Συνεντεύξεις

M. Bολονάκης: «Να εφαρμόζουμε τα μέτρα και να μένουμε στο σπίτι»!

Αναλυτικές απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τον κορωνοϊό δίνει με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική» ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Μιχάλης Βολονάκης (πνευμονολόγος).
Όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων, οι Ροδίτες προς το παρόν είναι ψύχραιμοι με τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, τα οποία είναι απαραίτητα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού.
«Είναι ξεκάθαρο ότι ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ανακοινώνονται από την κυβέρνηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση αποβλέποντας στο βασικότερο που πρέπει να κάνουν οι πολίτες, δηλαδή να παραμένουν ΣΠΙΤΙ και να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις άσκοπες μετακινήσεις. Πρέπει να κάνουν μόνον τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις όπως π.χ. προς την εργασία τους, στο σούπερ μάρκετ, στο φαρμακείο ή στους γιατρούς κ.λπ. Επιπλέον, οι μετακινήσεις των πολιτών προς τα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία κ.λπ. δεν χρειάζεται να γίνονται κάθε μέρα. Αυτά όλα περιορίζουν την πιθανότητα έκθεσής μας στον ιό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της «δ» ο κ. Βολονάκης τονίζει τα ακόλουθα:
• Είναι απαραίτητο να φοράμε μάσκα και γάντια προστασίας όταν πηγαίνουμε στους χώρους που επισκεπτόμαστε όπως τα σούπερ μάρκετ –και μάλιστα οι εργαζόμενοι να φορούν κι εκείνοι;
«Επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το θέμα, αυτοί που υποχρεούνται να φορούν μάσκα είναι όσοι έχουν οποιοδήποτε σύμπτωμα με το αναπνευστικό τους σύστημα –για να περιορίσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Ωστόσο, καλύτερο είναι να μένουν σπίτι και να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους. Αν για κάποιο λόγο πρέπει να βγουν έξω, πρέπει να φορούν μάσκα. Εάν πάλι είναι υγιείς δεν είναι υποχρεωτικό να φορέσει μάσκα αλλά είναι καλύτερο διότι –χωρίς να το γνωρίζει- ίσως να είναι εν δυνάμει φορέας του ιού και σε μια συμπτωματική περίοδο κάποιων ημερών να έχει την δυνατότητα μετάδοσης. Συνεπώς, καλό είναι να την φοράμε την μάσκα όταν βγαίνουμε έξω.
Όσον αφορά τα γάντια: δεν μας παρέχει πλήρη προστασία –ειδικά αν τα φοράμε χρησιμοποιώντας τα για πολλές δραστηριότητες. Τα γάντια θα συνιστούσα να τα φοράμε αλλά να μην αγγίζουμε μετά το πρόσωπό μας και να τα πετάμε. Αναφορικά με τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους, καλό είναι να φοράνε και μάσκα και γάντια διότι είναι εκτεθειμένοι πολλές ώρες κι έρχονται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Επίσης να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά».
• Εάν κάποιος έχει συμπτώματα πρέπει να επικοινωνεί πρώτα με τον προσωπικό του γιατρό; Να μην τρέχει δηλαδή απ ευθείας στο νοσοκομείο;
«Είναι καλό να το επαναλάβουμε: όποιος παρουσιάζει συμπτώματα γρίπης, βήχα, πονόλαιμο, πυρετό (όχι μόνον υψηλό αλλά και χαμηλό), πόνους στους μύες, στις αρθρώσεις, κούραση ή ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα, πρέπει να καλεί τον προσωπικό του γιατρό. Εκείνος θα εκτιμήσει την κατάσταση αλλά να ξέρετε πως οποιοδήποτε σύμπτωμα δεν σημαίνει ότι έχουμε κορωνοϊό. Στην παρούσα φάση επειδή βρισκόμαστε σε πανδημία, οποιοδήποτε σύμπτωμα του αναπνευστικού καλό είναι να το ξέρει ο προσωπικός γιατρός του καθενός και να εξετάζει την εξέλιξή του. Εκείνος θα εκτιμήσει εάν θα πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για να κάνει το τεστ. Επίσης, θα πρέπει να υπενθυμίζουμε το ιστορικό μας στον γιατρό μας, να του περιγράφουμε την κατάσταση και μετά να αποφασίζεται τι θα γίνει. Η λήψη του δείγματος δεν είναι απαραίτητη για όλους».
Πώς είναι η κατάσταση στην Ρόδο; Τηλεφωνούν συχνά στους ιδιωτικούς γιατρούς, είναι ψύχραιμοι οι συμπολίτες μας; Υπάρχει ανησυχία;
«Κοιτάξτε, εφόσον υπάρχει αυτή η πανδημία και έχει πάρα πολλά θύματα, είναι λογικό πως οι χρόνια πάσχοντες από κάποιο νόσημα να έχουν ανησυχία. Είναι θετικό να τηρούμε την φαρμακευτική μας αγωγή για όλα τα χρόνια νοσήματα που έχουμε. Οι γιατροί της πρωτοβάθμιας υγείας, οι ιδιώτες αυτοαπασχολούμενοι είμαστε στην πρώτη γραμμή! Πολλές ώρες στα τηλέφωνα για να δώσουμε οδηγίες στους ασθενείς μας –ακόμη και σε όσους δεν έχουμε εξετάσει- και από εκεί και πέρα, ‘φιλτράρουμε’ τα περιστατικά που πρέπει να δούμε στο ιατρείο, υποχρεωτικά, στις δομές υγείας. Αυτή την περίοδο, πάντως είναι πάρα πολύ λίγα αυτά τα περιστατικά. Προσπαθούμε να κατευθύνουμε τους ασθενείς μέσω τηλεφώνου».
• Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην πανδημία και την επιδημία;
«Η πανδημία έχει τον όρο ότι έχουμε πολύ ευρεία κλίμακα διασποράς του ιού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το θέτει από ένα συγκεκριμένο αριθμό χωρών και πάνω».
• Οι γιατροί, επιμένετε ότι το μήνυμα είναι Μένουμε Σπίτι;
«Ναι. Όλος ο πλανήτης, ζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση και υπάρχει ανησυχία. Όμως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες. Μένουμε Σπίτι για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας, τους συνανθρώπους μας, τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ώστε να κερδίσουμε χρόνο. Μέρα με την μέρα, το σύστημα υγείας σε όλο τον κόσμο γίνεται πιο δυνατό, αντλούμε πληροφορίες -αφού είναι ένας ιός που μας είναι άγνωστος- τον μαθαίνουμε καθημερινά καλύτερα, εξοπλίζεται κάθε χώρα καλύτερα και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με καλύτερο τρόπο».
• Έχετε μια εικόνα πόσο θα κρατήσει όλος αυτός ο περιορισμός;
«Τέτοιο συμπέρασμα, ασφαλές δεν μπορούμε να βγάλουμε στην παρούσα φάση. Βλέπετε πως παρ’ ότι έχουμε πάρει μέτρα σαν χώρα πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες, εντούτοις εντείνονται: π.χ. ξεκίνησε ο καθολικός περιορισμός στις μετακινήσεις. Τα ενισχύουμε για να προλάβουμε τις επιπτώσεις. Πρέπει να το παρακολουθούμε μέρα με την μέρα, αξιολογούμε τα δεδομένα κάθε μέρα και προχωράμε. Πάντως πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή διότι αυτό θα κρατήσει καιρό».
Υπήρξε μια μεγάλη αναστάτωση με την χλωροκίνη μέχρι που παρενέβη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σχετικά με τη διάθεση της χλωροκίνης μόνο με φυλασσόμενη ιατρική συνταγή.
«Από τις τελευταίες μελέτες (και από επιστήμονες στην Ασία απ όπου ξεκίνησε η πανδημία αλλά και από επιστήμονες στην Γαλλία) φαίνεται ότι η χλωροκίνη έχει κάποια αποτελέσματα απέναντι στον κορωνοϊό. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να το παίρνουμε χωρίς συνταγή γιατρού. Είναι ένα φάρμακο που έχει τοξικότητα και έχει παρενέργειες διότι είναι για συγκεκριμένη χρήση. Ας μην τρέξουν να το πάρουν πάντως κάποιοι χωρίς να ρωτήσουν τον γιατρό τους».
• Κύριε Βολονάκη, αν και είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα για τον κορωνοϊό θα ήθελα να σας ζητήσω ένα σχόλιο για την θνητότητα. Βλέπουμε ότι χτυπάει τις μεγάλες ηλικίες και κυρίως τους άνδρες.
«Από την αξιολόγηση των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί βλέπουμε ότι ο κορωνοϊός έχει προτίμηση προς το ανδρικό φύλο (χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο). Φαίνεται ότι νοσούν πιο συχνά και πιο βαριά! Όσον αφορά τις ηλικίες, από τις μέχρι σήμερα μελέτες φάνηκε ξεκάθαρα ότι σε παιδιά κάτω των 10 ετών η συμπτωματολογία ήταν ήπια και δεν σημειώθηκαν θάνατοι. Βέβαια, σε μεγαλύτερες ηλικίες, άνω από 80 ετών είναι αυξημένο το ποσοστό θνητότητας και είναι οι πιο επικίνδυνες να νοσήσουν».
• Τι θα λέγατε στους Ροδίτες;
«Ξέρω ότι η ανησυχία είναι έντονη, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία. Είναι μια κατάσταση στην οποία, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που θα προσβληθούν θα το ξεπεράσει εύκολα χωρίς πολλές παρενέργειες. Οι προσπάθειες και ο στόχος είναι να μην νοσήσει αρκετά μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ταυτόχρονα, για να μην δοκιμαστούν οι δομές της υγείας και να φτάσουμε στο σημείο που μας περιγράφουν οι συνάδελφοι γιατροί από την Ιταλία, όπου αναγκάζονται να επιλέξουν ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει. Ας ακολουθήσουμε τα μέτρα που μας λένε οι ειδικοί και να Μείνουμε Σπίτι!»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου