Τοπικές Ειδήσεις

Απαλλακτική κρίση για αιρετούς και ιδιώτες για την πλημμύρα του Ιανουαρίου 2011

Να μη γίνει κατηγορία κατά των κ.κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη, πρώην περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Ευστάθιου Κουσουρνά, πρώην δημάρχου Ρόδου, Σάββα Διακοσταματίου, πρώην δημάρχου Αφάνου, Αλέξανδρου Παπουρά πρώην δημάρχου Αρχαγγέλου, Εμμανουήλ Παλλά, πρώην δημάρχου Λίνδου, Βασιλείου Θεοχάρη, κατοίκου Μαρουσίου Αττικής και Ανδρέα Πολάκη, κατοίκου Ρόδου, για την πράξη της πρόκλησης πλημμύρας από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε άνθρωπο και της άμεσης συνέργειας στην πράξη αυτή που φέρονται ότι τέλεσαν στη Ρόδο, την 28η Ιανουαρίου 2011, αποφάσισε με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Με το ίδιο βούλευμα αποφασίστηκε να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 309 περ. β’ κι.’ 313 .ταρ. 1 εδ. β’ ΚΠΔ, για τις πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις της, φαινομενικώς συρρέουσας στην ανωτέρω πράξη της πρόκλησης πλημμύρας από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, της άμεσης συνέργειας στην πράξη αυτή και της παράβασης καθήκοντος, που φέρονται ότι τέλεσαν στη Ρόδο, λόγω παραγραφής, ήτοι λόγω εξάλειψης του αξιοποίνου που επήλθε, δυνάμει της παρέλευσης χρονικού διαστήματος μεγαλύτερου της πενταετίας από το χρόνο τελέσεως τους.
Η έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση παραγγέλθηκε τον Φεβρουάριο του 2011. Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσαν οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσιες και ιδιωτικές ιδιοκτησίες, λόγω της έντονης βροχόπτωσης της 28ης Ιανουαρίου 2011.
Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί εάν έχουν εκτελεστεί εργασίες εντός της κοίτης ποταμών και χειμάρρων, εάν έχουν υπάρξει καταπατήσεις και παρεμβάσεις που έχουν αλλάξει τη φυσική ροή του νερού και αν οι εκτεταμένες αμμοληψίες και χωματοληψίες έχουν συντελέσει στη μεγέθυνση του προβλήματος.
Από τις μέχρι τώρα διαπιστώσεις των επιτροπών που συστάθηκαν για την αποτύπωση των ζημιών είχαν αποδοθεί εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες για ζημιές που προκλήθηκαν στ’ Αφάντου.
Πιο συγκεκριμένα είχε διαπιστωθεί ότι προκλήθηκαν καταστροφές εντός και εκτός της κοίτης του Λουτάνη ποταμού σε δημόσιες και ιδιωτικές ιδιοκτησίες, λόγω υποσκαφής των θεμελίων και συνεχών λήψεων αμμοχάλικου. Προκλήθηκαν καταστροφές εντός και εκτός της κοίτης στο ρέμα Καλάμι.
Ειδικά στην διασταύρωση της οδού που συνδέει τα στρατόπεδα με την επαρχιακή οδό από Αφάντου προς Ψίνθο (οδός Αθηνάς) όπου το εν λόγω ρέμα περνάει εγκάρσια στον άξονα της, υπήρξε πλήρης αστοχία του υποκείμενου τεχνικού και ολοσχερής τμηματική καταστροφή της.
Υπήρξαν ζημιές σε υποδομές εντός και εκτός της κοίτης στο ρέμα Κολυμπίων, που αποδίδονται στην αδυναμία των τεχνικών έργων (κιβωτιοειδείς οχετοί) να αντιμετωπίσουν το αυξημένο υδραυλικό φορτίο λόγω υπερχείλισης.
Σε ό,τι αφορά τις ζημιές στην παραλιακή οδό Αφάντου είχε διαπιστωθεί, λόγω διάβρωσης των θεμελιώσεων αλλά και των υποβάσεων, τμηματική αστοχία των τοιχίων εγκιβωτισμού, τμηματική καταστροφή του πεζόδρομου, των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού αλλά και εκτενής καταστροφή του ποδηλατόδρομου.
Από τη θεομηνία του 2011 έγινε φανερό ότι σε πολλά σημεία δεν λειτούργησαν τα εγκάρσια στον εν λόγω οδικό άξονα τεχνικά έργα (παλαιά και νέα) ενώ η κεντρική νησίδα αποτέλεσε φράγμα για την απορροή των ομβρίων προς τον τελικό φυσικό αποδέκτη, τη θάλασσα.
Για τις καταστροφικές πλημμύρες στ’ Αφάντου, στον Αρχάγγελο και στην Λάρδο το έτος 2011, βασικός κατήγορος του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδη ήταν ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας κ. Γ. Ιατρίδης. Ο κ. Ιατρίδης υποστήριξε εξεταζόμενος, ότι οι καταστροφές που σημειώθηκαν από το Λαδικό έως και την είσοδο του Γκολφ Αφάντου, οφείλοντο στην «ανευθυνότητα και την ολιγωρία» τόσο του κ. Μαχαιρίδη όσο και του κ. Κουσουρνά, σε ό,τι αφορά στο έργο της διαπλάτυνσης της εθνικής οδού από το Φαληράκι μέχρι το ύψος των Κολυμπίων.
Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα ότι η μελέτη του έργου της Εθνικής οδού Ρόδου-Λίνδου που αφορά στη διαπλάτυνση από το Φαληράκι μέχρι τα Κολύμπια ξεκίνησε το 2004 από την τότε Ν.Α. Δωδ/σου και ότι ενώ υπήρξαν παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία του έργου, δεν εκτελέστηκαν έργα, με αποτέλεσμα η έντονη βροχόπτωση να σπάσει το διάζωμα (ζέρσεϊ) από τον όγκο των νερών και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, διερχόμενοι την ώρα εκείνη από την περιοχή και να πλημμυρήσουν σπίτια και να καταστραφούν περιουσίες. Επίσης υπέστησαν πολλές ζημιές και δημοτικά έργα.
Όπως επεσήμανε η μελέτη του έργου της Εθνικής οδού Ρόδου-Λίνδου που αφορά στη διαπλάτυνση από το Φαληράκι μέχρι τα Κολύμπια ξεκίνησε το 2004 από την τότε Ν.Α. Δωδ/σου. Κατά την παρουσίαση της προμελέτης που έγινε στη Νομαρχία, παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων, είχαν διαπιστωθεί ατέλειες οι οποίες επισημάνθηκαν από τον Δήμο Καλλιθέας προφορικά αλλά και εγγράφως με το υπ. αρ. 1374/27-6-05 έγγραφο προς την Ν. Α. Δωδ/σου.
Συνέχισαν έκτοτε να πιέζουν τόσο τον μελετητή του έργου όσο και τον αρμόδιο αντινομάρχη ώστε να συνυπολογισθούν οι παρατηρήσεις που είχε καταθέσει ο κ. Ιατρίδης και όπως υποστηρίζει έπαιρνε απλά προφορικές διαβεβαιώσεις για την αποκατάσταση της τελικής σύνταξης της μελέτης με ένα από τα κύρια αιτήματά του, την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.
Το δικαστικό συμβούλιο, που εξέτασε την υπόθεση, επισημαίνει στο βούλευμα που εξέδωσε, μεταξύ άλλων ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εκδηλώθηκε στο τμήμα του δρόμου της ε. ο. Ρόδου – Λίνδου, στο ύψος πεντακοσίων μέτρων πριν από την είσοδο του γκολφ στην περιοχή Αφάντου, όπου καταστράφηκε η νησίδα, τύπου Τζέρσει.
Η ανακριτική αλλά και η προηγηθείσα εισαγγελική έρευνα, όπως επισημαίνεται, επικεντρώθηκε τόσο στα αίτια που προκάλεσαν τα πλημμυρικά φαινόμενα στο εάν αυτά οφείλονται σε ενέργειες ή παραλείψεις των αρμοδίων προσώπων, όσο και στα αποτελέσματα των φαινομένων αυτών, ήτοι την πρόκληση κινδύνου και ζημιών σε αντικείμενα αορίστου αριθμού προσώπων αλλά και στην τυχόν πρόκληση κινδύνου για άνθρωπο.
Από την ενδελεχή αυτή έρευνα, η οποία υπήρξε και η αιτία της παραγγελίας και διενέργειας και συμπληρωματικής κυρίας ανάκρισης, προέκυψε ότι προκλήθηκαν μεγάλης αξίας ζημίες σε αντικείμενα, όμως ουδόλως προέκυψε κοινός κίνδυνος σε άνθρωπο, αφού δεν περιήλθε σε γνώση κανενός προσώπου ότι κάποιο, έστω και αορίστως προσδιοριζόμενο πρόσωπο, διέτρεξε κάποιο κίνδυνο την ημέρα εκείνη, αιτιωδώς προξενούμενο από την πλημμύρα, η οποία προ κλήθηκε από ενέργεια ή παράλειψη των αρμοδίων, χωρίς όρκο εξετασθέντων, προσώπων, όπως ρητώς καταθέτουν στις από 26.10.2017 ένορκες καταθέσεις τους οι κ.κ. Ιωάννης Ιατρίδης, Νικόλαος Φαρμακίδης, κατά το χρόνο εκείνο, αντίστοιχα.
Προς το συμπέρασμα αυτό, κατατείνει και το αρνητικό αποτέλεσμα της έρευνας, από τα αιτηθέντα και επισυναφθέντα αντίγραφα από τα μητρώα-βιβλία συμβάντων του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, που αντιμετώπισε κατά το διήμερο 28 και 29.1.2011, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, από τα οποία συνάγεται ευχερώς ότι ούτε κάποιος τραυματισμός ούτε κάποιο τροχαίο ατύχημα έλαβε χώρα συνεπεία των πλημμυρικών φαινομένων, επομένως ευχερώς συνάγεται ότι η κατάσταση του οδοστρώματος ήταν τέτοια που δεν επηρεάστηκε από το φαινόμενο, σε κάθε δε περίπτωση δεν δημιουργούνται οι αναγκαίες εκείνη επαρκείς ενδείξεις ότι τέτοιος κίνδυνος για άνθρωπο προκλήθηκε.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Νικόλαος Πέρος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου