Ειδήσεις

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2000 η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου-αύξηση τιμής

Η χαμηλότερη των τελευταίων 15 χρόνων αναμένεται να είναι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου για τη φετινή περίοδο που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο που εδρεύει στη Μαδρίτη. Αποτέλεσμα οι τιμές του ελαιολάδου σε Ιταλία και Ισπανία,να αυξάνονται συμπαρασύροντας και τις τιμές στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών που αφορούν τις δύο μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες, την Ιταλία και την Ισπανία είναι αποκαλυπτικά. Οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Ιταλία έφτασαν τα 6.260 ευρώ ανά μετρικό τόνο στις 19 Φεβρουαρίου. Την ίδια περίοδο οι τιμές του ελαιολάδου που παράγεται στη Νότια Ισπανία διαμορφώνονταν στα 2.704 ευρώ ανά μετρικό τόνο. Η διαφορά τιμών του ιταλικού και του ισπανικού ελαιολάδου (premium) έφτασε κατά μέσο το 131,5%.

Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου για τη φετινή περίοδο που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο θα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 15 χρόνων, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο που εδρεύει στη Μαδρίτη. Η ξηρασία που έπληξε ορισμένες περιοχές της Μεσογείου και η υπερβολική βροχή που έπεσε σε άλλες περιοχές μείωσαν την παραγωγή. Αρνητικά επέδρασε και ο δάκος που έπληξε πολλές σοδειές. Από τον δάκο και από άλλες ασθένειες υπέστη ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα η Ιταλία, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο.

«Παραδοσιακοί καταναλωτές ελαιολάδου όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία μπορεί να αναζητήσουν φθηνότερο προϊόν από την Ελλάδα και την Τυνησία ή θα χρειαστεί να αρχίσουν να καταναλώνουν περισσότερο ηλιέλαιο» ανέφερε ο Βίτο Μαρτιέλι. που είναι αναλυτής της Rabobank International.

Στην Ισπανία η μέση ετήσια παραγωγή την τελευταία πενταετία ήταν 1,2 εκατ. τόνοι. Πρόκειται για τριπλάσια παραγωγή από αυτή της Ιταλίας. Ωστόσο οι εξαγωγές ελαιολάδου από τη χώρα ήταν σχεδόν αμετάβλητες, αναφέρουν στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου για το Ελαιόλαδο.

Οι παραγωγοί στην Ισπανία δεν έχουν μεγάλο περιθώριο να διαπραγματευτούν τις τιμές επειδή έχουν συγκεντρωμένο δίκτυο διανομής. Αντίθετα, οι παραγωγοί στην Ιταλία όπου η αγορά είναι κατακερματισμένη έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου