Η επιβολή του σταυρού αλλά και η συζήτηση που έχει ανοίξει στο παρασκήνιο για τη μετεξέλιξη της ΝΔ σε ένα ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα κυριαρχούν στις συζητήσεις των στελεχών του κόμματος και επηρεάζουν την κατάρτιση της λίστας των ευρωεκλογών.
Ο Καραμανλής στηρίζει, αλλά…
Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή η γραμμή στήριξης της κυβέρνησης είναι δεδομένη.
Πολλά στελέχη, ωστόσο, τα οποία επισκέπτονται τον πρώην πρωθυπουργό ζητώντας τη γνώμη του για το εάν θα πρέπει να είναι υποψήφιοι για το ευρωψηφοδέλτιο δεν εισπράττουν από τον τον κ. Καραμανλή καθαρή απάντηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του περιβάλλοντός του Κώστα Καραμανλή σημειώνουν με νόημα ότι «είναι σαφές ότι δεν θα στηρίξουμε τους υβριστές μας».
Ποιοι περιλαμβάνονται στην κατηγορία των «υβριστών»; Από την Νίκη Τζαβέλλα, που κατά το παρελθόν έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στην τότε κυβέρνηση Καραμανλή ως συνεργαζόμενη με τον ΛΑΟΣ, μέχρι τους Φαήλο Κρανιδιώτη και Γιώργο Κύρτσο, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές και έχουν ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία.
Εξάλλου, παρά τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για την μετάλλαξη της ΝΔ και την αλλαγή του ονόματος, παραμένει άγνωστο πώς θα αντιδράσουν τα «καραμανλικά» στελέχη τα οποία δεν βλέπουν με καλό μάτι την αλλαγή της ονομασίας του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Το κομβικό «όχι» της Ντόρας
Γρίφος παραμένει γιατί η Ντόρα Μπακογιάννη είπε τελικά «όχι» για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως θα ήταν το μόνο υψηλόβαθμο στέλεχος που θα εκλεγόταν με μεγάλη αποδοχή.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η κυρία Μπακογιάννη, πριν ακόμη ο πρωθυπουργός ανοίξει τα χαρτιά του για την αναδόμηση της ΝΔ σε νέο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα, μετά τις ευρωεκλογές, έκανε πολλές παρεμβάσεις για το θέμα.
Σε πρόσφατες δηλώσεις της η πρώην υπουργός εμμένει στην ανάγκη έκφρασης των μετριοπαθών ψηφοφόρων της ΝΔ και είπε με έμφαση ότι το άνοιγμα του κόμματος πρέπει να γίνει προς τον κέντρο και όχι προς τα δεξιά.
Οι δηλώσεις της είναι ενδεικτικές της ιδεολογικής μάχης που θα ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές για την μετάλλαξη της ΝΔ και τα πρόσωπα που θα κληθούν να υπηρετήσουν το νέο κομματικό σχηματισμό ενόψει της κρίσιμης μάχης των βουλευτικών εκλογών.
Ποιοί άλλοι θα είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές
Ενστάσεις τόσο για τη σταυροδοσία όσο και για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου έχει και η Μαριέττα Γιαννάκου.
Η νυν ευρωβουλευτής διαψεύδει επίσημα ότι διαφωνεί με υποψηφιότητες όπως αυτή του Φαήλου Κρανιδιώτη, αν και είναι δεδομένο ότι πολιτικά ουδεμία σύγκλιση υπάρχει μεταξύ τους.
Η κ. Γιαννάκου κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για κάθοδό της στο ευρωψηφοδέλτιο, αναμένοντας μία κίνηση εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου.
Σκληρός ανταγωνισμός για 5 έδρες
Ο ανταγωνισμός αναμένεται σκληρός για τις πέντε έδρες στις οποίες στοχεύει η Ν.Δ.
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι βέβαιος υποψήφιος, ενώ το «πράσινο φως» από το Μαξίμου φέρεται να έχει λάβει και ο πρώην υπουργός Κώστας Μουσουρούλης.
Και οι δύο θα εγκαταλείψουν τις έδρες τους σε Ηράκλειο και Χίο υπέρ των Γ. Δεικτάκη και Στ. Καρμαντζή, ενώ το ίδιο θα συμβεί εφόσον είναι υποψήφιες η νυν εκπρόσωπος του κόμματος Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, που θα έχει και τη στήριξη του κομματικού μηχανισμού και η βουλευτής Β΄ Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα, η οποία δίστασε να είναι υποψήφια λόγω της καθιέρωσης του σταυρού αλλά τώρα μοιάζει να είναι έτοιμη για μια θέση.
Μία ακόμη θητεία (!) θα διεκδικήσει η Ρόδη Κράτσα, ενώ πρόθυμη να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών είναι και η πρώην βουλευτής Α΄ Αθήνας Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Στη λίστα θα περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, ενώ πληροφορίες θέλουν να συζητείται το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας του νυν γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, ή κάποιου άλλου στελέχους της ΟΝΝΕΔ. (iefimerida.gr)