Ειδήσεις

Σκανδαλίδης: Το κλίμα στο ΚΙΝΑΛ είναι πιο συσπειρωτικό από ό,τι ήταν πριν

Σε ό,τι αφορά την επομένη της ψηφοφορίας για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για «ναρκοθετημένο μέλλον», εξηγώντας ότι «έχουμε παραχωρήσει όλα αυτά που παραχωρήσαμε και το κυριότερο την ένταξη στο ΝΑΤΟ, που ήταν μεγάλο διαπραγματευτικό όπλο να κάνουμε μία καλύτερη συμφωνία».

«Στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε μια απόλυτη συνείδηση και υπήρχαν μηνύματα από τη βάση μας από την αρχή», δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη στάση του κόμματος έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

«Έχουμε μια απόλυτη συνείδηση, πρώτον ότι η Συμφωνία δεν ήταν θετική. Τη μετρήσαμε, την αξιολογήσαμε, δεν είμαστε ΝΔ, δεν μιλήσαμε με έξαλλο τρόπο αρνητικά εναντίον της Συμφωνίας, είπαμε ποια είναι τα θετικά, ποια είναι τα αρνητικά, και τα αρνητικά ήταν πολύ περισσότερα, τα εξετάσαμε, τα παρουσιάσαμε στη Βουλή και ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος και ο κ. Λοβέρδος κι εγώ ως εισηγητής», εξήγησε ο κ. Σκανδαλίδης.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του ΚΙΝΑΛ με τη ΔΗΜΑΡ μετά τη διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου διευκρίνισε: «Διαζύγιο με τη Δημοκρατική Αριστερά δεν υπάρχει, το ότι πήρε ένα όργανο της ΔΗΜΑΡ μία απόφαση, εντάξει, όμως, σχεδόν τα περισσότερα στελέχη της έχουν παραμείνει στο χώρο μας. Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι άθροισμα στελεχών κορυφής, έχει 212.000 ιδρυτές, έχει μια λαϊκή βάση τεράστια που το στήριξε και με αυτήν θα προχωρήσουμε και ασφαλώς το κλίμα μέσα στην παράταξη αυτή την εποχή είναι πολύ πιο συσπειρωτικό από ό,τι ήταν πριν. Και εμείς πάμε σε ένα συνέδριο τώρα τον Μάρτιο με βάση αυτή την προσπάθεια να διαμορφώσουμε και να επισημοποιήσουμε την πλήρη γραμμή μας, την αυτόνομη στρατηγική μας ενόψει των εκλογών και ασφαλώς θα εκλέξουμε και όργανα, για να σταματήσει αυτό το αλισβερίσι ότι στην κορυφή κάποιοι συμβιβασμοί ή συνομολογήσεις θα διαμορφώνουν κάποιες φορές τις αποφάσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς των επικριτών της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ότι επέβαλε στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών τη δική της άποψη παρά την αντίθετη άποψη οργάνου του κόμματος, σημείωσε: «Έχει γίνει μία παρανόηση. Δεν μπαίνει από τη μία μεριά η κ. Γεννηματά και από την άλλη κάποια στελέχη, που η ίδια τα διόρισε σε ένα όργανο. Ήταν ένας συμβιβασμός, που κατά τη γνώμη μου, και κακώς τον έκανε. Έπρεπε να υπάρχει μία διαδικασία προσφυγής κατευθείαν στη λαϊκή βάση και να εκλέξει τα όργανά του το ΚΙΝΑΛ, έτσι φτιάχνονται τα κόμματα. Και τώρα, έστω και αργά, θα το κάνουμε. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για συσχετισμό ανάμεσα σε έναν πρόεδρο που εκλέχθηκε με 212.000 συμμετέχοντες από τη λαϊκή βάση και μετά διόρισε 4-5 από τους συνυποψηφίους της για να τους δώσει τη δυνατότητα να έχουν ρόλο ουσιαστικά στην παράταξη και μετά να βγαίνουν και να λένε είμαστε όλοι εμείς και από την άλλη η κ. Γεννηματά. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα».

Σχετικά με το σκεπτικό της απόφασης διαγραφής του κ. Θεοχαρόπουλου διευκρίνισε: «Έκανε η Φώφη Γεννηματά έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στην ψήφο κατά συνείδηση και στην κομματική πειθαρχία. Πρόκειται για μεγάλο εθνικό θέμα, έχει εκφραστεί η μεγάλη πλειοψηφία της παράταξης και η κοινοβουλευτική ομάδα, ήταν οι 9 βουλευτές και 1 από την άλλη πλευρά».

Ερωτηθείς σχετικά τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου παρατήρησε πως «πήρε θέση με βάση αυτά που έλεγε από πριν και μάλιστα με πολύ σκληρό τρόπο απέναντι στην κυβέρνηση με βάση το ότι και το κλίμα και η διαδικασία και όλα ήταν πολύ λάθος και δεν μπορεί τα εθνικά θέματα να συζητιούνται με αυτόν τον τρόπο». «Άλλο είναι ο κ. Παπανδρέου που είχε μια θέση μετριοπαθή και από την άλλη, είναι βουλευτής της παράταξης που πρέπει με την ψήφο του να καθορίσει τη στάση μας. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμάς».

«Είχαμε μία μετριοπαθή αλλά ουσιαστική και πλήρη στάση απέναντι στο θέμα και η βάση μας ήταν σαφώς σχεδόν ομόφωνη. Ήταν μια ώριμη στάση πολύ διαφορετική και από τη στάση της ΝΔ που ήταν μια ουσιαστικά παράδοση σε εθνικιστικές και σε ακραίες εθνικιστικές φωνές. Από την άλλη η Συμφωνία κατά τη γνώμη μας είναι βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα, γιατί αφήνει ανοιχτά θέματα που θα τα βρούμε μπροστά μας, όπως ο μακεδονισμός […] Ήδη άρχισαν να μιλάνε για τη μειοψηφία που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα», πρόσθεσε ο βουλευτής.

Κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, είπε: «Μου είναι αδύνατο να σχολιάσω τις παρεμβάσεις του κ. Καραμανλή, πρώτον γιατί είναι ελάχιστες -σχεδόν ανύπαρκτες- δεύτερον, γιατί μέσα σε 134 λέξεις προσπάθησε να πάρει μία θέση, ουσιαστικά πήρε τη θέση της κυρίας Μπακογιάννη χωρίς να αναλύσει τη δική του θέση και μετά είπε όχι στην πόλωση και όλα αυτά, στην ουσία ήταν σαν να τον ανάγκασε κάποιος να πάρει θέση».

Σε ό,τι αφορά την επομένη της ψηφοφορίας για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για «ναρκοθετημένο μέλλον», εξηγώντας ότι «έχουμε παραχωρήσει όλα αυτά που παραχωρήσαμε και το κυριότερο την ένταξη στο ΝΑΤΟ, που ήταν μεγάλο διαπραγματευτικό όπλο να κάνουμε μία καλύτερη συμφωνία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου