταν άρχισε να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς πολύτιμος χρόνος έχει χαθεί. Γιατί για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη μέσω του τουρισμού πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές στα νησιά. Δηλαδή, να υπάρξει ένας σχεδιασμός όπου ακόμα και τα μικρά νησιά του Αιγαίου να προσελκύσουν τουριστικό ρεύμα ανάλογο της Μυκόνου γιατί διαθέτουν τις ίδιες φυσικές υποδομές. Έτσι, ο Τουρισμός μας δεν θα εξαρτάται από τις γεωπολιτικές συνθήκες που θα υπάρχουν στην περιοχή αλλά θα υπάρχει πρωτογενές τουριστικό ενδιαφέρον.

Εντούτοις, θα ήθελα να σου επισημάνω τα αυτονόητα:

  • Ό,τι έχει κατακτηθεί στα νησιά του Αιγαίου, τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί (κοινωνικό κράτος, νοσοκομεία, κέντρα υγείας).

  • Η κατάσταση που προέκυψε με την εξίσωση του Φ.Π.Α. των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα, έστω και αν εδόθη παράταση για έναν χρόνο, αποτελεί πλήγμα για την οικονομία τους.

  • Η τουριστική υποβάθμιση των νησιών που δέχονται τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι προφανής. Θα πρέπει άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες να εγκατασταθούν στην ενδοχώρα για να βελτιωθεί η τουριστική εικόνα των νησιών και τα hot spots, όπως προβλέπεται στο νόμο, να είναι χώροι υποδοχής και όχι εγκατάστασης. Ακόμα, η τουριστική αξιοποίηση των νησιών του Αιγαίου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης των τουριστών με στόχο τον διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του τουριστικού ρεύματος, θα πρέπει να σχεδιαστεί αναπτυξιακά, όπως ακριβώς σχεδιάστηκε στη γείτονα Τουρκία, η οποία από μηδενικό τουρισμό έφτασε να έχει διπλάσιο από αυτόν της Ελλάδας.

Τέλος, θα πρέπει ξεκάθαρα να σου πω πως ό, τι έχει συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια, συγκριτικά με τα προηγούμενα, για τα νησιά του Αιγαίου στην Υγεία, στην Οικονομία και γενικότερα στη ζωή των κατοίκων, έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο Κέντρο Υγείας της Ρόδου, το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου, από 10 γιατρούς που είχε κατέληξε να έχει 2. Τα δε αναβαθμισμένα, υποτίθεται με μηχανήματα, Περιφερειακά Ιατρεία Λίνδου – η οποία δέχεται 3.000.000 τουρίστες το χρόνο – και Αντιμάχειας Κω, πρακτικά λειτουργώντας με έναν γιατρό είναι ανύπαρκτα. Τι να κάνει ο ένας γιατρός για να βοηθήσει την εικόνα του Τουρισμού; Το μεγαλύτερο νοσοκομείο των νησιών του Αιγαίου, δηλαδή της Ρόδου αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Ογκολογικό – Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, του οποίου όταν ανέλαβες το Υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκες ότι θα συνεχίσεις την προσπάθεια υλοποίησης, παρέμεινε σε εκείνη τη συζήτησή μας. Έτσι, οι κάτοικοι τω νησιών του Αιγαίου για να αντιμετωπίσουν την πρώτη αιτία θανάτου που σήμερα είναι ο καρκίνος είναι υποχρεωμένοι να έρχονται οικογενειακώς στην Αθήνα, να αναμένουν στις λίστες επί μήνες. Έτσι όχι μόνο πλήττονται οικονομικά, όσοι αντέχουν να το κάνουν, αλλά κυρίως χάνουν χρόνο ζωής.

Εν ολίγοις, το μεγάλο ερώτημα είναι αν συνολικά η κατάσταση των νησιών του Αιγαίου έχει βελτιωθεί την τελευταία διετία ή έχει χειροτερέψει. Η απάντηση είναι ότι έχει χειροτερέψει. Σε αυτό η σύγκριση είναι προφανής και για όλα αυτά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Κρεμαστινός

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου