Ειδήσεις

Γ. Πλακιωτάκης: Νέα εποχή για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα

Για την αφετηρία μιας νέας εποχής για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα, που ενδυναμώνει τη θέση και τον ρόλο του λιμανιού του Πειραιά στον παγκόσμιο χάρτη, έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά τη σημερινή τελετή έναρξης εργασιών επέκτασης του σταθμού κρουαζιέρας, που θα δημιουργήσει δύο νέες θέσεις πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς, μήκους μεγαλύτερου των 280 μέτρων.

Το έργο «Επέκταση Επιβατικού Λιμένα», αρχικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 7 του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, είναι μία από τις υποχρεωτικές επενδύσεις του συνολικού επενδυτικού σχεδίου της Cosco Shipping για τον ΟΛΠ ΟΛΠ-0,21% κι έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 32 μήνες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην αύξηση της δυναμικότητας του λιμένα Πειραιώς ώστε να υποδέχεται τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς και συνεπακόλουθα στην αύξηση του homeporting (εκκίνηση/τερματισμός ταξιδιών κρουαζιέρας από το λιμάνι του Πειραιά), που συνεπάγεται και περισσότερα έσοδα για την τοπική οικονομία.

Ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι στη Μεσόγειο μετέχουν κάθε χρόνο σε κρουαζιέρες περίπου 26 εκατομμύρια επιβάτες, από τους οποίους το 1.100.000 φθάνει στο λιμάνι του Πειραιά.

«Αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη είναι η προοπτική με την ολοκλήρωση των έργων. Η κυβέρνηση συνολικά, και ειδικότερα το υπουργείο Ναυτιλίας, θεώρησε άμεση προτεραιότητα την έγκριση του master plan του ΟΛΠ, που ολοκληρώθηκε σε μόλις τρεις μήνες, μετά από χρόνια καθυστερήσεων, που κόστισαν στο λιμάνι, στην πόλη και την ελληνική οικονομία γενικότερα» ανέφερε.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι στο λιμάνι του Πειραιά θα υλοποιηθούν σημαντικά έργα, ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Εκ μέρους του πρωθυπουργού, επαίνεσε τη διοίκηση του ΟΛΠ, για το γεγονός ότι προχώρησε άμεσα στην έναρξη υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της, με αφετηρία την επέκταση του σταθμού κρουαζιέρας.

Αναφερόμενος στον θαλάσσιο τουρισμό, είπε ότι πρόκειται για προνομιακή δραστηριότητα για τη χώρα, σ’ ενα ιδανικό περιβάλλον, προσθέτοντας ότι ήδη το υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε και σε νομοθετικές πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία του κλάδου των σκαφών αναψυχής.

Συμπλήρωσε εξάλλου ότι θα ληφθούν και αποφάσεις με στόχο την ενίσχυση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που θα ταξιδεύουν στη χώρα και στα νησιά.

Πρόεδρος ΟΛΠ: Είμαστε στο ίδιο πνεύμα με την ανάπτυξη που προσδοκά η χώρα

Το πρόγραμμα της ΟΛΠ έχει ως στόχο την επιπλέον αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά, προκειμένου να μπορεί να υποδέχεται κρουαζιερόπλοια όλων των δυνατοτήτων και είναι στο ίδιο πνεύμα με την ανάπτυξη που προσδοκά η χώρα, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρείας, Yu Zenggang.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις από τον κοροναϊό, είπε ότι αυτό είχε αρχικά αρνητικό αντίκτυπο στην τουριστική κινεζική βιομηχανία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα όποια κρούσματα άμεσα. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με τη στήριξη των φίλων μας σε όλον τον κόσμο η κινεζική κυβέρνηση θα ξεπεράσει την επιδημία αυτή και θα κερδίσει τη μάχη ενάντια στον ιό» τόνισε.

Συμπλήρωσε επίσης ότι το 2019 συνολικά 160 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι προφανώς αυτό το ρεύμα έχει μειωθεί λόγω της επιδημίας.

Ο Yu Zenggang εξέφρασε την εκτίμηση ότι, παρά τις επιπτώσεις από τον κοροναϊό, περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες φέτος θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να απολαύσουν «τον καταπληκτικό ήλιο αυτής της χώρας».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι μετά την ολοκλήρωση αυτού του έργου στο λιμάνι του Πειραιά, θα υπάρχουν δύο νέες προβλήτες υποδοχής κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς, μήκους μεγαλύτερου των 280 μέτρων, με φέρουσα ικανότητα 60.000 επιβατών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου