Ειδήσεις

Διψήφια διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και σε νέα δημοσκόπηση-Πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή

Μεγάλη δημοσκόπηση για τις πολιτικές εξελίξεις, η οποία διεξήχθη την περίοδο από 21 έως 24 Ιανουαρίου , δηλαδή μέχρι και σήμερα, δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα το in.gr.

Η έρευνα της εταιρείας RASS, της μοναδικής εταιρείας που δεν κάνει αναγωγή, είναι τηλεφωνική με 1.004 προσωπικές συνεντεύξεις σε νοικοκυριά.

Στην έρευνα αυτή καταγράφεται η μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά:

Στην ερώτηση «με όσα είσαστε σε θέση να γνωρίζετε και την εμπειρία που έχετε από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 71,4% δηλώνει ότι είναι πολύ δυσαρεστημένο ή μάλλον δυσαρεστημένο ενώ μόλις 18,6% δηλώνει πολύ ή μάλλον ικανοποιημένο.

Στην ερώτηση «η ΝΔ ισχυρίζεται ότι: «Οι πολίτες χρειάζονται ασφάλεια, ευημερία και σταθερότητα και όλα αυτά τα εγγυάται η ΝΔ». Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι όλα αυτά μπορεί να τα εξασφαλίσει η ΝΔ ή όχι;» η απάντηση είναι;

 

 

 

 

Το 66,2% λέει ότι η ΝΔ δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει και το 31.8% ότι μάλλον ναι ή ναι.

Αν η ΝΔ εκλεγεί θα κυβερνήσει καλύτερα ή χειρότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το επόμενο ερώτημα και οι πολίτες απαντούν: Το 30.6% ότι θα είναι χειρότερα ή μάλλον χειρότερα αλλά η πλειοψηφία, δηλαδή το 47,4% ότι θα είναι καλύτερα ή μάλλον καλύτερα.

Για την Κεντροαριστερά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ερώτηση: «Ποιος κατά τη γνώμη σας εκφράζει καλύτερα το χώρο της Κεντροαριστεράς;» και η απάντηση είναι:

Το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά λέει το 37,2% ότι μπορεί να εκφράσει καλύτερα τον συγκεκριμένο χώρο. Το 28,15% λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας, το 29,8% κανείς.

Αναφορικά με την οικονομία η ερώτηση είναι: «Πιστεύετε ότι η χώρα μας έχει ξεπεράσει την κρίση και μπαίνει σε περίοδο ομαλότητας ή υπάρχει ο κίνδυνος να μπούμε σε νέες περιπέτειες;»

Εδώ φαίνεται η βαθιά απογοήτευση των πολιτών και η αποτυχία της κυβέρνησης που θέλει να «πουλήσει» το success story. Συγκεκριμένα, σχεδόν 8 στους 10 πολίτες (77,3%) εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε νέες περιπέτειες και μόλις το 19,5% ότι έχει ξεπεράσει την κρίση και μπαίνει σε περίοδο ομαλότητας.

Στην ερώτηση: «Αν στις εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσατε να σχηματιστεί» οι πολίτες απαντούν

Το 40,9% κυβέρνηση ΝΔ με το Κίνημα Αλλαγής, Το 18,9% ζητά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, το 14,9% θέλει μεγάλο συνασπισμό ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Κίνημα Αλλαγής και το 22% απαντά ότι δεν θέλει καμιά από τις παραπάνω κυβερνήσεις.

 

 

 

 

 

 

«Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι: «Η πόλωση και ο διχασμός που καλλιεργούν τα κόμματα μεγαλώνουν τα προβλήματα και επιβάλλεται πολιτική συνεννόηση για να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα», ερωτώνται οι πολίτες. Το 89% συμφωνεί ή μάλλον και μόλις 9.7% δεν συμφωνεί.

Τι θα καθορίσει τις εκλογές

Η RASS ερωτά «τι από τα παρακάτω θα παίξει τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην απόφασή σας για το κόμμα που θα ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές.

Το 47,5% λέει ότι θα παίξουν ρόλο οι θέσεις του κόμματος για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, το 21.4% η στάση του κόμμαος στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και το 15,8% οι θέσεις του κόμματος για το πώς θα βελτιωθεί η προσωπική οικονομική κατάσταση. Επομένως, οι επόμενες εκλογές εκτιμάται ότι θα κριθούν στο επίπεδο της καθημερότητας.

Το συντριπτικό 95,6% λέει ότι το κόμμα που θα ψηφίσει πρέπει να καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που δείχνει ότι οι Ελληνες δεν θέλουν τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα στη Βουλή.

Διαγραφή Θεοχαρόπουλου

Αναφορικά με τη διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου από την κ. Γεννηματά, το 59%, δηλαδή 6 στους 10 πολίτες συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν και μόλις 29,2% διαφωνούν.

Στο ερώτημα ποιος είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός το 44,2% λέει ο Κ. Μητσοτάκης, το 24,9% ο Αλ. Τσίπρας και το 29.1% κανείς από τους δύο.

Στη δημοτικότητα των αρχηγών ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 43,5% θετικές γνώμες, η Φ. Γεννηματά έρχεται δεύτερη με 40,1% ενώ ο πρωθυπουργός είναι πέμπτος με 22,9%.

 

Παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με το συντριπτικό 75% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις με 17,2%.

Στην πρόθεση ψήφου παρατηρούμε ότι πάμε σε πεντακομματική βουλή. Η ΝΔ λαμβάνει 31,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,6% δηλαδή η διαφορά είναι σχεδόν 10 μονάδες. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 8,8%, το ΚΚΕ με 7,4%, η Χρυσή Αυγή με 7,2%, ενώ εκτός μένουν Ενωση Κεντρώων (2,4%), Ανεξάρτητοι Ελληνες (1,6%) και Ελληνική Λύση (1,5%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 12,1%.

Ταυτότητα έρευνας

Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 21 έως 24 Ιανουαρίου 2019.

Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα προσωπικών συνεντεύξεων σε νοικοκυριά.

Πληθυσμός έρευνας: Όλοι οι Έλληνες εκλογείς, μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.

Μέγεθος δείγματος και περιοχή έρευνας: 1.004 συνεντεύξεις σε ολόκληρη τη χώρα (δειγματοληπτικό σφάλμα +- 3,1%).

Δειγματοληπτική τεχνική: Επελέγη δείγμα με τη μέθοδο της στρωματοποιημένης συστηματικής τυχαίας δειγματοληψίας. Τα στρώματα της έρευνας αποτέλεσαν οι 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας, από τις οποίες το δείγμα επελέγη με συστηματικό τρόπο κάνοντας χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών. Ως δειγματοληπτικό πλαίσιο χρησιμοποιήθηκαν τα τηλεφωνικά κέντρα του Ο.Τ.Ε..

Συλλογή στοιχείων: Για τη συλλογή των στοιχείων εργάσθηκαν 35 συνεντευκτές και 4 επόπτες. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε πρωινές και απογευματινές ώρες από το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας, με ηλεκτρονικά μέσα χρησιμοποιώντας το σύστημα CATI. Η ποιότητα των συνεντεύξεων ελέγχθηκε κατά τη διάρκειά τους με τη μέθοδο της συνακρόασης.

Επεξεργασία δεδομένων: Μετά τη συλλογή τους τα δεδομένα σταθμίστηκαν ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Για τις σταθμίσεις χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα της απογραφής πληθυσμού του 2011.

Αριθμός Μητρώου Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων: 10

Η RASS είναι μέλος της ESOMAR, της WAPOR και του ΣΕΔΕΑ.

πηγή tovima.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου