Με έκπληξη υποδέχτηκε η αγορά ενέργειας το ενδιαφέρον της ιταλικής Enel για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και αυτό γιατί η βασική δραστηριότητα της εταιρείας επικεντρώνεται στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές. Αντιθέτως, η εγχώρια αγορά ενέργειας θεωρούσε κάτι παραπάνω από αναμενόμενη την παρουσία της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού της Ιταλίας στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, εκτίμηση που ενισχύθηκε μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τη γαλλική EdF για τη ΔΕΗ, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ιταλική εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη στην ελληνική αγορά μέσω της θυγατρικής της Enel Green Power, η οποία αναπτύσσει ένα πρόγραμμα εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 450 MW περίπου. Η Enel Green Power που αποτελεί τον πλέον δυναμικό και οικονομικά εύρωστο κλάδο της Enel Group διεθνώς, έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα και στον τομέα της γεωθερμίας και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το ΥΠΕΚΑ για την παραχώρηση γεωθερμικών πεδίων στον Νέστο, ενώ έχει εκφράσει ενδιαφέρον και για στρατηγικός επενδυτής στις παραχωρήσεις της ΔΕΗ στα γεωθερμικά πεδία που κατέχει στη Μήλο και στη Νίσυρο.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο το ενδιαφέρον της Enel για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες χαρακτηρίζεται από την αγορά ως θετικό. Πρόκειται για μεγάλου μεγέθους εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε συνολικά 40 χώρες με εγκατεστημένη ισχύ 98.000 MW και 74.000 εργαζόμενους και ένα δίκτυο πελατών άνω των 61 εκατομμυρίων. Η δραστηριότητά της στον τομέα των υδρογονανθράκων ωστόσο περιορίζεται στην Ιταλία όπου λειτουργεί ως operator σε 7 παραχωρήσεις και στη συμμετοχή της ως επενδυτής (investor – non operator) σε παραχωρήσεις της Αλγερίας και της Αιγύπτου. Το ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρείας για τρεις ελληνικές περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, εντάσσεται στη στρατηγική της για ενίσχυση της δραστηριότητάς της στον τομέα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Χωρίς να υποβαθμίζεται η αξία αυτού του ενδιαφέροντος, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι θα είχε άλλη βαρύτητα εάν αυτό εκδηλωνόταν από μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία.
Οι ίδιοι παράγοντες που παρακολουθούν στενά το πρόγραμμα αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων καθώς και επενδυτές που συμμετέχουν στις παραχωρήσεις των διαγωνισμών open door παρατηρούν μια τεράστια και επικίνδυνη απόκλιση μεταξύ της «επικοινωνιακής διαχείρισης» και της αποτελεσματικότητας των δράσεων σε αυτή την κατεύθυνση. Κάνουν λόγο για «πολλά κέντρα αποφάσεων» και επισημαίνουν την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να διαχειριστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει προκύψει αλλά και αυτό που αναμένεται με τον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων τον Ιούνιο σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη. «Ολη τη δουλειά την κάνουν αυτή τη στιγμή στο ΥΠΕΚΑ 3 άτομα» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος από πλευράς των επενδυτών, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης στελέχωσης της εταιρείας ΕΔΕΥ Α.Ε. (Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων).
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του ενδιαφέροντος της Enel για τις περιοχές Αρτας – Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης -όπως ο ίδιος δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM 99,5»- αναμένει θετική εισήγηση από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου για να δημοσιεύσει την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Μέσω αυτής, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες περιοχές σε διάστημα 90 ημερών. Παρούσα στον διαγωνισμό, όπως δήλωσε στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μαθιός Ρήγας θα είναι η Energean Oil & Gas που ελέγχει τα κοιτάσματα του Πρίνου και έχει κηρυχθεί πλειοδότης στον διαγωνισμό για την παραχώρηση των κοιτασμάτων Ιωαννίνων και Κατάκολου.
Πηγή Καθημερινη