Τοπικές Ειδήσεις

Σε οριακό σημείο η λειτουργία της μονάδας εντατικής θεραπείας

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρόδου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ιατρικό προσωπικό. Πλέον λειτουργούν τέσσερις (έως πέντε το πολύ) κλίνες, καθώς δεν είναι εφικτή η λειτουργία περισσότερων με τους τρεις εναπαπομείναντες εντατικολόγους. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μάλιστα η κλινική έμεινε με δύο μόνο γιατρούς, λόγω ασθενείας του τρίτου.
Η υποστελέχωση του πλέον νευραλγικού τμήματος του νοσοκομείου, προκαλεί έντονο προβληματισμό καθώς κάθε προσπάθεια ενίσχυσής του μέχρι τώρα, δεν ευοδώθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τέταρτος γιατρός της ΜΕΘ τελεί υπό αναστολή εργασίας στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόστηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2021 για το ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο γιατρός είχε νοσήσει, προσκόμισε πιστοποιητικό νόσησης και επέστρεψε για τρεις μήνες στη θέση του, όπως προβλεπόταν. Η ισχύς του πιστοποιητικού έληξε στις αρχές Φεβρουαρίου και ο εν λόγω γιατρός τέθηκε και πάλι σε αναστολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται προσπάθειες ώστε να αποσπαστεί για κάποιο διάστημα γιατρός από άλλο νοσοκομείο της Δωδεκανήσου για να συνδράμει στην ομαλότερη λειτουργία της ΜΕΘ.
«Μείναμε τρεις γιατροί για να εξυπηρετούμε τέσσερις έως πέντε κλίνες, αριθμός που ξεπερνά τις αντοχές μας. Είναι εξαιρετικά πιεστική η κατάσταση. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να ενισχυθεί η ΜΕΘ. Επικοινωνούμε με συναδέλφους που θα ενδιαφέρονταν να έρθουν και να στελεχώσουν τη μονάδα, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις, για τις οποίες δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κινούς, εντατικολόγος και πρώην πρόεδρος των γιατρών του ΓΝΡ.
Κι ενώ λόγω της έλλειψης γιατρών, τα πράγματα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είναι ήδη ασφυκτικά, αναμένεται να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση μετά την αποχώρηση εκπαιδευόμενων νοσηλευτών-τριών.
Για 16 μήνες 10 νοσηλευτές-τριες έκαναν την εξειδίκευσή τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ρόδου. Η περίοδος της εξειδίκευσής τους λήγει γύρω στον Απρίλιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα παρέχουν πλέον τις υπηρεσίες τους, εκτός εάν παραταθεί η “θητεία” τους, πράγμα το οποίο θα ήταν απολύτως αναγκαίο, όπως επισημαίνει ο κ. Κινούς.
«Για πρώτη φορά, εξειδικεύτηκαν στη ΜΕΘ νοσηλευτές-τριες για περίπου ενάμιση χρόνο. Η περίοδος της εκπαίδευσής τους λήγει γύρω στον Απρίλιο και οι νοσηλευτές αυτοί θα έχουν λάβει την εξειδίκευση της “εντατικολογίας”. Εάν αποχωρήσουν, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα. Εάν όμως παραμείνουν και έρθει ένας ακόμη γιατρός θα μπορούμε να διατηρούμε πέντε με έξι λειτουργικές κλίνες. Αφού λοιπόν έχουν εκπαιδευτεί και γνωρίζουν καλά τη λειτουργία και τις ανάγκες της ΜΕΘ, θα πρέπει να μονιμοποιηθούν και μέχρι να βρεθεί ο τρόπος για να γίνει αυτό, θα πρέπει τουλάχιστον να παραταθεί η θητεία τους. Είναι απλά τα πράγματα. Τους έχουμε ανάγκη», δήλωσε ο κ. Κινούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου