Ειδήσεις

Μπακαλιάρος

Γράφει ο Εμμανουήλ
Κ. Μοράρης, Διαιτολόγος –
Διατροφολόγος

Παραδοσιακό φαγητό που φτιάχνεται στην Ελλάδα την 25η Μαρτίου.
Γιατί όμως τρώμε Μπακαλιάρο αυτή την ημέρα;
Η Εκκλησία μας την μεγάλη Σαρακοστή επιτρέπει δύο φορές να φάμε ψάρι.
Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε γιατί όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα μπορούσαν να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν σε απομακρυσμένα χωριά είχαν πρόβλημα γιατί δεν υπήρχαν ψυγεία. Έτσι ο μπακαλιάρος, εκείνα τα χρόνια, ήταν ιδανικός, γιατί ήταν φθηνός και μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα όταν γινόταν παστός, τώρα τρώγεται με πολλούς τρόπους.
Έχει πολλά οφέλη γιατί καταρχήν, περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένας τύπος πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που η κατανάλωση τους έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των καρδιαγγειακών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων αρρυθμιών και υπέρτασης, τη προστασία από νεφρική νόσο, τη βελτίωση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη βελτίωση σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και τη μείωση των επίπεδων της χοληστερόλης, είναι χαμηλό σε λιπαρά και είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, με 12%.
Αν δεν τον έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα, σίγουρα θα ενθουσιαστείτε με τις συνταγές που σας προτείνουμε στο site μας www.diatrofiki-pyramida.gr
Γι΄ αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στο internert σας προτείνουμε την παρακάτω συνταγή:

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ
ΥΛΙΚΑ
• 750 γραμμάρια μπακαλιάρος κομμένος σε 4 φιλέτα
• 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
• 1/4 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
• 1 κουταλιά της σούπας φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
• 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκια ρίγανη
• 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξίδι
• 1/2 φλιτζάνι φέτα με χαμηλά λιπαρά, τριμμένη
• Λίγο μπούκοβο
• Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Αρχικά προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 ° C.
2.Σε μια κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο προσθέτετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε την ντομάτα, το κρασί, το ένα κουταλάκι του γλυκού φρέσκια ρίγανη, το ξύδι,1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, λιγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και λίγο μπούκοβο. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 3 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
3.Στη συνέχεια πασπαλίζετε τον μπακαλιάρο με 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τον βάζετε μέσα στο μείγμα ντομάτας. Ψήνετε στους 200 ° C για 18 λεπτά.
4.Τοποθετείτε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου, προσθέτετε λίγο νερό, χωρίς να σκεπαστεί το φαγητό, και το αφήνετε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά περίπου.
5.Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ρίγανη, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και την τριμμένη φέτα.
6.Μοιράζετε σε 4 μεγάλα πιάτα το ψάρι σας.

TIP: Για έξτρα απόλαυση, μπορείτε να ψήσετε τον μπακαλιάρο σας σε λαδόκολλα!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου