Τοπικές Ειδήσεις

Αύξηση των ογκολογικών ασθενών στα Δωδεκάνησα – Προβληματισμός από τα στοιχεία του 2019

Εντυπωσιακά, για τη σπουδαιότητα της λειτουργίας του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, είναι τα απολογιστικά στοιχεία του έτους 2019 τα οποία καταδεικνύουν και το μέγεθος του προβλήματος εμφάνισης καρκίνου στα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «δ», το σύνολο των ασθενών που είτε παρακολουθούνται από το Τμήμα είτε γιατί έχουν τελειώσει τις θεραπείες τους είτε λαμβάνουν κάποιας μορφής θεραπεία, ανέρχεται στους 1.382 ασθενείς από 1.132 ασθενείς μέχρι τον 12/2018 (22% αύξηση σε σχέση με το 2018!).
Συνολικά έγιναν στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου για το 2019, 2.100 χημειοθεραπείες, εξετάστηκαν 1.084 ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 1.194 ασθενείς στα έκτακτα εξωτερικά ιατρεία (σύνολο εξετασθέντων ασθενών στα ιατρεία του Τμήματος 2.278!).
Να σημειωθεί ότι το τμήμα διαθέτει 21 κλίνες χημειοθεραπείας (4 κρεβάτια και 17 καρέκλες χημειοθεραπείας). Στο τμήμα εφαρμόζονται με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες θεραπευτικά πρωτόκολλα χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας και στοχευμένων θεραπειών με ποσοστά επιτυχίας συγκρίσιμα με μεγάλα κέντρα αναφοράς του εξωτερικού.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του διευθυντή του Τμήματος, κ. Δ. Ματθαίου, διενεργήθηκαν 1.104 συνεδρίες χημειοθεραπείας κατά το διάστημα από 14/5/2018 έως 31/12/2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του τον 5/2018 και μέχρι 31/12/2018 αυξήθηκαν οι ασθενείς κατά 48.1% (!) σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και το 2019 παρατηρήθηκε επιπλέον αύξηση 22% σε σχέση με το 2018.
Σήμερα το Ογκολογικό Τμήμα, πέρα από τον διευθυντή ογκολόγο Δρ Δ. Ματθαίο ο οποίος για ένα μεγάλο διάστημα σήκωσε μόνος του το βάρος της εξυπηρέτησης των ασθενών, διαθέτει επιπλέον δύο αξιόλογους επιστήμονες, την μόνιμη ογκολόγος του Τμήματος κ. Μαρία Παρασκευά, η οποία επέστρεψε από την άδεια ανατροφής τέκνου και τον νέο επικουρικό Ογκολόγο του Τμήματος κ. Ονούφριο Τσαβαρή ο οποίος προσελήφθη στις 17/10/2019.
Όπως έχει γράψει η «δ», την πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου Τμήματος υιοθετήθηκαν πρωτόκολλα λειτουργίας μεγάλων μονάδων της Ελλάδος και του Εξωτερικού ώστε να επαυξηθεί στο έπακρο η αποτελεσματικότητα έμψυχων και άυλων πόρων με το μικρότερο δυνατό κόστος και την υψηλότερη ποιότητα και ασφάλεια.

Παράλληλα έγινε προσπάθεια μείωσης των αναμονών στα εξωτερικά ιατρεία σε όσο το δυνατόν μικρότερα επίπεδα δεδομένων και των συνθηκών της παρουσίας μόνον ενός ιατρού για ένα τεράστιο αριθμό ασθενών, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα εξυπηρετούνται σε καθημερινή βάση οι ασθενείς που επιθυμούν να προσέλθουν για συνταγογράφηση και διεκπεραίωση εγγράφων τους.
Πρέπει να αναφερθεί ότι το τμήμα κατάφερε μέσω αξιοποίησης διεθνών επιστημονικών σχέσεων και συνεργασιών να ενταχθεί σε 4 προγράμματα πρώιμης πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα που δεν κυκλοφόρησαν ακόμα στην ελληνική αγορά, με μηδενικό κόστος για το νοσοκομείο και τον ασθενή, κάτι που δεν συμβαίνει σε μεγάλα Ογκολογικά Κέντρα των Αθηνών και Πανεπιστημιακά Τμήματα.
Λόγω της καλής φήμης του Τμήματος μάλιστα, παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο ασθενείς που ξεκίνησαν τις θεραπείες τους σε νοσοκομεία των Αθηνών και είναι κάτοικοι των Δωδεκανήσων να επιθυμούν την συνέχιση των θεραπειών τους στο Ογκολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Ρόδου.
Το προσωπικό του Τμήματος τόσο το νοσηλευτικό όσο και το ιατρικό ωστόσο είναι αριθμητικά οριακά επαρκές λόγω του μεγάλου όγκου των ασθενών που εξυπηρετεί. Αν συνεχιστεί και η αυξητική πορεία των ασθενών τότε η ενίσχυση του Τμήματος σε προσωπικό θα καταστεί αναγκαία.
Για το 2020, στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατασκευής του νέου Θαλάμου Διάλυσης των Κυτταροστατικών Φαρμάκων τις οποίες χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς και η πρόσληψη φαρμακοποιού που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των διαλύσεων καθώς και συνολικά την παροχή φαρμάκων προς το Τμήμα.
Αυτό που ωστόσο προκαλεί γενικότερο προβληματισμό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφεται αύξηση των ογκολογικών ασθενών στα Δωδεκάνησα, τόσο εκείνων που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο της Ρόδου όσο και σε εκείνων που απευθύνονται στην ιδιωτική κλινική ή σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός νησιού.
Στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Ρόδου, υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες 700 και πλέον (!) ασθενείς ανά 20ήμερο, πέραν εκείνων που υποβάλλονται πιο τακτικά σε χημειοθεραπείες, των ασθενών που ολοκλήρωσαν τις θεραπείες και υποβάλλονται στον τακτικό τους έλεγχο και των νέων ασθενών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου