Τοπικές Ειδήσεις

Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών: Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας

Ως επιτακτική ανάγκη χαρακτηρίζει με επιστολή του προς τον διοικητή του Νοσοκομείου της Ρόδου κ. Σταύρο Τσαντή, ο Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου τη δημιουργία Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο νησί, παραθέτοντας μια σειρά από λόγους που τεκμηριώνουν το αίτημα.
«Δεν θεωρούμε και δεν είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού», αναφέρεται στην επιστολή στην οποία προστίθεται πως η λειτουργία του Κέντρου θα διασφαλίσει την ισότιμη και δίκαιη παροχή υπηρεσιών υγείας στους ογκολογικούς ασθενείς των νησιών
Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται το τεράστιο έργο του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου ο οποίος στηρίζει τόσο οικονομικά όσο και ηθικά ογκολογικούς ασθενείς της Δωδεκανήσου στον αγώνα τους ενάντια στον καρκίνο και υπέρ της ζωής τους, καλύπτοντας τα κενά του συστήματος της δημόσιας υγείας και την ολιγωρία της πολιτείας.
Πιο αναλυτικά, στην επιστολή του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών της περιοχής μας, αναφέρονται τα εξής:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΡΟΔΟΥ
ΡΟΔΟΣ
21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2023
ΠΡΟΣ:
ΔΙΟΙΚΗΤΗ Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ:
1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΥΓΕΙΑΣ
2) 2Η ΔΥΠΕ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ
Μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή.
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2017 και από εκείνη την ημέρα στηρίζουμε τους ογκολογικούς ασθενείς της Δωδεκανήσου. Ένα τεράστιο πρόβλημα για τους κατοίκους της Δωδεκανήσου είναι οι ακτινοθεραπείες. Όπως γνωρίζετε το να βρούμε στοιχεία για το πόσοι ασθενείς μεταβαίνουν στα διάφορα ακτινοθεραπευτικά κέντρα είναι δύσκολο καθώς δεν υπάρχει μητρώο ασθενών με καρκίνο. Μια καλή λύση είναι να τα βρούμε από τον ΕΟΠΥΥ όπου είναι και ο φορέας που διαχειρίζεται τα οδοιπορικά τους, παρόλα αυτά πάλι δεν θα είναι ο πραγματικός αριθμός για τον λόγο του ό,τι από την εμπειρία μας πολλοί είναι οι ασθενείς που δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να λάβουν τα εισιτήρια πίσω μέσω του ΕΟΠΥΥ, επίσης υπάρχουν και οι ανασφάλιστοι που δεν μπορούν να καταθέσουν τα χαρτιά τους και να λάβουν τα εισιτήρια τους.
Εμείς από την μεριά μας θα καταθέσουμε τα στοιχεία για το πόσους ασθενείς έχουμε βοηθήσει να πάνε για ακτινοβολίες, είτε κλείνοντάς τους ραντεβού, είτε βοηθώντας τους να βρούνε κάπου να μείνουν (ξενώνες – καταλύματα επί πληρωμή), είτε με εισιτήρια. Υπολογίζουμε ότι στην τελευταία πενταετία έχουμε στηρίξει με κάποιο ή όλα από τα παραπάνω γύρω στους 700-750 ασθενείς καθώς μιλάμε για ασθενείς που κάνουν θεραπεία στα ιδιωτικά κέντρα (EUROMEDICA) και δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στο Γ.Ν. Ρόδου αλλά και για ασθενείς που δεν περνάνε ποτέ είτε από το νοσοκομείο, είτε από την EUROMEDICA, καθώς φεύγουν απευθείας στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό που βλέπουμε σαν σύλλογος είναι ότι ο αριθμός ετησίως αυξάνεται δραματικά.
Σαν σύλλογος θεωρούμε ότι τα κίνητρα και τα στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την δημιουργία ακτινοθεραπευτικού στο νησί της Ρόδου σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι τα ίδια όπως μιας μεγάλης πόλης στην ηπειρωτική Ελλάδα καθώς στο Γ.Ν. Ρόδου προσέρχονται ασθενείς από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.
Από την εμπειρία μας το να φύγει ένας νησιώτης και να μεταβεί στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πολύ δύσκολο, τόσο για τον ασθενή όσο και για την οικογένεια του. Ας ξεκινήσουμε με το κυριότερο πρόβλημα που είναι και ο χρόνος αναμονής για την εύρεση ραντεβού που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 μήνες καθώς όλα τα ακτινοθεραπευτικά πιέζονται από τον όγκο τον ασθενών, άρα αυτόματα μιλάμε και για αποσυμφόρηση των τμημάτων με την δημιουργία ακτινοθεραπευτικού στην Ρόδο.
Δεύτερο πρόβλημα και ίσως σημαντικότερο του πρώτου είναι η διαμονή των ασθενών και των συνοδών τους. Η καλή πλευρά είναι να μπορέσουμε να τους βρούμε έναν ξενώνα να μείνουν, όμως πλέον είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό καθώς οι ξενώνες είναι λίγοι και πλέον πιέζονται πάρα πολύ. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος ξενώνας τότε τα πράγματα γίνονται δραματικά καθώς ο κάθε ασθενής θα πρέπει να δαπανήσει το λιγότερο 1.500 ευρώ μηνιαίως μόνο για την διαμονή του καθώς οι θεραπείες μπορεί να ξεπεράσουν και τους δύο μήνες. Δεν συζητάμε τα έξοδα σίτισης αλλά και μετακίνησης που και αυτά είναι πολλά. Με την δημιουργία ακτινοθεραπευτικού στο νησί της Ρόδου το πρόβλημα αυτό δεν θα υφίσταται καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών βρίσκεται στην Ρόδο και επίσης τους ασθενείς που έρχονται από τα υπόλοιπα νησιά θα μπορούσε να καλύψει ο ξενώνας του Γ.Ν. Ρόδου αλλά και ο ξενώνας του συλλόγου μας.
Τρίτο πρόβλημα είναι η απομόνωση που γεωγραφικά υπάρχει καθώς είμαστε νησιωτικό σύμπλεγμα και κυρίως τους χειμερινούς μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (απουσία συχνής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα, ακύρωση δρομολογίων λόγω κακοκαιρίας).
Τέταρτο πρόβλημα εκτός των χρημάτων που πρέπει να δαπανήσουν οι οικογένειες των ασθενών είναι ότι πολλές φορές θα πρέπει κάποιος να σταματήσει την εργασία του για να συνοδεύσει τον ασθενή στο όποιο ακτινοθεραπευτικό κέντρο χρειάζεται. Αυτόματα δημιουργεί ένα τεράστιο άγχος τόσο στο οικογενειακό περιβάλλον όσο και στον ασθενή.
Πέμπτο πρόβλημα είναι ότι ασθενείς τελικού σταδίου δεν μπορούν να μεταβούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και να λάβουν παρηγορητική φροντίδα. Έτσι στερούνται και αυτού του δικαιώματος σε σχέση με ασθενείς που διαμένουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, εφόσον βέβαια έχουν χάσει όλοι το δικαίωμα μίας αξιοπρεπούς φροντίδας στο τελικό στάδιο της ζωής τους καθώς δεν υπάρχει δομή ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου σε όλη την χώρα. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η δημιουργία του ακτινοθεραπευτικού στο νησί της Ρόδου θα έχει ως αποτέλεσμα την στήριξη και των ασθενών τελικού σταδίου ώστε να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Έκτο πρόβλημα είναι οι συνδυαστικές θεραπείες (ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες ταυτόχρονα) που με την απουσία ακτινοθεραπευτικού στο νησί της Ρόδου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, έτσι πολλοί νησιώτες αναγκάζονται να πάνε σε ακτινοθεραπευτικά στα μεγάλα αστικά κέντρα με ό,τι προβλήματα συνεπάγονται.
Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα τα οποία δεν θα αναλύσουμε τώρα καθώς παραπάνω έχουμε αναλύσει τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς της Δωδεκανήσου.
Τέλος, η δημιουργία ακτινοθεραπευτικού δεν χρειάζεται να γίνει σε καινούργιο κτήριο στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου καθώς υπάρχει ανεκμετάλλευτος χώρος εντός του υπογείου (εκεί συνηθίζεται να γίνονται τα ακτινοθεραπευτικά στα νοσοκομεία της χώρας) το οποίο έχει και άμεση πρόσβαση στην ογκολογική κλινική.
Σαν σύλλογος θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την δημιουργία κέντρου ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας για την ισότιμή και δίκαιη παροχή υπηρεσιών υγείας στους ογκολογικούς ασθενείς των νησιών, καθώς δεν θεωρούμε και δεν είμαστε παιδιά ενός «κατώτερου Θεού».

Για το Δ.Σ
Η πρόεδρος
Κρητικού Μαρία
Η γραμματέας
Βακοτούζη Φλώρα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου