Ισχυρό αποτύπωμα στην ψυχική υγεία των Δωδεκανησίων άφησε η περίοδος της πανδημίας, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» για την ανησυχητική αύξηση στην πώληση των συνταγογραφούμενων ψυχοφαρμάκων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου για τις ανάγκες του ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», κατά την περίοδο 2020-2022 η αύξηση των συνταγογραφούμενων ψυχοφαρμάκων έχει προοδευτικά υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που και πάλι τα Δωδεκάνησα κατέγραφαν υψηλά ποσοστά σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.
Ειδικότερα, το 2021 σε σχέση με το 2020 καταγράφεται αύξηση περίπου 50% και το 2022 σε σχέση με το 2021 επιπλέον αύξηση στην πώληση ψυχοφαρμάκων 50%, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκο Φουτούλη, ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση στα μη συνταγογραφούμενα αγχολυτικά σκευάσματα, ποσοστά που προκαλούν ευλόγως ανησυχία για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία.
«Οι επιπτώσεις της πανδημίας, όπως διαφαίνεται, είναι πολύ σοβαρές και ίσως σοβαρότερες απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Αυτό σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα, κλόνισαν και εξακολουθούν να ταλανίζουν την ψυχική μας υγεία και οπωσδήποτε να επιβαρύνουν την κατάσταση μεγάλου αριθμού ανθρώπων που ήδη είχαν ιστορικό ψυχικών ασθενειών. Πράγματι, ο υπερδιπλασιασμός στην πώληση και χρήση ψυχοφαρμάκων, είναι ένα ισχυρό καμπανάκι για την γενικότερη κατάσταση και για τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας και ευλόγως προκαλεί προβληματισμό», λέει στη «δ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νίκος Φουτούλης.
H υγειονομική αλλά και η οικονομική κρίση… βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία, όχι μόνο των ανθρώπων που έχουν ιστορικό, αλλά όπως προκύπτει από έρευνες των τελευταίων ετών – μέσα στον κυκεώνα της πανδημίας- και των υγιών ανθρώπων.
Άνθρωποι που ήρθαν αντιμέτωποι με τον εγκλεισμό και την ανεργία λόγω των περιοριστικών μέτρων στην περίοδο της πανδημίας, ανέπτυξαν έντονο στρες και ψυχολογικά προβλήματα, ενώ λόγω των ξαφνικών αλλαγών στο τρόπο της ζωής τους αντιμετωπίζουν αδυναμία ικανοποιητικής κάλυψης των ψυχολογικών αναγκών και αισθάνονται ανασφάλεια. Τα Δωδεκάνησα, δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση.
Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός πως η αύξηση αυτή στην πώληση και χρήση ψυχοφαρμάκων, έρχεται έπειτα από μια κατακόρυφη αύξηση που προηγήθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Η χρήση των φαρμάκων αυτών σε ορισμένες περιπτώσεις από το 2013 έως το 2019, καταγράφει αύξηση που φτάνει ακόμα το 70%!
Η αυξητική τάση που καταγράφεται κάθε χρόνο στα Δωδεκάνησα, δημιουργεί έντονο προβληματισμό καθώς ποτέ στο παρελθόν, δεν είχαν καταγραφεί τόσο υψηλά ποσοστά στη χρήση ψυχοφαρμάκων. Τα σκευάσματα που παρουσιάζουν αυξανόμενη ζήτηση είναι τα αγχολυτικά, τα ηρεμιστικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα υπνωτικά.
Γυναίκες και άνδρες, χωρίς διάκριση στην ηλικία, την κοινωνική τάξη ή το μορφωτικό επίπεδο επιλέγουν τα λεγόμενα «χάπια της χαράς», με το μεγαλύτερο βάρος των πωλήσεων να πέφτει στη Ρόδο, σε σχέση με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, λόγω και του μεγαλύτερου πληθυσμού.
Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν οι πωλήσεις αγχολυτικών σκευασμάτων, που δεν χρειάζονται συνταγογράφηση τα οποία διατίθενται τόσο από τα φαρμακεία όσο και μέσω του διαδικτύου και που αποτελούν, το τελευταίο βήμα, πριν την επίσκεψη σε γιατρό, για την αντιμετώπιση του άγχους, του στρες και της αϋπνίας.
Μάλιστα οι φαρμακευτικές εταιρείες, ανταποκρινόμενες στην αυξημένη ζήτηση, διαθέτουν όλο και περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, που κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές, χάπια, σιρόπια, κάψουλες. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν ανοδική πορεία, που όπως διαφαίνεται θα συνεχιστεί και στο μέλλον, γι’ αυτό και η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται πλέον ως η νόσος της εποχής.
Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, η χρήση ψυχοφαρμάκων, θεωρούνταν ταμπού και στην περιοχή μας, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν πως η ψυχική υγεία των ανθρώπων έχει κλονιστεί σε τέτοιο σημείο που αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης το συντομότερο δυνατόν, καθώς το βάρος των προβλημάτων έχει λυγίσει τις αντοχές τους.