Ο μήνας Δεκέμβριος 2021 έσωσε την παρτίδα σε ό,τι αφορά στις βροχοπτώσεις στη Ρόδο το περασμένο έτος, καθώς μόνο τον τελευταίο μήνα έπεσαν 314mm βροχής ενώ στη διάρκεια του εννιαμήνου 2021 καταγράφηκαν συνολικά μόλις 214 mm βροχής, σχεδόν τα μισά από το περσινό έτος που στο 9μηνο 2020 καταγράφηκαν συνολικά 401.09 mm.
Συνολικά το 2021 στη Ρόδο έπεσαν 728,4mm βροχής περίπου όσο και το 2014 και ελαφρώς περισσότερα από το 2020, τα οποία ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να «αναχαιτίσουν» τις δυσάρεστες επιπτώσεις από τη λειψυδρία που καταγράφεται στο νησί της Ρόδου και που προβληματίζει τους αρμόδιους φορείς.
Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος 2021 ενίσχυσαν τους υδροφόρους ορίζοντες έστω και στο παρά πέντε του έτους, ανακουφίζοντας κτηνοτρόφους και αγρότες που αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της λειψυδρίας.
Μάλιστα, όπως δήλωσε πρόσφατα στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, η Ρόδος, η Κως και η Κάλυμνος είναι τα νησιά που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία και τη φυτική παραγωγή όπως τις άνυδρες καλλιέργειες στα νησιά. Οπως είπε ο κ. Ζανεττίδης στα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της παρατεταμένης ανομβρίας είναι ολοένα και συχνότερο και ως αποτέλεσμα έχουν επηρεαστεί οι υδροφόροι ορίζοντες, έχουν ξεκινήσει φαινόμενα υφαλμύρωσης και η δύσκολη κατάσταση είναι εμφανής αν επισκεφτεί κανείς συγκεκριμένα σημεία των νησιών.
Αρκεί να σημειωθεί ότι τον μήνα Φεβρουάριο 2021 έπεσαν 15.2mm βροχής, χαμηλότερα ακόμα και από τον Φεβρουάριο 2016 που η Ρόδος είπε το νερό… νεράκι, σενάριο που υπήρχε φόβος να επαναληφθεί και το 2021, ωστόσο στο τελευταίο δίμηνο του έτους τα ποσοστά βροχόπτωσης έκαναν τη διαφορά.
Πολύ καλή χρονιά για τις βροχοπτώσεις στη Ρόδο στα τελευταία χρόνια ήταν το 2019 που καταγράφηκε ρεκόρ επταετίας καθώς έπεσαν στη Ρόδο 1.206,3 mm.
Το 2019, να θυμίσουμε, παρ΄ότι η νεροποντή της 25ης Νοεμβρίου προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη Ρόδο και σημαντικές καταστροφές, οι ευεργετικές βροχοπτώσεις βοήθησαν σημαντικά στην ενίσχυση των υδροφόρων οριζόντων.
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός πως από το εφιαλτικό 2016 που έπεσαν στην Ρόδο μόλις 313,4 mm βροχής, το 2017 479 mm, το 2018 έπεσαν 631 mm, το 2019 1.206,3mm, το 2020 714,3mm και το 2021 728,4mm, παρατηρείται μια -έστω και περιορισμένη- άνοδος στα ποσοστά βροχοπτώσεων, παρά την υστέρηση του 2020 και του 2021 σε σχέση με το 2019.
Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ετών, ήταν ένα από τα βασικά αίτια που η Ρόδος φέτος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης, το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές των κατοίκων, των επαγγελματιών και των τουριστών της Ρόδου και φαίνεται πως δεν πρόκειται να λυθεί, τουλάχιστον άμεσα.
Αναλυτικά, τα ποσοστά βροχοπτώσεων στα Δωδεκάνησα με βάση τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «δημοκρατική», αναγράφονται στον σχετικό πίνακα.
Να σημειωθεί ότι στη Ρόδο, με τη συνδρομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος, είναι εγκατεστημένοι τέσσερις σταθμοί.
Ο ένας σταθμός μέτρησης βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου, ο δεύτερος στον Εμπωνα, ο τρίτος στην Λίνδο και ο τέταρτος στην Κατταβιά.
Η εφαρμογή αναζήτησης δεδομένων χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.
Τα στοιχεία που παρατίθενται στο ρεπορτάζ είναι με βάση τις μετρήσεις του σταθμού που είναι εγκατεστημένος στην πόλη της Ρόδου.