Δύο εικοσιτετράωρα μετά την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, που υποδέχθηκε με θερμά λόγια το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για “απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού”, θα αναπτύξει την οπτική του για τις προκλήσεις του μέλλοντος, τις οποίες αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Αφορμή θα αποτελέσει η παρουσία του σήμερα το απόγευμα στην παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Καζάκου, με θέμα: “Η Δραχμή Δεν (θα) Είναι Λύση”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην ΕΣΗΕΑ, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναμένεται πως θα σταθεί εμφατικά στους κινδύνους, τα διλήμματα, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση, μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης και με ανοιχτά τα μέτωπα του προσφυγικού, του ρατσισμού, αλλά και του ευρωσκεπτικισμού.
Σε πολλές από τις τελευταίες τοποθετήσεις του, είτε μέσω δημόσιων δηλώσεων, είτε μέσω παρεμβάσεων στα όργανα της γαλάζιας παράταξης, με τελευταίο παράδειγμα την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης έχει εστιάσει στο γεγονός πως ο λαϊκισμός έχει παραπλανήσει και τα άκρα έχουν ενισχυθεί, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των πολιτών να αισθάνεται πως το ευρωπαϊκό όραμα δεν τους αφορά. “Η Ευρώπη θα κληθεί σύντομα να πάρει ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της. Δεν έχει άλλη λύση από το να σφίξει περισσότερο τους δεσμούς της. Και να δυναμώσει τους θεσμούς της. Στρατηγικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από μια όλο και πιο ενωμένη Ευρώπη. Μια μεγάλη δημοκρατική κοινότητα: λαών, αρχών, αξιών και αλληλεγγύης”, είχε επισημάνει, στην ομιλία του προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με τον κ. Μητσοτάκη στη σημερινή του τοποθέτηση κατά την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Καζάκου να αναμένεται πως θα εστιάσει περαιτέρω στη σημασία της επικράτησης του Εμανουέλ Μακρόν στην κούρσα για την προεδρεία της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σημειώσει πως στρατηγική επιδίωξη της οδού Πειραιώς είναι το όλο και πιο ενωμένο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, θέτοντας τη γαλάζια παράταξη απέναντι στην Ευρώπη του κατακερματισμού, του λαϊκισμού και των εθνικισμών. “Γίνεται ήδη συζήτηση για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Στην πραγματικότητα η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων είναι ήδη εδώ. Εδώ και καιρό. Μόνο που η Ελλάδα ήταν πάντα στην πρώτη ταχύτητα. Μπήκε στην Ε.Ο.Κ. το 1981, πριν την Ισπανία και την Πορτογαλία. Μπήκε στην Ευρωζώνη. Είναι μέλος της Ζώνης του Σένγκεν. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Αυτή είναι η θέση μας. Και αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον”, διαμηνύει, στις παρεμβάσεις του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει επισημάνει πως η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί μεγαλύτερη δημοσιονομική εμβάθυνση, κοινή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, κοινή πολιτική άμυνας, ενεργά διαρθρωτικά ταμεία και προγράμματα για την ανεργία των νέων. “Είμαστε με την ευρωπαϊκή ιδέα και την Ενωμένη Ευρώπη, γιατί αυτό είναι το ρεαλιστικό συμφέρον της Ελλάδας. Είμαστε με τη δημοκρατική Ευρώπη της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης, του μέτρου, της υπευθυνότητας και της λογικής. Είμαστε με την Ευρώπη που μας παρέχει ασφάλεια, σε ένα κόσμο εντεινόμενης αβεβαιότητας, κρίσεων και πολύμορφων απειλών. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να ακολουθήσουμε την Ευρώπη στις νέες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά της. Ως πρωταγωνιστές και όχι ως ουραγοί”, είναι το μήνυμα που έχει στείλει ήδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος αναμένεται πως θα αναλύσει τις βαριές επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τη χώρα μας από ένα ενδεχόμενο εξόδου από το κοινό νόμισμα.