Αποκαλυπτικό όσων πρόκειται να ακολουθήσουν στη φορολογία είναι το περιεχόμενου του email Βαρουφάκη που εγκρίθηκε χθες από τους δανειστές επικυρώνοντας επί της ουσίας και την παράταση του ελληνικού προγράμματος για ακόμη τέσσερις μήνες, δηλαδή έως και το τέλος Ιουνίου. Μέσα στους πρώτους δυο μήνες, δηλαδή έως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου στη συνέχει να ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου ελληνικού προγράμματος που θα συνοδεύεται είτε με νέο δάνειο ή με την προληπτική πιστωτική γραμμή.
Στο ζήτημα της φορολογίας και των αλλαγών σε αυτήν ισχύουν με βάση το email τα εξής:
ΦΠΑ
Το email αναφέρει μεταρρύθμιση των συντελεστών που θα μεγιστοποιεί τα φορολογικά έσοδα, χωρίς όμως επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη με περιορισμό των εξαιρέσεων και κατάργηση των παράλογων εκπτώσεων. Η διατύπωση παραπέμπει από μόνη της σε αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω των αλλαγών στους συντελεστές του ΦΠΑ. Με δεδομένη την επιθυμία της τρόικας από την προηγούμενη διαπραγμάτευση για κατάργηση των εκπτώσεων κατά 30% στους συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, είναι λογικό να αναμένεται τουλάχιστον κατάργηση σε ορισμένα νησιά με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος. Επίσης, δεδομένη είναι η επιθυμία των θεσμών για κατάργηση του πολύ χαμηλού συντελεστή 6,5% που επιβάλλεται σε διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων, βιβλία, εφημερίδες, θέατρα και φάρμακα. Ωστόσο, η μάχη θα δοθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να μην μεταταχτούν τα φάρμακα σε υψηλότερο συντελεστή.
100 δόσεις
Οι εξαγγελίες της περασμένης εβδομάδας για τις 100 δόσεις που οδηγούν ακόμη και σε διαγραφή κεφαλαίου από όσους δεν πλήρωσαν χωρίς εξαιρέσεις και κριτήρια καθώς και η κατάργηση ολων των περιορισμών που υπάρχουν στην ισχύουσα ρύθμιση, θεωρούνται με βάση τη διατύπωση στo email παρελθόν. Στο email γίνεται ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ των στρατηγικών κακοπληρωτών και των πραγματικά αδύναμων με μέτρα πίεσης για τους πρώτους (π.χ. μέτρα ανγκαστικής είσπραξης και ποινικές διώξεις) και διευκολύνσεις για τους δεύτερους. Αυτό που πρέπει να περιμένουμε είναι η υιοθέτηση μέρους των εξαγγελιών που έγιναν, όπως της μείωσης της κατώτατης δόσης από τα 50 στα 20 ευρώ (και πιθανόν όχι για όλους) και η με όρους αύξηση του ορίου οφειλής για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Φοροαπαλλαγές
Έρχεται κατάργηση και των υπόλοιπων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπως είναι αυτές για τις ιατρικές δαπάνες και τη διατροφή διαζευγμένων. Φοροαπαλλαγή θεωρείται και το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ωστόσο, ένας περιορισμός ή κατάργησή του δύσκολα θα μπορούσε να διαχειριστεί πολιτικά από τη νέα κυβέρνηση.
ΕΝΦΙΑ
Δεδομένη είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να τον αντικαταστήσει με έναν νέο φόρο ακινήτων. Χθες, ωστόσο, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «δεν θα ήταν χαρούμενος αν ο ΕΝΦΙΑ έμενε για ακόμη έναν χρόνο» καθώς και ότι ο συγκεκριμένος φόρος «έχει μεγάλο δημοσιονομικό αντίκτυπο». Τουλάχιστον για λόγους εντυπώσεων αναμένεται μια αλλαγή του ονόματος του φόρου, με την παροχή κάποιου είδους απαλλαγής για ορισμένα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης. Πολύ δύσκολα οι θεσμοί θα δώσουν το πράσινο φως για την υλοποίηση αλλαγών, όπως είναι αυτή της καθιέρωσης ενιαίας φορολογικής κλίμακας για το εισόδημα των φυσικών προσώπων με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.
Περιουσιολόγιο
Καθιέρωση του περιουσιολογίου μέσω του οποίο θα γίνεται ουσιαστική επαλήθευση της ειλικρίνειας των φορολογικών δηλώσεων των εύπορων φορολογούμενων. Ουσιαστικά, φορολογούμενοι με σημαντική κινητή και ακίνητη περιουσία οι οποίοι δηλώνουν χαμηλό εισόδημα θα μπαίνουν στο στόχαστρο του φορολογικού ελέγχου.
Πηγή:capital.gr