Μια ταινία για την ιστορία του Μοχάμετ, ενός εφήβου από τη Συρία που έφτασε στην Κάλυμνο έχοντας χάσει στο θαλάσσιο ταξίδι το μικρό αδελφάκι του. Μια ταινία μικρού μήκους για τους πρόσφυγες από μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καλύμνου. Τι λένε οι συντελεστές στο news 247 (Vid)
Χρήστος Δεμέτης
Ο Μοχάμετ είναι ένας έφηβος από τη Συρία που έφτασε στην Κάλυμνο με τους γονείς του, έχοντας χάσει στο θαλάσσιο ταξίδι το μικρό αδελφάκι του. Ο φακός παρακολουθεί τον έφηβο στην προσπάθειά του να ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία και δη στη σχολική κοινότητα, να γίνει αποδεκτός από τους συνομήλικούς του, βρίσκοντας συμπαραστάτες στα πρόσωπα των εκπαιδευτικών του σχολείου, οι οποίοι μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία περνούν μηνύματα αδελφοσύνης και ανθρωπιάς.
AdTech Ad
Οι “Ψηφίδες Ονείρων” είναι μια ταινία μικρού μήκους για τους πρόσφυγες από μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καλύμνου. “Η ταινία είναι αφιερωμένη σε όλους τους ανθρώπους που κατάφεραν να κάνουν με την αγάπη τους, τον πόνο αλληλεγγύη και σε όλους τους μαθητές μας που μεταμόρφωσαν την τέχνη σε άγγιγμα ψυχής”. Μ’ αυτή τη σημείωση στο εξώφυλλο του DVD, “έφυγε” προ ημερών για τον 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους.
Η περιγραφή του φιλμ από τους συντελεστές του, είναι σαφής και υποδειγματική:
“Μια ταινία που συγκεντρώνει έναν θησαυρό υλικού πάνω σε θέματα που απασχολούν και χαρακτηρίζουν τους νέους. Αρχής γενομένης από το προσφυγικό, όντας κάτοικοι ενός νησιού που γράφει ιστορία με την αλληλεγγύη του στη μεγάλη αυτή προσφυγική κρίση. Ακολουθούν η αναμόχλευση της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου, ο σχολικός εκφοβισμός, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη (φιλία, αποδοχή, κατανόηση, αλληλεγγύη), αλλά και τα προβλήματα και οι κίνδυνοι της εφηβείας”.
Στόχος, να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι μαθητές μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, “ως προς την ανάγκη εξασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους του πλανήτη”, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι παραγωγής του εξαιρετικού εγχειρήματος.
“Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία” είναι άλλωστε και ο τίτλος του διεθνούς μαθηματικού διαγωνισμού.
Εμείς, μιλήσαμε με τον φωτογράφο Μιχάλη Πάου που συνυπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας, μαζί με τη Μαρία Σπυροπούλου.
“Με αφορμή τον 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους, που συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο – Σπίτι της Κύπρου, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία κινηματογραφική ταινία και να λάβουμε μέρος σ΄αυτόν”, μας λέει ο Μιχάλης.
“Αυτό το ευαίσθητο και σημαντικό γεγονός του προσφυγικού κύματος από τη Συρία προς την Ευρώπη και το ανθρώπινο δράμα των προσφύγων μας ενέπνευσαν στη δημιουργία του σεναρίου της ταινίας μας “Ψηφίδες Ονείρων”. Μέσα από την ταινία προβάλλονται και άλλα, αλλά όχι λιγότερο σημαντικά τα εξής θέματα: ο σχολικός εκφοβισμός, οι οικογενειακοί δεσμοί, τα προβλήματα των νέων (η σχέση τους με το αλκοόλ, την ταχύτητα και την ασφαλή οδήγηση), τα όνειρα των ανθρώπων, η πραγματοποίηση των στόχων, η ιστορία των Καλύμνιων μεταναστών στο εξωτερικό”, προσθέτει.
“Σίγουρα με την πραγματοποίηση των εξωδιδακτικών προγραμμάτων και δράσεων, οι μαθητές εμπλουτίζουν και πολλαπλασιάζουν τα μαθησιακά οφέλη. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας οι μαθητές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, ενσάρκωσαν ρόλους, μυήθηκαν στην υποκριτική, εκφράστηκαν καλλιτεχνικά, εξασκήθηκαν στη “γλώσσα” της κινηματογραφικής αφήγησης, εξοικειώθηκαν με τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων, ασκήθηκαν στην υλοποίηση στόχων μέσα από την ατομική και συλλογική προσπάθεια, καλλιέργησαν αξίες όπως είναι ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία. Η ταινία αυτή είναι το αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας όλων των συντελεστών της, μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και όλων όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος”, καταλήγει.
Οι συντελεστές της ταινίας, αναλυτικά:
-Πρωταγωνιστούν οι μαθητές: Καλόμοιρος Νικήτας, Καμπουράκης Γεώργιος, Καρύδη Αναστασία,Κουλλιά Μαρία, Λέριος Σακελλάριος, Μάγκου Καλλιόπη, Πλακωτάρης Κωνσταντίνος-Σάββας, Σαμάρκου Καλλιόπη, Σκυλλάς Πρόδρομος, Στάντζος Άγγελος, Τσαγκάρης Δημήτριος
-Εμφανίζονται οι μαθητές: Αλαχούζος Γεώργιος, Γαλουζής Αλέξιος, Δεδεθάτος Εμμανουήλ, Εκμεκτζιάν Ιωάννα, Μαμουζέλλος Νικόλαος, Πουλλάς Νικόλαος, Σβουρένου Ευδοκία, Παρμάρ Ιωάννης, Σουλούνιας Νομικός, Τρικοίλης Σάββας-Χριστόδουλος, Χατζηιωάννου Ιωάννης, Χουρδάς Δημήτριος
–Συμμετέχουν και οι: Αρβανίτη Παρασκευή, Καμαράκης Χαράλαμπος, Καλόμοιρος Νικόλαος, Λέριος Γεώργιος, Λία Αντιγόνη, Λισγάρη Μπαλασώ, Μακαρούνα Καλλιόπη, Πάου Μιχαήλ, Πιλάτου Καλοτίνα, Σκαρούλη Καλλιόπη, Σπυροπούλου Μαρία, Τσαπαδίκου Μαρία, Χατζημιχάλης Αθανάσιος, Χριστοφής Αντώνιος
-Εμφανίζεται και η μικρή: Αλιμπέρτη Κωνσταντία
-Αφηγούνται οι: Τυρίκος-Εργάς Πανορμίτης, Πάου Γαλατιανή
-Σενάριο – Σκηνοθεσία: Σπυροπούλου Μαρία, Πάου Μιχαήλ
-Κάμερα- Μοντάζ- Επεξεργασία Ήχου: Πάου Μιχαήλ, Πλακωτάρης Κωνσταντίνος-Σάββας
-Ενδυμασία- Σκηνικά- Μακιγιάζ: Σπυροπούλου Μαρία, Αρβανίτη Παρασκευή
-Εξώφυλλο Ταινίας: Πάου Μιχαήλ, Σπυροπούλου Μαρία, Καλόμοιρος Νικήτας, Λέριος Σακελλάριος
-Μουσική: Κοκκίνης Γεώργιος
-Διεύθυνση Παραγωγής: Ιακώβου Ιωάννης, Τσαπαδίκου Μαρία
-Υπεύθυνοι Καθηγητές: Ιακώβου Ιωάννης, Πάου Μιχαήλ, Σπυροπούλου Μαρία, Τσαπαδίκου Μαρία
Ευχαριστίες
Οι συντελεστές της ταινίες αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν ολόψυχα:
-Τις Εκδόσεις Πατάκη που τους παραχώρησαν το δικαίωμα να προβληθεί το εξώφυλλο του βιβλίου «Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν» και να γίνει αναφορά στο εν λόγω βιβλίο (Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος- Εικονογράφηση: Διατσέντα Παρίση- Εκδόσεις Πατάκη).
-Τις Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ που τους παραχώρησαν την άδεια χρήσης με την αφήγηση δύο αποσπασμάτων από το βιβλίο της Κατερίνας Μουρίκη «Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα».
-Την κα. Σαραντίτη Ελένη που τους επέτρεψε να αναγνωστούν στο πλαίσιο της ταινίας αποσπάσματα από το βιβλίο της “Κάποτε ο κυνηγός…”, που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
-Τον Διευθυντή του Νοσοκομείου Καλύμνου, κ. Παρασκευόπουλο Διονύσιο, καθώς και το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.
-Την Α.Ν.Ε.Μ. (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Μαστιχαρίου) και ιδιαίτερα τον κ. Τηλιακό Σακελλάριο για τη μετάβασή τους στην Κω.
-Τον κ. Μανώλη Μακρυλλό για τη διάθεση του επαγγελματικού του χώρου (PHYSIS –φυσικά σφουγγάρια).
-Τον φωτογραφείο του κ. Γιάννη Μηνιώτη για την εκτύπωση των εξώφυλλων του DVD της ταινίας.
-Τους καθηγητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καλύμνου για την πολύτιμη βοήθειά τους: Αρβανίτη Παρασκευή, Βρεττό Αλέξιο, Δημούδη Μυρτώ, Τυρίκο-Εργά Πανορμίτη.
Εμείς, ευχαριστούμε τον Μιχάλη Πάου για την άδεια δημοσίευσης της ταινίας μικρού μήκους.
Πηγή βίντεο: Michael Paou
news247.gr