Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι δεν καταργεί τα αγγλόφωνα προπτυχιακά τμήματα (στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Αιγαίου, Θράκης) απαντώντας στο σημερινό δημοσίευμα της «Κ».
Και όμως στο πολυνομοσχέδιο (το παρουσίασε ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς στις 16 Απριλίου) στο άρθρο 49 που τιτλοφορείται «Καταργούμενες διατάξεις», και στην παράγραφο 15, λέει: «οι παράγραφοι 2 και 5 του άρθρου 73 του νόμου 4316/2014 καταργούνται». Και ακριβώς για αυτή την διάταξη η ηγεσία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά.
Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας ενώ υποστηρίζει ότι το δημοσίευμα «αναφέρεται σε καταργούμενες διατάξεις του νομοσχέδιου υπό συζήτηση» εξειδικεύει εστιάζοντας σε ένα προπτυχιακό πρόγραμμα «που θεσμοθετήθηκε από ένα νομοσχέδιο του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου το οποίο δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ διότι δεν υλοποιήθηκε η προβλεπόμενη από τον ίδιο διαδικασία έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων. Άρα δεν πρόκειται για καμία “κατάργηση” επειδή ακριβώς δεν καταργείται ο νόμος Λοβέρδου».
Το υπουργείο αντιφάσκει αμήχανα καθώς υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται για καμία “κατάργηση” επειδή ακριβώς δεν καταργείται ο νόμος Λοβέρδου» αλλά λίγο μετά λέει ότι «το δημοσίευμα αναφέρεται σε καταργούμενες διατάξεις»!!
Ιδού λοιπόν οι επίμαχες διατάξεις:
– Το άρθρο 73 του νόμου 4316/2014 του Ανδρέα Λοβέρδου στην παράγραφο 2 λέει:
«Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύονται τμήματα πρώτου κύκλου τουριστικών σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύεται τμήμα πρώτου κύκλου ναυτιλιακών σπουδών και στο ∆ημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ιδρύεται τμήμα πρώτου κύκλου ελληνικών σπουδών. Το πρόγραμμα σπουδών των παραπάνω τμημάτων θα διδάσκεται εν όλω στην αγγλική γλώσσα. Στα τμήματα αυτά θα εισάγονται αποκλειστικά αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτήριου ελληνικού λυκείου».
– Το πολυνομοσχέδιο Μπαλτά στο άρθρο 49 που τιτλοφορείται «Καταργούμενες διατάξεις», και στην παράγραφο 15, λέει : «οι παράγραφοι 2 και 5 του άρθρου 73 του νόμου 4316/2014 καταργούνται».
Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι του Δημοκρίτειου έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για να λειτουργήσει το τμήμα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Έχουν στείλει ενημερωτικές επιστολές στις αρμόδιες υπηρεσίες και πανεπιστήμια χωρών εκτός Ε.Ε., όπως η Ελβετία, η Κίνα, η Ρωσία, της Μέσης Ανατολής, και έχουν πάρει θετικές απαντήσεις. Όποιος επιθυμεί να δει όλο το υλικό, υπάρχει στην ηλεκτρονική σελίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών).
Η ηγεσία και οι πανεπιστημιακοί του Δημοκρίτειου αντέδρασαν στα σχέδια Μπαλτά, σε αυτούς πρέπει να δώσει πρωτίστως μία εξήγηση ο υπουργός.
Βέβαια, η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει: «Το όλο ζήτημα των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών είναι μεγάλο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου σαν το υπό συζήτηση, το οποίο καλείται απλώς να επιληφθεί άμεσων προβλημάτων».
Η ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών είναι «άμεσο πρόβλημα»; Το υπουργείο Παιδείας δεν απαντά στην ουσία: επιθυμεί τα ξενόγλωσσα Τμήματα; Και εάν ναι, γιατί καταργεί τα τρία που προβλέπει ο νόμος 4316/2014, αντί να δημιουργεί άμεσα ένα πλαίσιο – με βάση την δική του πολιτική – ανάπτυξης ακόμη περισσότερων;
Το Ποτάμι για το θέμα ανέφερε: «Ο υπουργός Παιδείας διαλύει συστηματικά τα λίγα θετικά που είχαν γίνει στην εκπαίδευση τα προηγούμενα χρόνια. Θύματα των ιδεοληψιών του υπουργού πέφτουν αυτή τη φορά τα αγγλόφωνα τμήματα των πανεπιστημίων τα οποία προσελκύουν φοιτητές από το εξωτερικό, βοηθούν στην εξωστρέφεια της χώρας και φέρνουν έσοδα στα άδεια κρατικά ταμεία. Τη στιγμή που σε όλες τις χώρες πέφτουν τα σύνορα στον τομέα της γνώσης και γίνονται προσπάθειες προσέλκυσης επιστημόνων και φοιτητών, εμείς υψώνουμε τείχη απομόνωσης, διώχνουμε καταξιωμένους διεθνώς επιστήμονες που ήρθαν αφιλοκερδώς να βοηθήσουν την Ελλάδα, κλείνουμε την πόρτα σε ξένους που θέλουν να σπουδάσουν εδώ κι αποκηρύσσουμε την αριστεία. Επιστρέφουμε σε ό,τι πιο αποτυχημένο έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν τη στιγμή που θα έπρεπε να τρέχουμε για να καλύψουμε τη χαμένη απόσταση από τις ανεπτυγμένες χώρες. Τι άλλο έχει απομείνει για να καταστρέψει ο κ.Μπαλτάς;»
Επίσης, η υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, δήλωσε χθες ότι «μετά την εξαγγελθείσα κατάργηση των βασικότερων διατάξεων του ν. 4009/11, ο κ. Μπαλτάς φαίνεται να συνεχίζει το «τσεκούρωμα» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποστερώντας κάθε προοπτική εξωστρέφειας των ΑΕΙ. Καλούμε το υπουργείο να συνειδητοποιήσει -έστω την ύστατη στιγμή- τη σημασία της εκπαίδευσης και της έρευνας για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της χώρας. Σπασμωδικές κινήσεις, που εμφορούνται από ιδεοληψίες του παρελθόντος, προκαλούν τεράστια ζημιά σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο. Ας χτίσουμε μαζί την Παιδεία που μας αξίζει».
Καθημερινή