Ειδήσεις

«Οι Έλληνες είναι φίλοι μας», λένε τρεις Τούρκοι διανοούμενοι

Το πρώτο πράγμα που έκαναν και οι τρεις Τούρκοι διανοούμενοι οι οποίοι μίλησαν στην «Κ» –δύο πανεπιστημιακοί και μία δημοσιογράφος– ήταν να εκφράσουν τις ειλικρινείς ευχαριστίες τους στην Ελλάδα. «Το ξέρουμε», δήλωσε η Ισίν Ελιτσίν, freelance δημοσιογράφος που έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το BBC και το CNN, «πως οι Ελληνες είναι φίλοι μας».

Η Γιαπράκ Γκιουρσόι, καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Πολιτικής και κάτοχος της έδρας των Μοντέρνων Τουρκικών Σπουδών στο London School of Economics στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέει στην «Κ» πως ο κόσμος της Τουρκίας έχει παρατηρήσει πόσο γρήγορα πήγε η βοήθεια από την Ελλάδα, όπως και από άλλες χώρες. «Είναι πολύ σημαντικό», τονίζει, «γιατί πολλοί νόμιζαν πως είναι περιστοιχισμένοι από “εχθρούς”». Στην πραγματικότητα, «όπως και το 1999 –όταν και πάλι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν σε δύσκολη φάση και έκαναν στροφή σχεδόν 180 μοιρών μετά τους διαδοχικούς σεισμούς– έτσι και τώρα βλέπουμε πως η βάση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους είναι πολύ δυνατή», συμπληρώνει η ίδια.

Αποστολή βοήθειας

«Η βοήθεια που έστειλε ταχύτατα η Ελλάδα στην Τουρκία εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως τόσο από τους πανεπιστημιακούς όσο και από τον τουρκικό Tύπο», αναφέρει στην «Κ» ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Kultur Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και αρθρογράφος, Μενσούρ Ακγκούν. Η επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ και η θερμή συζήτηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του «έθεσαν μια στέρεη βάση για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις», προσθέτει ο κ. Ακγκούν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα λυθούν όλες οι διαμάχες, δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, αλλά υπάρχει θετικό κλίμα· ίσως οι δύο χώρες μπορέσουν να συζητήσουν κάποια από τα προβλήματα στο Αιγαίο, ίσως θα έχει αντίκτυπο και στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο».

Σύμφωνα με την κ. Ελιτσίν, «πριν από τον σεισμό η κυβέρνηση έλεγε πως η Δύση δεν είναι καλή, αλλά τώρα χρειάζεται βοήθεια», δηλώνει. Η ίδια πιστεύει πως ούτε στην Ελλάδα η Τουρκία θα απασχολήσει προεκλογικά ως θέμα εθνικής ασφάλειας όσο θα απασχολούσε πριν από τον τραγικό σεισμό. «Η Τουρκία και η Ελλάδα δείχνουν κατανόηση μεταξύ τους σε περιόδους κρίσης, οι άνθρωποί τους έρχονται πιο κοντά», συμπληρώνει.

Ο κ. Ακγκούν σημειώνει πως οι συνέπειες του σεισμού, πέραν της τραγικής απώλειας ζωής, θα είναι τεράστιες. «Οι οικονομικές συνέπειες θα είναι μάλλον καταστροφικές», δηλώνει. «Από την άλλη», συνεχίζει, «ο εργολαβικός τομέας θα ενισχυθεί και πάλι, καθώς θα υπάρξει ανάγκη για χιλιάδες καινούργια κτίρια».

Είναι ακόμη πολύ νωρίς και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει τους επόμενους μήνες ή ακόμα και τις επόμενες εβδομάδες, λέει στην «Κ» η κ. Γκιουρσόι, η θλίψη είναι τόσο βαθιά τώρα που ο κόσμος δεν έχει ακόμα αντιληφθεί τι σημαίνει όλο αυτό. Παρ’ όλα αυτά, «κάτι τέτοιο θα είχε ουσιαστικές πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες οπουδήποτε στον κόσμο», τονίζει η ίδια. «Μέσα σε λίγα χρόνια μετά τον σεισμό του 1999, το πολιτικό μας σύστημα άλλαξε τελείως, έτσι ήρθε ο Ερντογάν στην εξουσία – μπορεί να μην το δούμε ακόμα, αλλά ο σεισμός θα προκαλέσει βαθιές, ριζικές αλλαγές, δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίσει σαν να μην έγινε τίποτα», δηλώνει.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου