Ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την αναβάθμιση του ιστορικού μνημείου
Στην έγκριση του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης για την υλοποίηση του έργου «Προστασία και Ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου», προέβη το Ε’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την υπ’ αριθμ. 153/2023 απόφαση που κοινοποίησε χθες στο γραφείο του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Στέφανου Δράκου.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που ακολουθεί την ιστορικής σημασίας υπογραφή του σχετικού εγκριτικού έγγραφου από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η προγραμματική σύμβαση, αρχικής δεκαετούς (10) διάρκειας, είναι τετραμερής και με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών και υπογράφεται από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη και την πρόεδρο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων Νικολέτα Διβάρη-Βαλάκου.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο συνήλθε στις 6 Μαρτίου 2023, για να ελέγξει τη νομιμότητα της διαδικασίας σύναψης προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων» (Ο.Δ.Α.Π.), για την υλοποίηση του έργου «Προστασία και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου», προϋπολογιζόμενης δαπάνης 63.576.244,30 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).
Φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Δήμος Ρόδου και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).
Κύριοι συντελεστές του έργου είναι το ΥΠΠΟ και ο Δήμος Ρόδου, ωστόσο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως βασικός πυλώνας αναπτυξιακού προγραμματισμού σε περιφερειακό επίπεδο και σύμφωνα με την δέσμευση που είχε αναλάβει ο περιφερειάρχης ενώπιον της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, θα συμμετάσχει στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ.
Οι βάσεις για τη σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης τέθηκαν στις αρχές Μαρτίου 2020 (λίγες μόνο μέρες πριν το lockdown λόγω covid – 19) κατά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στη Ρόδο.
Σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί τότε στο Δημαρχείο Ρόδου, διαπιστώθηκε η απόλυτη συμφωνία και συναντίληψη όσον αφορά στο περιεχόμενο και στον στόχο της νέας Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία δεν πρέπει να είναι απλώς μια λίστα έργων, αλλά να συμπεριλαμβάνει και κανονισμό λειτουργίας της Μεσαιωνικής Πόλης, που να διασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξη, την βιώσιμη και ποιοτική καθημερινότητα, καθώς και την υψηλή αισθητική μιας ζώσας πόλης που είναι ταυτόχρονα και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που, όπως τόνισε τότε η κα Μενδώνη, προσδίδει στη Μεσαιωνική Πόλη προστιθέμενη αξία, αλλά δημιουργεί και μείζονες υποχρεώσεις.
Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου αποτελεί εξέχον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και έχει εγγραφεί από το 1988 στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αποτελεί ένα μοναδικό μεσαιωνικό οικιστικό σύνολο, που διασώζεται σχεδόν ακέραιο. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1984, υπογράφηκε η πρώτη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Ρόδου, διάρκειας 20 ετών.
Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης αποτελεί ο καθορισμός πλαισίου χρηματοδότησης και εν γένει συνεργασίας των ως άνω φορέων για την υλοποίηση επιμέρους μελετών, δράσεων, υπηρεσιών και έργων, με στόχο τη συντήρηση, προστασία και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, ως μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και της καινοτόμου ανάπτυξης, με σκοπό την οικονομική της ευημερία, τη στήριξη του ενεργού οικισμού της και κυρίως τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, ο Δήμος Ρόδου (φορέας χρηματοδότησης και φορέας υλοποίησης), ο Ο.Δ.Α.Π. (φορέας χρηματοδότησης και φορέας υλοποίησης) και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (φορέας χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και φορέας υλοποίησης), με τη συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναλαμβάνουν την υλοποίηση του έργου.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε πως δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων» (Ο.Δ.Α.Π.) για την υλοποίηση του έργου «Προστασία και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου».