Ρεπορτάζ

Κατατίθεται η αίτηση θεραπείας για τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΡ

Κατατέθηκε χθες στο ΑΣΕΠ από το Δήμο Ρόδου η αίτηση θεραπείας που στοχεύει στην ανάκληση των απολύσεων 57 εργαζομένων της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού από τη ΔΕΥΑΡ και την άρση των κυρώσεων κατά των διοικήσεων των δύο επιχειρήσεων.

Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς είχε συνεργασία χθες με τη νομική εκπρόσωπο της ΔΕΥΑΡ κ. Καλλιρόη Νικολιδάκη και εν συνεχεία υπέγραψε το σχετικό έγγραφο για να σταλεί η αίτηση θεραπείας στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.

Να σημειωθεί πως εργαζόμενοι της πρώην ΔΕΥΑΙ που απολύθηκαν εξαιτίας της έκθεσης του ΑΣΕΠ, επισκέφθηκαν χθες το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά και διαμαρτυρήθηκαν γιατί πίστευαν πως η αίτηση θεραπείας ήταν από μέρες στο γραφείο του και δεν προωθούνταν στην αρμόδια υπηρεσία.

Ομιλώντας στη “δ” ο κ. Στάθης Κουσουρνάς ξεκαθάρισε πως δεν έχουν βάση αληθείας οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν για την καθυστέρηση στην κατάθεση της αίτησης θεραπείας.

“Σας θυμίζω πως εξουσιοδοτήσαμε την κ. Καλλιρόη Νικολιδάκη και τον νομικό εκπρόσωπο των εργαζομένων κ. Μιχάλη Κόκκινο να συντάξουν την αίτηση θεραπείας, να την υπογράψουν και να φύγει με διαβιβαστικό στην αρμόδια υπηρεσία. Μέχρι σήμερα δεν είχε έρθει το κείμενο στο γραφείο μου”, δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως η αίτηση θεραπείας έφθασε χθες στο γραφείο του.

“Πριν λίγη ώρα ήρθε το κείμενο στο γραφείο μου και έδωσα εντολή να προωθηθεί άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία. Επομένως η ευθύνη για το ό,τι η αίτηση θεραπείας δεν πήγε στο ΑΣΕΠ ανήκει σε αυτούς που είχαν αναλάβει να την συντάξουν. Τώρα θα πρωτοκολληθεί και θα φύγει στην Αθήνα”, δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως κάποιοι προσπάθησαν να διαβάλουν το δήμαρχο στους εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ.

“Η πρόταση να ακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν δική μου για να μην έχουμε μπερδέματα. Από την αίτηση θεραπείας περιμένω οτιδήποτε αρκεί η έκθεση – πόρισμα να γίνει πιο ήπια γιατί είναι πολύ αυστηρή για τη στάση που τήρησαν οι διοικήσεις της ΔΕΥΑΡ και της πρώην ΔΕΥΑΙ και των εργαζομένων”, δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και εξέφρασε την ευχή να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.

Το κείμενο της αίτησης θεραπείας, όπως εξήγησε στη “δ” η κ. Καλλιρόη Νικολιδάκη, συντάχθηκε σε συνεργασία με το νομικό εκπρόσωπο των εργαζομένων της πρώην ΔΕΥΑΙ κ. Μιχάλη Κόκκινο.

Στο κείμενο επισημαίνεται πως έγινε με νόμιμο τρόπο η μεταφορά των 61 εργαζομένων από την ΔΕΥΑΙ στη ΔΕΥΑΡ. Τονίζεται επίσης πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου.

“Σας τονίζουμε πως το προσωπικό για το οποίο γίνεται αναφορά στην έκθεση του κ. Συμβούλου Επιθεωρητή είναι αναγκαίο για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΡ, καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης, εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της δημοτικής ενότητας Ιαλυσού, που είναι από τις πλέον τουριστικές περιοχές του νησιού και κατά συνέπεια υπάρχουν αυξημένες ανάγκες παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Στο παραπάνω πραγματικό γεγονός θα πρέπει να ληφθούν υπόψη επιπλέον καθοριστικοί παράγογτες: α) Με τη δημοσίευση του νόμου 3833/2010 έχει περιοριστεί και εξακολουθεί να είναι περιορισμένη η δυνατότητα για πρόσληψη τακτικού προσωπικού και

β) η εκ του νόμου 4071/2012 επέκταση τη ΔΕΥΑΡ σε όλο το νησί της Ρόδου είχε ως αποτέλεσμα η η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρόδου με το ανθρώπινο δυναμικό της να ανέρχεται σε 298 εργαζόμενους (συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού) να καλύπτει σήμερα τις ανάγκες υδροδότησης και αποχέτευσης του έβδομου μεγαλύτερου δήμου στη χώρα σε πολύ μεγάλη περιοχή αρμοδιότητας και με πληθυσμό αυξανόμενο κατά πολύ τους θερινούς μήνες με τους επισκέπτες, αναπόφευκτα προκύπτει η αναγκαιότητα της διατήρησης της παροχής των υπηρεσιών των συγκεκριμένων εργαζόμενων στην επιχείρηση καθόσον εξυπηρετεί το υπέρτατο δημόσιο συμφέρον αυτό της προστασίας της δημοσίας υγείας και της δημοσίας περιουσίας”, επισημαίνεται στην αίτηση θεραπείας για να αιτιολογηθεί η ανάγκη να παραμείνουν οι 61 εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΡ.

Επισημαίνεται ακόμη πως “κομβικό σημείο για τη μεταφορά των εργαζόμενων αποτελεί το γεγονός της απασχόλησης τους στη συγχωνευθείσα επιχείρηση με σχέση εργασία αορίστου χρόνου ανεξαρτήτως αν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες για τις προσλήψεις αφού κάτι τέτοιο δεν συνάγεται από το σκοπό του νόμου 3852/2010 όπου συνιστάται η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας του προσωπικού κοινωφελών επιχειρήσεων που συγχωνεύονται στο πλαίσιο εφαρμογής του και την τακτοποίηση των εργαζομένων σε αυτές”.

Σε ερώτηση αν θα εξεταστεί άμεσα η αίτηση θεραπείας η κ. Καλλιρόη Νικολιδάκη δήλωσε πως αυτό δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου