Περισσότερα από 20 καταστήματα άλλαξαν φέτος χέρια στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, αφού η οικονομική κρίση «χτύπησε» και την κορωνίδα του τουρισμού μας, ενώ ακόμα και στο άνοιγμα της σεζόν υπάρχουν άδεια καταστήματα σε κεντρικά σημεία, όπως είναι η οδός Σωκράτους!
Οι ιδιοκτήτες τους έβαλαν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν πλέον στα υψηλά μισθώματα και στα δυσβάστακτα λειτουργικά έξοδα, καθώς κατά την περσινή τουριστική περίοδο, που οι αριθμοί των αφίξεων μεν ευημερούσαν αλλά οι εισπράξεις καθηλώθηκαν στο ναδίρ, συσσωρεύθηκαν οικονομικές υποχρεώσεις που δεν άφησαν περιθώρια για άλλες σκέψεις, πέραν του κλεισίματος των επιχειρήσεων.
Η νέα σεζόν, ξεκινά με καλές προοπτικές, τουλάχιστον ως προς τις αφίξεις ωστόσο παραμένει άγνωστο αν οι επισκέπτες μας θα αφήσουν χρήματα φέτος στη Ρόδο, καθώς αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.
Η αγορά της Παλιάς Πόλης, έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας των επισκεπτών μας.
Οι καταστηματάρχες, έχουν κάνει «στροφή» σε φθηνότερα εμπορεύματα προκειμένου να καταφέρουν να προσελκύσουν πελάτες, ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς, αφού τα ακριβά εμπορεύματα μένουν απούλητα στα ράφια για περισσότερες από μια σεζόν. Με τα φθηνά εμπορεύματα όμως, όπως λένε, είναι αδύνατον να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στα υψηλά λειτουργικά και φορολογικά έξοδα, πόσω μάλλον να αποκομίσουν κέρδος με αποτέλεσμα τα άλλοτε «χρυσωρυχεία» της Παλιάς Πόλης να περνούν και μέρες χωρίς τζίρο.
Η αγορά της Μεσαιωνικής Πόλης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των καταστηματαρχών κ. Τάσος Μελετίου, έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα από τις αγορές που λειτουργούν μέσα στα κρουαζιερόπλοια, καθώς πριν οι επιβάτες αποβιβαστούν στο λιμάνι, έχει προηγηθεί «στενό marketing» εντός του πλοίου για την αγορά σουβενίρς του εκάστοτε προορισμού (!). Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι του κρουαζιερόπλοιου προτρέπουν τους επιβάτες να μην πάρουν μαζί τους χρήματα ή πιστωτικές κάρτες κάνοντας λόγο για υψηλή εγκληματικότητα, ακόμα και στη Ρόδο, που θεωρείται ασφαλής προορισμός με απώτερο σκοπό, να ξοδέψουν οι επιβάτες τα χρήματά τους εντός του πλοίου.
Όπως είπε στην «δ», καταστηματάρχης της Παλιάς Πόλης που δραστηριοποιείται στην αργυροχρυσοχοΐα, ήρθε μέρα που κατέπλευσαν στη Ρόδο χιλιάδες επιβάτες με πέντε κρουαζιερόπλοια και την ημέρα εκείνη έκανε μηδενικό τζίρο!
Τα πολύ υψηλά ενοίκια σε συνδυασμό με τα τεράστια λειτουργικά έξοδα και τους τουρίστες χαμηλής οικονομικής στάθμης, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην Παλιά Πόλη, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμα στα νέα οικονομικά δεδομένα, όπως λένε οι μισθωτές. Μειώσεις ενοικίων δεν γίνονται εύκολα από τους ιδιοκτήτες των ακίνητων, με αποτέλεσμα αρκετοί μισθωτές να πάρουν την απόφαση να κρεμάσουν λουκέτο.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα καταστήματα που έχουν κλείσει βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους της Παλιάς Πόλης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Σωκράτους, που σε άλλες εποχές θεωρούνταν «χρυσωρυχείο».
https://www.dimokratiki.gr/25-04-2017/pano-apo-20-katastimata-allaxan-cheria-stin-palia-poli-logo-krisis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.
Φυσικά οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων τα προτιμούν άδεια και για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά να μειώσουν τα μισθώματα. Πάνε οι χρυσές εποχές κύριοι ιδιοκτήτες. Κατεβάστε τα μισθώματα να δουλέψει ο κόσμος -ουσιαστικές μειώσεις όχι της πλάκας-.