• Σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του κτηρίου που στεγάζει δημόσιες υπηρεσίες • Ξεκινά γεωτεχνική έρευνα
Έντονες ανησυχίες έχει προκαλέσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος που διενεργείται από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη στατική επάρκεια του ακινήτου στο Ζέφυρος.
Το κτήριο, στο οποίο στεγάζονται σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες – μεταξύ των οποίων υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και του Υπουργείου Παιδείας – είναι παλαιάς κατασκευής και δεν διαθέτει οικοδομική άδεια, καθώς είχε ανεγερθεί σε περίοδο που τα δημόσια κτήρια δεν απαιτούσαν τέτοια διαδικασία.
Οι αρχικές μακροσκοπικές εκτιμήσεις έδειξαν ότι υπάρχουν σημαντικές φθορές λόγω του χρόνου, ενώ παρατηρήθηκαν αποκολλήσεις σοβάδων και ενδείξεις γενικής επιδείνωσης της δομικής ακεραιότητας του κτηρίου.
Παράλληλα, η ανέγερση του κτηρίου πραγματοποιήθηκε σε εποχή όπου ίσχυε διαφορετικός αντισεισμικός κανονισμός, γεγονός που καθιστά τον επανέλεγχο απαραίτητο για την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των πολιτών που εξυπηρετούνται καθημερινά σε αυτό.
Για την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης γεωτεχνικής μελέτης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπέγραψε στις 24 Φεβρουαρίου 2025 σχετική σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία, συγκεκριμένα με την ανάδοχο κα Σχινά Σταυρούλα.
Η μελέτη, συνολικού κόστους 35.960 ευρώ (με ΦΠΑ), έχει ως στόχο την επιστημονική ανάλυση του εδάφους και της θεμελίωσης του κτηρίου, ώστε να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα για τη στατική του επάρκεια.
Αντικείμενο της σύμβασης είναι:
-Η διερεύνηση και αξιολόγηση των συνθηκών του υπεδάφους, όπως η στρωματογραφία και η παρουσία υπόγειων υδάτων.
-Ο προσδιορισμός των φυσικών και μηχανικών παραμέτρων του εδάφους, απαραίτητων για τον έλεγχο της θεμελίωσης.
-Η διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων σχετικά με τη θεμελίωση του κτηρίου, τον τύπο της θεμελίωσης, τα μέτρα προστασίας και τους απαραίτητους εδαφοτεχνικούς ελέγχους.
Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, με τον καθαρό χρόνο εκπόνησης να ορίζεται στους τρεις μήνες. Εάν απαιτηθεί παράταση για αντικειμενικά δικαιολογημένους λόγους, αυτή θα εγκρίνεται από την Αναθέτουσα Αρχή.
Η παρακολούθηση της διαδικασίας θα γίνεται από τη Γενική Διεύθυνση Υποδομών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ο ανάδοχος είναι υπεύθυνος για την τήρηση των συμβατικών του υποχρεώσεων, την εμπιστευτικότητα των δεδομένων και την απόλυτη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία.
Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μια «γκρίζα ζώνη» όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό και πολεοδομικό του καθεστώς. Κατασκευάστηκε χωρίς οικοδομική άδεια, κάτι που τότε ήταν επιτρεπτό για τα δημόσια κτήρια, αρκεί να διέθεταν πιστοποιητικό ιδιοκτησίας. Ωστόσο, σήμερα προκύπτουν σοβαρά ζητήματα σχετικά με την πολεοδομική του νομιμότητα.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το οικόπεδο στο οποίο ανεγέρθηκε το κτήριο θεωρείται κρατική ιδιοκτησία, ωστόσο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες κτηματογράφησης. Μάλιστα, στη μερίδα 1486 Γαιών Ρόδου, όπου ανήκει η έκταση, πέρασε η περιμετρική οδός χωρίς τις τυπικές διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Αυτό σημαίνει ότι το ακίνητο βρίσκεται σε μία ιδιότυπη νομική κατάσταση, στην οποία το κράτος κατέχει και χρησιμοποιεί το κτήριο, χωρίς όμως αυτό να είναι επίσημα καταγεγραμμένο στο Κτηματολόγιο.
Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά δημόσια ακίνητα στη χώρα, τα οποία παραμένουν χωρίς σαφές νομικό καθεστώς, δημιουργώντας σημαντικές δυσκολίες στις διαδικασίες ελέγχου, επισκευής και ασφάλειάς τους.
Ο έλεγχος της στατικής επάρκειας του κτηρίου στο Ζέφυρος εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια των αρχών να αξιολογήσουν την ασφάλεια των δημοσίων κτηρίων. Ο στόχος είναι να διαπιστωθεί αν το κτήριο μπορεί να αντέξει τις μέγιστες πιθανολογούμενες σεισμικές επιβαρύνσεις στην περιοχή, σύμφωνα με τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς.
Οι έλεγχοι αυτοί αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω της παλαιότητας του κτηρίου και των ενδείξεων φθοράς που έχουν καταγραφεί. Σε περίπτωση που η μελέτη δείξει σοβαρά προβλήματα, θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις, όπως ενισχυτικά μέτρα στη θεμελίωση ή ακόμα και η πιθανότητα μεταστέγασης των υπηρεσιών σε άλλο κτήριο.
Παράλληλα, η ολοκλήρωση της μελέτης αναμένεται να βάλει ένα τέλος στις πολυετείς φήμες και αμφιβολίες που περιβάλλουν την καταλληλότητα του κτηρίου, παρέχοντας επίσημα δεδομένα για την κατάσταση της δομής του.
Η περίπτωση του κτηρίου στο Ζέφυρος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα δημόσια ακίνητα στην Ελλάδα. Οι διαδικασίες ελέγχου και επισκευής καθυστερούν λόγω πολυετών νομικών εκκρεμοτήτων και πολεοδομικών κενών, με αποτέλεσμα η ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών να τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Η υπογραφή της σύμβασης για τη γεωτεχνική μελέτη σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα προς τη διαλεύκανση της κατάστασης του κτηρίου και την εξασφάλιση της ασφάλειάς του. Τα αποτελέσματα του ελέγχου θα κρίνουν το μέλλον του ακινήτου και θα καθορίσουν αν απαιτούνται παρεμβάσεις ή ακόμα και μεταφορά των υπηρεσιών που στεγάζονται σε αυτό.