«Οχι» στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 3 Μαΐου, πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων που ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο 2 Μαΐου, είπε με ομόφωνη απόφασή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Το παράδειγμα των Θεσσαλών εμπόρων δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και άλλες ομοσπονδίες από την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιείται, μεθαύριο Δευτέρα, στα γραφεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Πιέσεις
Αν και οι αποφάσεις περί μη λειτουργίας την Κυριακή δεν είναι δεσμευτικές για τους επιχειρηματίες -με άλλα λόγια, εάν κάποιος έμπορος που για παράδειγμα δραστηριοποιείται στη Λάρισα επιθυμεί να λειτουργήσει το κατάστημά του στις 3 Μαΐου επιτρέπεται να το πράξει-, οι ομοσπονδίες επιχειρούν με τη στάση τους αυτή να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση και ειδικότερα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, καθώς θεωρούν ότι έχει καθυστερήσει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Υπενθυμίζεται ότι τόσο από το βήμα της Βουλής κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων όσο και σε άλλες δημόσιες εμφανίσεις, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης έχει εξαγγείλει την αλλαγή των διατάξεων του νόμου 4177/2013 για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, έτσι ώστε αυτές να περιορισθούν το πολύ σε τρεις, από επτά που ισχύει σήμερα.
Μεγάλη μερίδα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων αντιτίθεται όχι μόνο στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και στον θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων που επίσης καθιερώθηκε με τον νόμο 4177/2013 και προβλέπει την πραγματοποίηση δύο εκπτωτικών περιόδων κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και του Νοεμβρίου. Με εξαίρεση την πρώτη φορά που ίσχυσε το εν λόγω μέτρο, τον Νοέμβριο του 2013, οι υπόλοιπες ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι έχουν «στεφθεί» με αποτυχία. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, στο σχέδιο Κώδικα Δεοντολογίας για την Προστασία του Καταναλωτή κατά τις Προσφορές, Εκπτώσεις και Προωθητικές Ενέργειες, που έχει καταρτίσει η ΕΣΕΕ και έχει ήδη παραδώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, προτείνεται η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων. Σε περίπτωση που δεν καταργηθούν οι εκπτωτικές περίοδοι, εναλλακτικά οι έμποροι προτείνουν αυτές να πραγματοποιούνται σε διαφορετική χρονική περίοδο σε κάθε περιοχή, αναλόγως των αναγκών και των καταναλωτικών συνηθειών της τοπικής κοινωνίας.
Στις επικείμενες ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν από τις 2 έως τις 9 Μαΐου, οι προσδοκίες των εμπόρων είναι εξαιρετικά χαμηλές, με βάση, μάλιστα, την αναιμική κίνηση που παρατηρείται στην αγορά από τον Δεκέμβριο κι έπειτα, και δεν διαφοροποιήθηκε ούτε κατά τις χειμερινές εκπτώσεις ούτε κατά την πασχαλινή περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ- ο τζίρος κατά τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις υποχώρησε κατά 17,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενώ η μείωση του τζίρου κατά την πασχαλινή περίοδο άγγιξε το 20%.
Ελλειψη ρευστότητας
Το χειρότερο, ίσως, είναι ότι αρκετές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα έτσι ώστε να ανανεώσουν το εμπόρευμά τους και να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό με εκπτώσεις στα είδη της νέας σεζόν. Το φαινόμενο αυτό, μάλιστα, συναντάται ακόμη και σε γνωστές παραδοσιακές εμπορικές επιχειρήσεις του κλάδου ένδυσης με μεγάλο όνομα στην αγορά, ειδικά σε πολυτελή είδη. «Διάθεση υπάρχει. Εμπόρευμα δεν υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης. Αυτό, μάλιστα, αποτελεί και ακόμη ένα συγκριτικό πλεονέκτημα των μεγάλων ελληνικών και κυρίως πολυεθνικών αλυσίδων που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, κυρίως στους κλάδους ένδυσης και υπόδησης.
Καθημερινή