Ειδήσεις

Οι Δωδ/νήσιοι είχαν μεγάλη συμμετοχή στους εθνικούς αγώνες του 1821-Στη Ρόδο αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαβρύτων

«Τα Δωδεκάνησα πολύ πριν ενσωματωθούν  είχαν συνεχή  παρουσία σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονταν με την Ελλάδα».
Αυτό υπογράμμισε χθες ο ιστορικός κ. Σαράντος Καργάκος μετά τη συνάντηση που είχε  με το δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο  συνεπικουρούμενος από τους αντιδημάρχους Καλαβρύτων κκ. Νίκο Μαγκαφά και Α Μούζουλα και την εκπρόσωπο του Συλλόγου Πελοποννησίων Ρόδου κ. Μαρία Παπαδοπούλου.
Ο κ.  Καργάκος και οι δύο αντιδήμαρχοι Καλαβρύτων μετέφεραν στη Ρόδο την  πρώτη σημαία  του ελληνικού έθνους.
«Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό πως στην Επανάσταση του 1821 συμμετείχε και ένας  Πατριάρχης, που κατάγονταν από την Πάτμο. Έκανε διακοπές στο νησί της Αποκάλυψης όταν έγινε η επανάσταση. Αντί να πάει όμως  στην Αλεξάνδρεια παρέμεινε στην  Ελλάδα και εμψύχωνε τον κόσμο. Το 1825 διατάχθηκε από τους Τούρκους  να του αφαιρεθεί η ιδιότητα του Πατριάρχη.  Ο Ιωάννης Καποδίστριας  προσπάθησε να πετύχει  την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Όμως έπρεπε να γίνει τότε  μια επιλογή. Οι Δωδεκανήσοι δεν ξέχασαν ποτέ το ζήτημα της ένωσης», δήλωσε ο κ. Σαράντος  Καργάκος.
Ο γνωστός ιστορικός αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της Καλύμνου  και άλλων νησιών στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
«Η Κάλυμνος είχε συμμετοχή. Ποιος γνωρίζει ότι  μαρτύρησαν  τρεις κάτοικοι του νησιού; Αργότερα όταν έγινε η ναυμαχία του Γέροντα κάτοικοι της Καλύμνου, της Κω και των άλλων νησιών ενίσχυσαν τον  ελληνικό στόλο.   Σημαντικό ρόλο στα πολιτικά  και στα πολεμικά δρώμενα έπαιξε ο Παναγιώτης Ρόδιος που πέθανε το 1857. Τα Δωδεκάνησα είχαν παρουσία στην πολιτική και στρατιωτική ζωή της Ελλάδος ακόμη και αν δεν ήταν ενσωματωμένα», δήλωσε ο κ. Καργάκος.
Ο κ. Καργάκος και οι δύο αντιδήμαρχοι είχαν συνάντηση με το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο. Στη συνάντηση συζητήθηκαν αρκετά θέματα που ταλανίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο δήμαρχος μίλησε για  τα προβλήματα της ΤΑ και τον περιορισμό των κρατικών επιχορηγήσεων. Αναφέρθηκε  και στο ζήτημα  που δημιουργήθηκε  εξαιτίας της κατάργησης του Δημοτικού Φόρου.
«Εμείς είχαμε ένα ειδικό φόρο που καταργήθηκε  ως αντικοινοτικός. Μετά όμως δημιουργήθηκε ο δημοτικός φόρος που επιβάλλονταν στους επιχειρηματίες. Μας βοηθούσε πολύ σε ό,τι αφορά τα έσοδα μας. Όμως έγινε προσφυγή από μια τεχνική εταιρεία και τελικά καταργήθηκε με απόφαση του  Συμβουλίου  της Επικρατείας. Η  αιτιολογία ήταν νομικίστικη. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν προβλήματα», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Μερικά πράγματα έγιναν αιφνιδιαστικά. Καλή η θεωρία αλλά στην πράξη παρουσιάστηκαν προβλήματα στην αυτοδιοίκηση εξαιτίας του Καλλικράτη», δήλωσε ο κ Καργάκος.
Ο γνωστός  ιστορικός  έθεσε σειρά ερωτημάτων στο δήμαρχο που είχαν να κάνουν με τον τουρισμό   τον  πρωτογενή τομέα και την ανάπτυξη των παραδοσιακών τεχνών.
Η αντιπροσωπεία από τα Καλάβρυτα στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο.
«Είναι τιμή   που το λάβαρο της επανάστασης ήρθε στη Ρόδο και να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις για την επέτειο του 1821» τόνισε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Στη συνάντηση έγινε και πάλι  συζήτηση για την ιστορία και τη δράση των Δωδεκανησίων στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Η άφιξη του ιστορικού κειμηλίου συνδυάζεται με την συμπλήρωση πενήντα ετών από την ίδρυση του Συλλόγου Πελοποννησίων Ρόδου «Ο Μωριάς».
Χθες το απόγευμα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του λαβάρου στο χώρο απέναντι από την Τράπεζα της Ελλάδος.  Θα ακολουθούσε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου