Τοπικές Ειδήσεις

Eνδιαφέρον σεμινάριο στην Περιφέρεια για τα εθνικά θέματα

Σε μια σειρά από άγνωστες αλλά πολύ σοβαρές πτυχές στην ιστορία της Ελλάδας σε εθνικά ζητήματα, καθώς και πολλά λάθη στην διαχείρισή τους, αναφέρθηκε χτες, στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στην Ρόδο, ο Πρέσβης επί τιμή κ. Αριστείδης Αγαθοκλής.
Πρόκειται για τον «Κύκλο της Ρόδου», που αφορά σειρά σεμιναρίων γύρω από τη διπλωματία και αποτελεί πλέον θεσμό, τα οποία πραγματοποιεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Από το 2017, ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία της ΠΝΑι και του «ΚΕΚ Γεννηματάς» με τη Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον Αναπληρωτή Καθηγητή, κ. Σωτήρη Ντάλη.
Ο κ. Αγαθοκλής είναι γνωστός από την σχέση και την συνεργασία του με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη και την συμμετοχή του στην Σύμβαση του Ελσίνκι (επί πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη).
Στο χτεσινό σεμινάριο συμμετείχαν εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Χρήστος Ευστρατίου και Γιάννης Φλεβάρης, φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπρόσωποι φορέων, ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς και πολίτες που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις. Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος του «ΚΕΚ Γεννηματάς» κα Χαρούλα Γιασιράνη, ο καθηγητής κ. Σωτήρης Ντάλης, ο κ. Χρήστος Ευστρατίου και ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ υποστράτηγος κ. Νικόλαος Φλάρης.

Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΑΓΑΘΟΚΛΗΣ
«Τα συμφέροντα εξαρτώνται από τις στιγμές» υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του, ο κ. Αγαθοκλής, προβαίνοντας σε πολύ ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για πτυχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας που μένουν (συνήθως) άγνωστες στο ευρύ κοινό και βέβαια, δεν αποτελούν -σχεδόν ποτέ- αντικείμενο της δημοσιογραφίας λόγω της αναγκαίας τήρησης μυστικότητας.
«Τι χρειάζεται για να μπορέσει να γίνει μια διαπραγμάτευση και τι είναι τα εθνικά θέματα; Κατά την άποψή μου, τα ‘Εθνικά Θέματα’ είναι εκείνα που πρωτίστως άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας (εδαφικής ενότητας), συμπεριλαμβανομένων των νησιών και της ασφάλειας των συνόρων. Για μένα, εθνικό θέμα και μάλιστα πρώτιστο είναι η εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου όλων των βασικών υλικών και άυλων αγαθών για τον ελληνικό λαό: εργασία, υγεία, παιδεία, πολιτισμός. Εάν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, μετά γίνεται πολύ πιο εύκολη η αντιμετώπιση της όποιας κυβερνήσεως στα προβλήματα της κοινωνίας».
Θέλοντας να περιοριστεί στα εθνικά θέματα κλασικού τύπου αναφέρθηκε στα εξής: «Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι για να είναι επιτυχής η χάραξη μιας εθνικής πολιτικής διερχόμεθα τέσσερα στάδια: 1. η σωστή ανάλυση του διεθνούς χώρου στον οποίο θα κινηθεί η ελληνική διπλωματία και οι επιλογές συμμαχιών (παγκοσμίως και περιφερειακώς) 2. η σωστή πρόβλεψη των διεθνών αντιδράσεων όλων των εν δυνάμει φίλων και αντιπάλων και πώς θα αντιμετωπιστούν οι αρνητικές θέσεις των τελευταίων 3. η χάραξη της πολιτικής που θα οδηγήσει στην επίτευξη του σκοπού 4. συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και έξυπνη ενημέρωση της Κοινής Γνώμης. Δηλαδή, να μην γίνεται… ανεγκέφαλη προπαγάνδα, η οποία δυστυχώς ποτέ δεν γίνεται. Η παραπληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει σε επιζήμιες καταστάσεις», υπογράμμισε.
Ακολούθως, επικεντρώθηκε σε τρία θέματα που απασχόλησαν την Ελληνική Διπλωματία από το 1950 κι έπειτα: α) το Κυπριακό β) οι ελληνοτουρκικές σχέσεις γ) το Μακεδονικό.
Για το Μακεδονικό πάντως, ο κ. Αγαθοκλής ήταν σαφής και κατηγορηματικός, λέγοντας πως ενώ μπορούσε να είχε λυθεί από το 1935, «κακώς άνοιξε ξανά τη δεκαετία του ’90. Δεν ξέρω ποιες σκέψεις κυριάρχησαν στα μυαλά του κ. Αντώνη Σαμαρά, τότε, και άρχισε ένα θέμα το οποίο δεν ήταν σοβαρό. Δεν θα μπω στις προθέσεις του. Θα πω ότι ο ελληνικός λαός παρεσύρθη διότι δεν είχε την σωστή ενημέρωση για το ζήτημα αυτό. Δεν έπρεπε να φτάσουμε μέχρι εδώ, με μεγάλο κόστος στην διπλωματία της χώρας».
Για το Κυπριακό είπε μεταξύ άλλων ότι «Το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, είναι συνδεδεμένα» και αναφέρθηκε σε μια σειρά από άγνωστες και πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της νεώτερης Ιστορίας τόσο για την Κύπρο, όσο και για την σχέση και τον ρόλο της Ελλάδας στο ζήτημα. Επισήμανε ακόμη αρκετά ‘λάθη’ που έγιναν από ελληνικής πλευράς όπου, σε πολλές περιπτώσεις δεν ενημερωνόταν ούτε το υπουργείο Εξωτερικών για κάποιες αποφάσεις, ενώ μίλησε –εμφανώς συγκινημένος- για τον ρόλο (και την σχέση του) με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη, στις εξελίξεις.
«Σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή είχε ανοίξει ο δρόμος για τα ελληνοτουρκικά. Εάν όμως δεν λυθεί το Κυπριακό, δεν μπορούμε να μιλάμε για λύση και σε αυτό το εθνικό ζήτημα. Μην περιμένετε να λυθούν τα ελληνοτουρκικά με άλλον τρόπο, παρά μόνο με την διεθνή διαιτησία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όσο περνάει ο καιρός οι δικές μας θέσεις στο δικαστήριο, αδυνατίζουν. Οι Τούρκοι θα λένε, πάντα, τα δικά τους. Οι αποφάσεις που βγαίνουν από τα διεθνή δικαστήρια π.χ. της Χάγης, λαμβάνουν υπόψη πολλά στοιχεία».
Ακολούθησε μεγάλη συζήτηση καθώς υπήρξε ζωηρό ενδιαφέρον από τους παριστάμενους που έθεσαν ερωτήσεις στον πρέσβη επί τιμή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου