Ειδήσεις

ΣΕΤΕ: Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά σημαίνει ανάσχεση της πορείας

Τη διατήρηση του ΦΠΑ σε σταθερά επίπεδα για την ανταγωνιστικότητα των τιμών και την ενεργοποίηση του επενδυτικού νόμου και του ΕΣΠΑ για να υλοποιηθούν επενδύσεις στα ξενοδοχεία, αναφέρει ο ΣΕΤΕ ως προϋποθέσεις για τη συνέχιση της θετικής πορείας του τουρισμού μέσα στο 2015.

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι πρώτες εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ για τον ελληνικό τουρισμό το 2015, θέτοντας ως στόχο τα 25 εκατ. διεθνών αφίξεων, (εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. αφίξεις κρουαζιέρας) και τα άνω των 14 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι εκτιμήσεις συνυπολογίζουν τα πρώτα στοιχεία για τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων οι οποίες, για το 2015, εμφανίζονται στο σύνολό τους αυξημένες κατά 1 εκατ. σε σχέση με το 2014.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους Εταίρους και την αποδοχή από το Eurogroup των μεταρρυθμιστικών προτάσεων, λήγει μία τρίμηνη περίοδος αβεβαιότητας και δίνεται η δυνατότητα να ανακτηθεί το χαμένοέδαφος, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του 2015. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΕΤΕ συνεργάζεται στενά με το αρμόδιο Υπουργείο για τη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου.

Βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της θετικής πορείας του τουρισμού είναι, σε πρώτη φάση η διασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, το οποίο δεν θα δημιουργήσει επιπρόσθετα εμπόδια λίγο πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Οι πρόσφατες αναφορές για πιθανή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και τα τουριστικά καταλύματα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν, εάν τελικά επαληθευθούν, συνθήκες έντονης ανάσχεσης της δυναμικής πορείας του τουρισμού μας. Αυτό θα συμβεί διότι η τουριστική κίνηση θα στραφεί προς τις ανταγωνίστριες χώρες, οι οποίες διατηρούν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τουριστικά τους πακέτα. Σημαντική επίσης προϋπόθεση αποτελεί η άμεση ολοκλήρωση και ενεργοποίηση του νέου επενδυτικού νόμου και του ΕΣΠΑ με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές νέων και υφιστάμενων κλινών, πρωτίστως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού.

Ο τουρισμός, σημειώνει ο ΣΕΤΕ, είναι ο κλάδος που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στην τόνωση τόσο των αστικών περιοχών, όσο και των νησιών, των τουριστικών προορισμών και της περιφέρειας γενικότερα. Είναι ο κλάδος που δίνει ώθηση στο μικρό επιχειρηματία, στην ατομική επιχείρηση, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, στην ταβέρνα του χωριού, στον τοπικό έμπορο ενοικίασης αυτοκινήτων. Απαιτείται, συμπληρώνει, η συνεργασία όλων όσοι δραστηριοποιούμαστε στο χώρο του τουρισμού, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, ώστε να διασφαλισθεί η αναπτυξιακή πορεία του ελληνικού τουρισμού προς όφελος της οικονομίας, της απασχόλησης και των τοπικών κοινωνιών.

euro2day.g

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου