Ολική ανατροπή στους μισθούς των περίπου 5.000 εργαζομένων στις οργανωμένες αλυσίδες γρήγορης εστίασης (ταχυφαγεία) ενδέχεται να επιφέρει διαιτητική απόφαση, η οποία έκρινε πως πρέπει να καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση που εφαρμόζεται ήδη στον κλάδο του επισιτισμού.
Η απόφαση εκδόθηκε από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), έχει την ισχύ κλαδικής σύμβασης και οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις καθώς οι νέοι μισθοί εκκινούν από τα 657,70 ευρώ για τους διανομείς με πλήρες ωράριο και φθάνουν τα 940,76 ευρώ για τους αρχιμάγειρες. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες ο Σύνδεσμος Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), που υποστηρίζει πως δεν αποτελεί εργοδοτική οργάνωση και κατά συνέπεια δεν δεσμεύεται με την υπογραφή κλαδικής σύμβασης ή διαιτητικής απόφασης, έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία άσκησης έφεσης.
Αλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα ακόμη και προσφυγής στην τακτική δικαιοσύνη. Ετσι, στην πράξη, η απόφαση που αφορά την περίοδο από 29.03.2017 έως 29.03.2018 θα παραμείνει «παγωμένη» για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να τελεσιδικήσει.
Θεωρείται όμως σημαντική, με δεδομένο ότι η λειτουργία του ΟΜΕΔ έχει τεθεί υπό εξέταση, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, ενώ η κυβέρνηση θα επιδιώξει, με τη λήξη του 3ου μνημονίου, να επαναφέρει τις «παγωμένες» διατάξεις για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και την εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), που ήδη κατέθεσε τη διαιτητική απόφαση στο υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωσή της εκτιμά ότι οι εργοδότες «έχουν αναδρομική υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας των πολύπαθων εργαζομένων του πλέον απορρυθμισμένου επισιτιστικού τομέα» και υποστηρίζουν ότι απερρίφθησαν οι ισχυρισμοί του ΣΕΠΟΑ ότι δεν αποτελούν εργοδοτική οργάνωση.
Το σκεπτικό της απόφασης
Αναλυτικά, η τριμελής επιτροπή διαιτησίας, η οποία αναδείχθηκε με κλήρωση και αποτελούνταν από τους διαιτητές – δικηγόρους Δ. Βερβεσό, Μ. Καζιτώρη και Κ. Κρεμαλή, αφού έλαβε υπόψη της, μεταξύ άλλων, ότι:
α) Ο όρος «εργοδοτική οργάνωση» κατά το άρθρο 10 της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 87/1948 σημαίνει πάσα οργάνωση εργοδοτών ή εργαζομένων, σκοπός της οποίας είναι η παραγωγή και η προάσπιση των συμφερόντων εργοδοτών και εργαζομένων, ανεξαρτήτως οργανωτικής ή νομικής μορφής.
β) Ο κλάδος επισιτισμού και εν προκειμένω των ταχυφαγείων, αλλά και των καφέ μπαρ και ξενοδοχείων, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
γ) Στον κλάδο υφίσταται ήδη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας.
δ) Νέες επιχειρηματικές συσσωματώσεις που αναπτύσσονται από διάφορες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες δεν δημιουργούν αυτοδίκαια νέο κλάδο οικονομίας, έκρινε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί και στα ταχυφαγεία η σύμβαση που ορίζει μισθούς για παράδειγμα στους αρχιμάγειρες 940,76 ευρώ, στους ψήστες 667,52 ευρώ, στους αποθηκάριους 672,44 ευρώ, στους πωλητές – ταμίες 680,35 ευρώ, στους μπάρμαν 745,24 ευρώ και στους διανομείς (με πλήρη απασχόληση) 657,70 ευρώ.