Συνεχίζεται η μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ξεκίνησε στις 10:40 το πρωί καθώς έχουν ζητήσει τον λόγο σχεδόν το σύνολο των βουλευτών του κόμματος.
Το βασικό θέμα συζήτησης αποτελεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους εταίρους και η λίστα των μεταρρυθμίσεων που αποτελεί το πλαίσιο διαβούλευσης με τους δανειστές μέχρι και τα τέλη Απριλίου.
Όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση που αναπτύσσεται στην ΚΟ «διυλίζουν τον κώνωπα» αφού πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις σχετικά με την κάθε γραμμή της συμφωνίας και υπήρξαν ενστάσεις και αντιρρήσεις από τμήμα βουλευτών που ανήκουν στο Αριστερό Ρεύμα αλλά και στην λεγόμενη «προεδρική πλειοψηφία» σχετικά με την συμβατότητά που έχει με το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης η λίστα των μεταρρυθμίσεων. «Πρόκειται για μία επώδυνη συμφωνία» ήταν η επωδός των διαφωνούντων βουλευτών που έθεταν το ζήτημα της ακύρωσης του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
«Πραγματοποιείται μία ουσιαστική συζήτηση για όλα τα θέματα» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης μετά την συμφωνία που έγινε το πρωί στην εκκίνηση της συνεδρίασης να μην γίνει καμία διαρροή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν οι ομιλίες βουλευτών που έκαναν λόγο για έναν επώδυνο συμβιβασμό. Στο βήμα ανέβηκε και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης ο οποίος – σύμφωνα με πληροφορίες- έκανε λόγο σημεία της συμφωνίας που θα πρέπει να αλλάξουν καθώς δεν είναι συμβατά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνοντας στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Μετά το τέλος της ομιλίας του ακούστηκε ένα χλιαρό χειροκρότημα από τμήμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στο βήμα ακολούθησε ο βουλευτής επικρατείας Νίκος Παππάς.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές στις τοποθετήσεις των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος τέθηκαν βασικά ερωτήματα σχετικά με το εάν η «επώδυνη» συμφωνία όπως χαρακτηρίστηκε θα έρθει στην βουλή, τι θα γίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τι θα γίνει με τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ και την χρηματοδότηση των δράσεων του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη απάντησαν πως η συμφωνία θα έρθει στην βουλή μόνο εάν επιβάλλεται από την συμφωνία με τους δανειστές διαφορετικά θα υλοποιηθεί μέσω των νομοθετημάτων που θα φέρει η κυβέρνηση ενώ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ψηφιστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Κομματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι σε περίπτωση που έρθει η συμφωνία στην βουλή δεν θεωρούν απίθανο να καταψηφιστεί και από μία μικρή ομάδα βουλευτών του κόμματος και με αυτόν τον τρόπο ερμηνεύεται η πρόθεση της κυβέρνησης να αποφύγει την κοινοβουλευτική διαδικασία για την επικύρωση της.
Το περίγραμμα της συμφωνίας δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να εξειδικεύει τα μέτρα κατά περίπτωση σε συμφωνία με τους δανειστές έχοντας την ευελιξία να υλοποιήσει μέρος του κυβερνητικού προγράμματος.
Για το θέμα της ΕΡΤ, κοινοβουλευτικοί κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος σημείωναν ότι θα έρθει στην βουλή τις επόμενες 15 ημέρες και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές να χρειαστεί αύξηση του ανταποδοτικού τέλους προκειμένου να λειτουργήσει με το προσωπικό που απασχολούσε στο παρελθόν και να αυτοχρηματοδοτείται.
Ο κινητικός Βαρουφάκης
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης την περισσότερη ώρα της συνεδρίασης βρισκόταν εκτός αίθουσας καθώς είχε υποχρεώσεις και προγραμματισμένες συνεντεύξεις σε ελληνικά κια ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μάλιστα τον αναζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης ο οποίος εκείνη την στιγμή παρελάμβανε έγγραφα από το γραφείο του προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών. Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε λίγα λεπτά αργότερα αφού είχε ολοκληρώσει μία μακρά συνομιλία στο κινητό του τηλέφωνο.
Τα στόματα ραμμένα είχαν όλα τα μέλη της ΚΟ. Νεαρός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούσε σε δημοσιογράφο «Τι περιμένεις. Οι μισοί είναι μαοϊκοί και οι άλλοι μισοί κομμουνιστές. Πως να τους πάρεις κουβέντα».
thetoc.gr