Ειδήσεις

Τίθεται σε άμεσο κίνδυνο ο επιμελητηριακός θεσμός

Καταστροφικά θα λειτουργήσει για τον επιμελητηριακό θεσμό η διάταξη που περιελήφθη σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και καταργεί την υποχρεωτική καταβολή συνδρομών στα Επιμελητήρια από τις αρχές του 2015.

Επισημαίνεται πως το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στη «δ», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιώς, πρόεδρος της ΕΣΕΕ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής κ. Βασίλης Κορκίδης, η επίμαχη διάταξη μπορεί να ανακληθεί.

«Είναι ένα τραγικό λάθος. Θεώρησαν πως οι συνδρομές στα Επιμελητήρια είναι φόροι υπέρ τρίτων και έτσι επιδιώκεται να καταργηθούν. Υπάρχει θεραπεία αν ανακληθεί η διάταξη. Ο θεσμός των Επιμελητηρίων είναι πολύ σοβαρός και κρίσιμος για την οικονομία. Είναι ένα μοντέλο που προσφέρει υπηρεσίες του δημοσίου τομέα στον ιδιωτικό με τις ετήσιες συνδρομές. Αυτό σημαίνει πως ο κρατικός προϋπολογισμός δεν επιβαρύνεται. Αν δεν το είχαμε αυτό το μοντέλο θα έπρεπε να το εφεύρουμε στην οικονομική κρίση που διανύουμε», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κορκίδης.

Σε ερώτηση αν κινδυνεύσουν να κλείσουν τα Επιμελητήρια σε περίπτωση που η διάταξη εφαρμοσθεί, ο κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:
«Θα κινδυνεύσουν να κλείσουν πολλά Επιμελητήρια ειδικά στην Περιφέρεια. Κάποια που λειτουργούν στο κέντρο δεν θα είναι και αυτά βιώσιμα αφού δεν θα έχουν τους πόρους από τις συνδρομές των μελών τους».

Ο κ. Βασίλης Κορκίδης τόνισε πως εξαιτίας της απόφασης θα επιβαρυνθεί τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων που απασχολούνται στα Επιμελητήρια, το κράτος.

«Τα Επιμελητήρια απασχολούν δημοσίους υπαλλήλους που προσλήφθησαν με τις διαδικασίες ΑΣΕΠ. Κάποια τα οποία είναι νοικοκυρεμένα διαθέτουν και ιδιόκτητα κτήρια τα οποία θα πρέπει να συντηρεί το κράτος», δήλωσε ο κ. Κορκίδης και πρόσθεσε πως όλα αυτά τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί.
Επισημαίνεται πως την πρόταση τροποποίησης του νόμου έχουν υπογράψει 185 βουλευτές.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει προτείνει να αντικατασταθούν τα Επιμελητήρια από άλλους φορείς ο κ. Κορκίδης δήλωσε πως δεν υπάρχει καλύτερος θεσμός

«Τα Επιμελητήρια είναι ΝΠΔΔ αλλά λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια. Προσφέρουν υπηρεσίες με χρήματα του ιδιωτικού τομέα και δεν επιβαρύνουν το κράτος. Δεν θα βρούμε κάτι καλύτερο από αυτό το μοντέλο», δήλωσε ο κ. Κορκίδης και πρόσθεσε πως χρειάζεται να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες ώστε τα Επιμελητήρια να γίνουν κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, όπως είναι τα ΚΕΠ για τους πολίτες.

«Μπορούν τα Επιμελητήρια να γίνουν κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων. Να μπορούν να στεγαστούν σε αυτά υπηρεσίες των ΔΟΥ, ασφαλιστικοί φορείς, ο ΟΑΕΕ, ώστε οι επιχειρηματίες να μην τρέχουν από το ένα γραφείο στο άλλο», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιώς και πρόσθεσε πως θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Ήταν λάθος να εισαχθεί η διάταξη στο πολυνομοσχέδιο. Δεν ήταν σωστό να χαρακτηρισθεί η ετήσια συνδρομή φόρος υπέρ τρίτων. Αποτελεί υπόσχεση του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά η διατήρηση και ανάπτυξη του επιμελητηριακού θεσμού», δήλωσε ο κ. Κορκίδης.

Την άποψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφαση περί μη υποχρεωτικότητας της συνδρομής στα Επιμελητήρια εξέφρασε, ομιλώντας στη «δ», ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.

«Ο επιμελητηριακός θεσμός στα 60 χρόνια ζωής του έχει προσφέρει στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης που είναι ο θεμέλιος λίθος τηΣ οικονομίας της χώρας. Η όποια προσπάθεια υποβάθμισης του επιμελητηριακού θεσμού εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μεγαλο-βιομηχάνων και των μεγαλο-επιχειρηματιών. Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασΉ της περί μη υποχρεωτικότητας της συνδρομής στα Επιμελητήρια. Η απόφαση αυτή είναι προκλητικά λανθασμένη και εξυπηρετεί τα συντεχνιακά συμφέροντα του ΣΕΒ. Η ανεύθυνη αυτή στάση της κυβέρνησης απέναντι στον επιμελητηριακό θεσμό μας βρίσκει ενωμένους και έτοιμους για αγωνιστικές διεκδικήσεις με στόχο την επιβίωση του θεσμού», δήλωσε ο κ. Γιάννης Πάππου.

Σε ερώτηση αν θα κινδυνεύσουν τα Επιμελητήρια, ο κ. Πάππου δήλωσε:
«Καταλαβαίνουμε πως ένας θεσμός που είναι ανίσχυρος δεν μπορεί να έχει ούτε φωνή και αποτελεσματικότητα. Αυτός είναι ο σκοπός τους. Θέλουν να αποδυναμώσουν τον επιμελητηριακό θεσμό από την οικονομική αυτοδυναμία την οποία έχει και μπορεί να επιτυγχάνει θετικά αποτελέσματα για την επιχειρηματικότητα. Δεν θα έχουν αντίδραση έτσι τα μέλη στις αλλαγές που θα επιβληθούν στον επιχειρηματικό κόσμο. Οι αλλαγές αυτές θα έχουν συνέπειες. Υπάρχει μια στάση που θέλει κατοίκους και επιχειρηματίες που να μην έχουν φωνή και αντίδραση στα μέτρα. Αυτός είναι ο λόγος που επιχειρούν να αποδυναμώσουν ένα θεσμό που μετρά 60 χρόνια ζωής».

Σε ερώτηση αν έχει γίνει πρόταση από την κυβέρνηση για τον φορέα που θα αντικαταστήσει τα Επιμελητήρια ο κ. Γιάννης Πάππου δήλωσε πως δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη.

«Δεν έχει γίνει ουδεμία πρόταση. Δεν γνωρίζει κανείς κάτι και αυτό δείχνει την προχειρότητα. Λίγοι μήνες απομένουν μέχρι να τεθεί σε ισχύ η απόφαση. Σχεδιάστηκε τόσο πρόχειρα και ανεύθυνα, που δεν έχει ανακοινωθεί τι θα γίνει με τα θέματα που χειρίζονται τα Επιμελητήρια. Δεν έχουν αποφασίσει για παράδειγμα τι θα γίνει με τα ΓΕΜΗ», είπε ο κ. Γιάννης Πάππου και ανακοίνωσε πως η διοίκηση του ΕΒΕΔ θα προτείνει στη σημερινή της συνεδρίαση να πραγματοποιηθούν δραστικές κινητοποιήσεις σε μια προσπάθεια να κατανοήσει η κυβέρνηση πως με αυτά που γίνονται δεν θα υπάρξει ωφέλεια στο κράτος και ελάφρυνση για τους επιχειρηματίες.

Οι βουλευτές που έχουν υπογράψει την πρόταση για την τροποποίηση του νόμου, δηλώνουν πως στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η εγγραφή είναι υποχρεωτική.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου